Seværdigheder i Siracusa og Ortigia, Italien 5. januar 2023 – Kategori: Italien, Rejser – Tags: Arkæologi, Ferie, Italien, Miniferie, Ortigia, Rejser, Seværdigheder, Sicilien, Siracusa, Weekendtur
*Artiklen indeholder reklamelinks, læs mere her: Samarbejdspartnere*
Turistattraktioner i Siracusa
Hvilke seværdigheder i Siracusa og Ortigia skal du bare se? Siracusa var den første græske bosættelse og også fødeby for Archimedes, den græske matematiker og filosof. Et must for en ferie i Siracusa er derfor et besøg i den arkæologiske park, hvor du også kan se Archimedes’ grav. Allerede når du går over en af de to broer, der fører fra Siracusa og over i den gamle bydel på halvøen Ortigia, viser det flotte Apollo-tempel, at byen en engang var en græsk koloni.
Byen, som også kaldes Syracuse på engelsk og Sarausa på siciliansk, har dog senere været underlagt herredømmet af mange forskellige folkeslag: maurere, normannere og romere for bare at nævne nogle. Siracusa var også fødeby for Santa Lucia, ja hende vi synger om den 13. december. Klik på linket ved navnet for at læse den spændende historie.
Se flere rejsetips til Siracusa og Ortigia – klik her!
Seværdigheder i Siracusa
Siracusa var som sagt den første større by, som grækerne anlagde og slog sig ned i, i år 734 f.Kr. Det enorme stenbrud i den arkæologiske park vidner da også om en massiv byggeaktivitet. Parken er bare en af de mange ting, som du skal se, når du er i byen, og her kommer en lille liste over seværdigheder i Siracua:
Neapolis Archaeological Park
Den arkæologiske park er en stor oplevelse. Selv om vi kom direkte fra de endnu større tempelparker i Selinunte og Agrigento, så var der stadig masser af nye og spændende oplevelser at hente i Parco Archeologico di Siracusa. Mest interessant og for både børn og voksne, er det gamle stenbrud med Dionysos’ øre. Det sidste er en kæmpegrotte, hvor man kan høre selv den mest stille hvisken.
Den gennemsnitlige besøgstid i parken er halvanden time, men det tog os tre timer at komme op forbi Archimedes grav, ned igennem stenbruddene og drypstenshulerne og forbi både det græske og det romerske teater. Det er en god gåtur, og meget af den er ikke egnet for gangbesværede, da der er mange trapper.
Selve turen fra Ortigia og ud til parken er to km lang, og det tager en halv time. Når du kommer op ad bakken på Via Francesco Saverio Cavallari går du forbi alle souvenirbutikkerne på højre hånd. Drej i stedet ned til venstre ved den lille kirke. Her kan du købe billetter, €18 i 2022. Det er muligt at købe mad og drikke ved indgangen, men inde i selve parken er der ikke rigtig noget at få, så tag godt med vand med. Læs gerne denne guide inden dit besøg: Neapolis Archaeological Park.
Museo Archeologico Regionale Paolo Orsi
På vej tilbage fra byen ligger det store arkæologiske museum Museo Archeologico Regionale Paolo Orsi. Museet er nok det største på hele Sicilien. Hvis du synes, græsk og siciliansk historie er spændende, kan du få uendelig mange timer til at gå i den omfattende samling.
Museet giver med sine mange plancher en god indføring i den tidlige kultur på Siciliens østkyst fra stenalderen og op til og med grækernes kolonisering af øen. Selv hvis du ikke er historienørd som os, kan et besøg på museet være spændende. Du behøver ikke at nærlæse de mange plancher, men gå igennem de mange sale og nyd skønheden i de oldgamle genstande.
Domkirken
Tilbage i Ortigia kan du krybe i ly for den brændende sol i Duomo di Siracusa, domkirken på det store torv. Inden du går indenfor, så kast lige et blik på den nordlige mur, hvor de græske søjler fra det gamle tempel er bygget ind i domkirken. Inde i selve kirken finder du også spor efter maurere og normannere.
Når du køber billet til domkirken, kan du også købe billet til Secreta Palatii, der ligger lige ved siden af. Det meste af udstillingen er er kirkeartifakter, men turen ender i det smukkeste gamle bibliotek.
Solnedgang ved Fonte Aretusa
Den smukke solnedgang kan enten nydes ved en af de mange barer på vestsiden af Ortigia eller fra The Fountain of Arethusa. Det runde bassin får vand fra en underjordisk kilde, og langs kanterne gror papyrus. Ifølge legenden flygtede Arethusa fra flodånden Alpeheus, som havde kastet sin kærlighed på hende. Diana, den romerske gudinde for jagt, kom hende til hjælp og forvandlede hende til det smukke bassin, som stadig er en af byens store turistattraktioner.
Castel Maniace
På Ortigias yderste spids ligger fortet Castello Maniace. Fortet, som også er et slot, blev bygget mellem 1232 og 1240 af Kong Frederik II. Oprindeligt kunne man kun gå ind i slottet over en bro, der spænder over en voldgrav, som nu er fyldt op. Inden du går ind, så kast lige et blik på den dekorerede marmorport.
Den jødiske Mikva
En af de største oplevelser i Siracusa var nu alligevel den jødiske mikva. Vi boede på Hotel Alla Giudecca, og i kælderen dybt under hotellet kan du se de gamle rituelle bade. Giudecca betyder på italiensk “det jødiske kvarter”, og det var netop her i gaderne, at jødernes ghetto lå indtil 1493.
Da Kong Ferdinand besluttede sig for at fordrive alle jøder i landet, flygtede halvdelen af de siracusiske jøder. Inden da blev indgangen til mikva’en muret til, til den dag hvor jøderne igen kunne vende tilbage. Ingen vidste, at mikva’en var der, indtil bygningen i 1988 fik nye ejere. De undrede sig over en muret bue i væggen, der tilsyneladende ikke havde nogen dør under – indtil de slog væggen ned og fandt trappen ned til de rituelle jødiske bade.
Det koster €5 at komme ned i kælderen og se badene, også selv om du bor på hotellet. Den engelsktalende guide holder et foredrag på ca. 15 minutter, og der er mulighed for at stille spørgsmål.
Vandretur ved Zeus-templet
Vil du ud og vandre lidt udenfor byen, er Zeus-templet et godt udflugtsmål. Der er ikke så meget at se derude, udover rester af fundamentet og så to store søjler. Til gengæld er landskabet omkring virkelig smukt og perfekt til en vandretur.
Husk at tjekke, om der nu også er åbent, inden du tager hjemmefra. Det gjorde vi ikke, med det resultat at vi endte foran den låste port. Det var held i uheld, for da vi fortsatte ud ad Via Tempio di Giove, kom vi ud på den smukkeste tur. Vi gik over jernbanen og drejede så højre. Her mødte der os et syn, som ikke var nævnt i nogen turistguider: en gammel romersk vej!
Find et godt hotel i Siracusa
På sådan en rigtig kæresteferie, som vi var på, skal man selvfølgelig bo i det historiske centrum på halvøen Ortigia, hvor der er masser af små, hyggelige hoteller. Vi boede på det super-romantiske Hotel Alla Giudecca i den gamle jødiske bydel.
I de gamle 1400-talsbygninger finder du et charmerende hotel, smukt indrettet med lidt gammeldags værelser omkring i en atriumgård. Det er ikke svært at forestille sig, hvordan middelalderbygningen oprindeligt så ud, for væggene i underetagen er rå helt ind til de store kalksten, og lige under de store buer er der kig til de fritlagte bjælker.
Vi blev opgraderet til et dobbeltværelse med udgang til egen tagterrasse, dvs. ud over vores eget soveværelse med himmelsengene i smedejern (som du kan se på billedet), så havde vi lige et ekstra soveværelse. Fra værelset havde vi også kig ned til den græske brønd, der ligger ved indgangen til den jødiske mikva.
Morgenmaden blev serveret i spisesalen fra middelalderen, og der var lidt af det hele og små lune retter. Vi kunne også selv have lavet mad på hotelværelset i det lille te-køkken, men hotellet ligger i hjertet af Ortigia og så tæt på en masse af de rigtig gode restauranter, at vi aldrig fik brugt så meget som en gaffel.
Læs mere om hotellet her: Hotel Alla Giudecca
Hvis du synes, hotelpriserne inde i Ortigia er fuldstændig ublu, så kan du sagtens bo ovre på den anden side af de to små broer i selve Siracusa og så spadsere over til Ortigia. Du kan se hotellerne i Ortigia og Siracusa ved at klikke her – eller lav din egen søgning efter skønne hoteller på Sicilien:
Læs de andre artikler om Sicilien her!