Selinunte: Templer og badestrande på Siciliens sydkyst 11. oktober 2022 – Kategori: Italien, Rejser – Tags: , , , , , , , ,

*Artiklen indeholder reklamelinks, læs mere her: Samarbejdspartnere*

Selinunte og Marinella di Selinunte

Europas største arkæologiske park, Selinunte, ligger lige ved den lille badeby Marinella di Selinunte. Tempelparken er ligesom Agrigento et must, hvis du kommer til Syd-Sicilien, og Marinella er et hyggeligt stop på vej henover sydkysten. Her er samme stemning som i en engelsk kystby, med masser af små barer og restauranter, hvor du kan nyde solnedgangen.

Banner - Italien - Lær sprog

Her får du vores bedste tips til et besøg i tempelparken Selinunte!

Hvad kan du se i tempelparken i Selinunte?

Tempelparken i Selinunte er et storslået syn. Både på grund af størrelsen, det er som nævnt Europas største arkæologiske park, og også på grund af de smukke templer. Vi har efterhånden set mange arkæologiske udgravninger, men Selinunte er med sin beliggenhed ude ved kysten noget helt specielt.

Uanset hvor man kom fra, til lands mod nord eller til vands fra syd, har man kunnet se de prægtige templer, der stadig troner over landskabet. Selinunte blev grundlagt som den vestligste af de græske kolonier i år 628 f.Kr. af folk fra Megara Hyblaea, der lå ved Syracuse på østkysten. Selinunterne var dog konstant i krig med segeastanerne, da deres territorier lå op til hinanden. Vi har tidligere besøgt Segesta, og det kan du læse om her: Udflugt til Segesta.

Samtidig lå Selinunte også i krig med Khartagerne, der i 409 f.Kr. indtog byen. Det nye folk blev boede i Selinunte indtil 205 f.Kr., hvor romerne drev dem ud af Sicilien i den 1. puniske krig. Her blev meget af byen ødelagt, men mange af de ruiner, du kan se i dag, skyldes også et senere jordskælv.

Planlæg dit besøg i Selinunte

Selinunte er som sagt et stort og imponerende område. Er du ikke arkæologinørd ligesom os, og vil du bare gerne have en storslået oplevelse på ferien, så kan du fint nøjes med at besøge templerne ved indgangen samt Akropolis. Vil du omvendt gerne se det hele, så er der ca. 10 km rundt på alle stierne til alle de fjerneste områder i tempelparken. Er du dårligt gående, er der mulighed for at leje en golfvogn og blive kørt rundt.

Tempelparken er dog i sig selv et fantastisk udgangspunkt for en skøn vandretur, og stierne er gode gå på. Der ligger dog løse sten overalt, så tag gode sko på, gerne vandresko eller sneakers med en solid sål. Pak også gerne badetøjet og afslut besøget i parken med en badetur.

Kom gerne, når tempelparken åbner. Der kan være lang ventetid ved indgangen om formiddagen. Inden du går ind i tempelparken, så tag en pizzaslice med fra det lille bageri, Il Forno Bertolino. Supermarkedet, der ligger lige ved indgangen til tempelparken, har et stort udvalg af drikkevarer. Tag rigeligt med i tasken! I parken finder du dog også en lille café ved Akropolis.

Se billetpriser og åbningstider her på den officielle hjemmeside: Selinunte Archaeological Park

Læs den helt store forklaring om Selinunte, inden du besøger parken: Selinunte – Wikipedia (engelsk)

Banner - Italien - Sprogkursus

Læs et kortere sammendrag af Selinuntes historie, inden du besøger parken: Selinunte (dansk)

Hvornår skal du besøge Selinunte?

Vi var forbi først i oktober 2022 og havde et par skønne dage med dagtemperaturer på 27 grader og ingen regn. Der havde dog været et større regnskyl et par dage før, vi kom, hvor parken var lukket en enkelt dag. Husk derfor lige at holde dig opdateret på tempelparkens hjemmeside, inden du tager derud.

Det var helt tydeligt, at vi kom i slutningen af sæsonen, for mange ting var ved at lukke ned. Det var dog lidt svært for os at forstå, for temperaturen var som på en god dansk sommerdag. Det var dog ret tydeligt, at byen normalt plejede at at tage imod mange gæster i højsæsonen henover sommeren, og de mange barer og restauranter vidner om en by med masser af gang i om sommeren.

Bus tider bustider fra Castelvetrano til Selinunte - SidderUnderEnPalme

Køreplan Castelvetrano – Selinunte

Skal du derimod som os vandre i mange timer i parken, kan vi kun anbefale at komme udenfor sæsonen. Det var nogle varme timer, men heldigvis ikke for varme.

Sådan kommer du til Selinunte

Er du i bil, er det bare at dreje fra i Castelvetrano og ud mod vandet. Vi kom dog med både tog og bus, og det er let. Fra Trapani stiger du på toget mod Castelvetrano. Det stopper flere steder, bl.a. i Marsala. Du kan købe billet på stationen og også i app’en Omio, hvor du kan se afgangstider.

Fra starionen i Castelvetrano går bussen ud til Selinunte et par gange om dagen. Se køreplanen her på billedet, men vær opmærksom på, at den kan have ændret sig siden oktober 2022. Du finder en køreplan online her.

Seværdigheder i Selinunte

Der er ikke så mange andre seværdigheder end tempelparken i Selinunte. Dog byder den lille badeby Marinella di Selinunte også på skønne badestrande og et naturreservat, Riserva Naturale Orientata Foce del fiume Belice. Der kan også gå en del tid med at spise is på den skønne havn og bare nyde udsigten.

Gode restauranter i Selinunte

Vi havde to overnatninger i Selinunte, og den første aften spiste vi på den lækre fiskerestaurant Boomerang, der ligger midt i byen. Konceptet er enkelt: der er en fast menu, og der er kun fisk og blæksprutte. Uden helt at vide hvad vi egentlig havde sagt ja til, satte vi os til bords. Vi blev spurgt, om vi ville have vin og vand, og det sagde vi ja til – også uden at vide, om det var med i prisen.

Og så begyndte retterne ellers at komme. Først en friteret fisk, som vi ikke kendte, og dernæst en stegt fisk, som vi heller aldrig havde set før. Ret nummer tre var til gengæld den lækreste grillede makrel. Helt fin og fast i kødet og med en udsøgt smag. Nummer fire var calimari, to slags blæksprutte. Tilbehøret var citronbåde og en salat med romaine og raddichio med en fed balsamico. Simpelt og med uendelig meget smag.

Da vi så sad der og næsten ikke kunne rokke med et øre af fiskemæthed, kom så desserten: cannoli. Og kaffen. Og vi kunne også få Limoncello, men det sagde vi nej tak til. Der var simpelthen ikke mere plads i maven. Nu var vi til gengælld spændte på, hvad dette kom til at koste, og da regningen kom, blev vi overraskede. 30 euro pr. næse for dette overdådige måltid. Det kan anbefales!

Næste aften ville vi igen følge anbefalingerne fra vores vært, og gik hen til Casa Mia. De skulle have flere forskellige retter på kortet, og udover fisk også pizza og pasta. Men denne tirsdag var alt lukket, bortset fra de helt små barer. Måske var der en lokal fodboldkamp, vi ved det ikke.

Vi endte i stedet i den foodtruck, Nini Panino, som vi havde set dagen før. Her kom de lokale kørende til én lang strøm for at købe brød med panelle (kikærtefritter), tun med mozarella og panchetta og den altid populære kebab. Det var også et godt – og billigt – måltid!

Shopping i Marinella di Selinunte

Marinella di Selinunte er bare en lille by, og der er ikke så frygtelig mange butikker. Udover bager og supermarked er der et par souvenirshops ved udgangen til tempelparken.

Til gengæld er der lige udenfor Castelvetrano og på vej ud mod Selinunte et stort shoppingområde, som vi kender det fra Danmark. Tænk Italiens svar på et område med både Bilka og XLByg. Der var endda også en McDonalds.

Il Tempio di Hera - SidderUnderEnPalme

Vores hotel i Selinunte – Il Tempio di Hera. Fra værelset havde vi direkte udsigt til tempelparken!

Find et godt hotel i Selinunte

Vi boede på Il Tempio di Hera, et Bed & Breakfast, der ligger overfor indgangen til tempelparken og ved busholdepladsen. I forhold til de hoteller vi normalt plejer at skrive om, var det lidt gammeldags, men det var meget fint til prisen. For 500 DKK pr. nat får du et rent og pænt dobbeltværelse og en god morgenbuffet. Der var bl.a. små nybagte kager, det sorte brød fra Castelvetrano, hjemmelavet yoghurt, lækre croissanter, frisk frugt og god kaffe.

Selv om det står anført som et B&B, minder det mere om et motel. Mange kommer hertil i bil, og der er god plads på parkeringsområdet foran. Du behøver dog ikke at starte bilen for at køre ned til stranden eller restauranterne, for der er kun ca. 10 minutters gang. Vores vært tog sig god tid til at byde os velkommen og fortælle om den lille by og tempelparken. Det var også fra ham, vi fik anbefalingerne til de to restauranter.

Læs mere om B&B her: Il Tempio di Hera

Se de andre dejlige hoteller i Selinunte ved at klikke her eller lav din egen søgning efter skønne hoteller på Sicilien:Booking.com

Sidder Under En Palme - Sjove spil til ferie i Italien

Læs de andre artikler om Sicilien her!

« Agrigento – tips til Tempeldalen, restauranter og badestrande
Hold ferie på Levanzo, en af Egadi-øerne ved Sicilien »