Agrigento – tips til Tempeldalen, restauranter og badestrande 2. januar 2023 – Kategori: Italien, Rejser – Tags: , , , , , , , , ,

*Artiklen indeholder reklamelinks, læs mere her: Samarbejdspartnere*

Besøg Tempeldalen i Agrigento og alt det andet!

Tempeldalen er selvfølgelig et must, når du kommer til Agrigento, men den smukke bjergby på Siciliens sydvestlige kyst byder på så meget mere. Her er masser af gode restauranter, et hyggeligt aftenliv og så er det tæt på en af de rigtig gode badestrande på sydkysten af Sicilien. Her får du en guide til seværdigheder, mad og oplevelser i Agrigento.

Banner - Italien - Lær sprog

Tempeldalen i Agrigento

Når du kigger ud over Tempeldalen oppe fra selve Agrigento, bliver det tydeligt, at perlekæden af templer under dig bare var en del af det store bysamfund, Akragas, der havde over 200.000 indbyggere. Spredt ud over hele området lå den græske koloni, som strakte sig fra floderne på begge sider, hele vejen ud til kysten og langt ind på øen.

Akragas blev grundlagt i ca. 582-580 f.Kr. af græske kolonister fra Gela, som oprindeligt var fra Rhodos og Kreta. De slog sig ned her i det frodige område og navngav byen efter den ene af floderne, Acragas. Som byen voksede, blev Akragas en af de vigtigste byer i Magna Graecia, det latinske navn for de græske kolonier i Syditalien. I 406 f.Kr. blev byen plyndret af styrker fra Karthago og genvandt aldrig helt sin dominerende position. Akragas blev i 262 f.Kr. en del af Romerriget, med navnet Agrigentum.

Det arkæologiske område i Agrigento er i dag et UNESCO Verdensarvsområde – og det med rette! Tempeldalen er fuldstændig enestående med sine velbevarede græske templer. Start turen ved hovedindgangen, hvor du finder Tempio di Giunone (Juno-templet) og fortsæt hele vejen ned af de brede veje til Zeus-templet. Imellem templerne kan du også beundre de imponerende forsvarsværker, beboelsesområderne og en agora.

Giardino della Kolymbethra

Ved Zeus-templet finder du også trappen ned til Kolymbethra Garden, en skyggefuld perle midt i de arkæologiske park. Har du ikke allerede købt en kombi-billet, koster det €7 ekstra at besøge haven i dalen.

Vandforsyningen til Akragas løb sammen her i Kolymbethra, hvilket gødede jorden for den smukke frugthave, du kan besøge i dag. Her kan du i ly for den stærke sol gå omkring blandt de ældgamle oliventræer og nyde duften fra citrus- og mandeltræerne.

Det arkæologiske museum

I sammenhæng med seværdighederne i Tempeldalen findes også det arkæologiske museum Pietro Griffo. Vi besøgte museet dagen før selve Tempeldalen, hvilket kan anbefales. Er du arkæologinørd som os, kan du bruge mange timer begge steder, og så er én dag for lidt til begge dele!

Selv hvis du bare er almindelig historieinteresseret, går der hurtigt 3-4 timer med at kigge på de mange genstande i museet. Museet er opdelt efter tidsperioder og fund, og du får allermest ud af det, hvis du ved lidt om den græske kolonisering af Sicilien i forvejen.

Selv uden den helt store historie-eksamen kan du få en masse ud af besøget, for museet er bare så flot! Mest imponerende er den kolossale telamon, en statue af Atlas, fra Zeus-templet, der med sine 8 meter troner over den store sal. De mange græske vaser og den tydelige udvikling i fremstilling, teknik og udsmykning kan også få de fleste til at tabe mælet.

Planlæg dit besøg i Tempeldalen

Tempeldalen er som sagt et stort og imponerende område. Er du ikke arkæologinørd ligesom os, og vil du bare gerne have en storslået oplevelse på ferien, kan du fint nøjes med at besøge templerne ved hovedindgangen og det forsvarsværk, der ligger imellem dem.

Banner - Italien - Sprogkursus

Vil du omvendt gerne se det hele, så er der ca. 10 km rundt i dalen, inklusiv Giardino della Kolymbethra, og det tager ca. 5 timer. Er du dårligt gående, er der mulighed for at hoppe på en shuttlebus og blive kørt rundt til de forskellige områder. Det koster €3.

Tempelparken er dog i sig selv et fantastisk udgangspunkt for en skøn vandretur, og der er brede stier hele vejen, hvor både barnevogn og kørestol kan køre solidt. Skal du udenfor stierne og helt op til templerne, ligger der løse sten, så tag gode sko på, gerne vandresko eller sneakers med en solid sål. Der er en café inde mellem de to største templer, men tag alligevel gerne selv godt med vand og snacks med.

Kom gerne, når Tempeldalen åbner. Selv i oktober, hvor vi var der, var stedet velbesøgt, og der kommer hurtigt mange mennesker.

Billetter og kort

Når du køber en billet til Parco Archeologico della Valle dei Templi di Agrigento, kan du vælge at kombinere den med enten en billet til Kolymbethra-haven eller til det arkæologiske museum. Se billetpriser og åbningstider her på den officielle hjemmeside: The Valley of the Temples / La Valle Dei Templi.

På hjemmesiden finder du også en god guide til en tur gennem parken. Her kan du også læse om, hvor du skal starte og slutte turen: Itinerary. Vil du læse lidt mere om Agrigento og Akrages, så ligger der et godt sammendrag her: Wikipedia – Agrigento (engelsk).

Sådan kommer du til Tempeldalen

Fra byen og ned til Tempeldalen kan du vælge at gå eller tage bussen. Fra den store togstation Agrigento Centrale og til hovedindgangen i Tempaleparken er der ca. en halv times gang. Du kan se ruten på et kort her: Google Maps. Kommer kortet ikke op, så sæt startpunktet til “Agrigento Centrale” og slutpunktet til “Ingresso e biglietteria Valle dei Templi”.

Bus nr. 2 kører fra busstationen ved Piazzale Rosselli og helt hen til indgangen til Tempelparken. Se en køreplan – klik her. Når du skal tilbage igen, kan du stå på bussen samme sted. Vær her opmærksom på, at den ikke kører tilbage ad samme vej, men en rundtur langs kysten på 50 minutter. Vil du ikke vente, holder der ofte taxaer ved hovedindgangen.

Der er kun disse muligheder for at komme tilbage til byen fra hovedindgangen ved templerne. Bus nr. 1 kører dog retur til byen fra indgang 5 ved Zeus-templet i den anden ende af parken. Den kan du roligt tage, for her har du set det, der er at se i parken. Se en busplan for rute 1 – klik her.

Rute 1 kører også til og fra det arkæologiske museum. Her kan du dog også tage en smutvej ned ad de smukke trapper fra Agrigento Centrale og nærmere betegnet Salita Damareta (find vejnavnet på et kort). Det tager ca. 20 minutter at gå ned til museet.

Andre spændende seværdigheder i Agrigento

Vi havde fire overnatninger i Agrigento, og fordelte dem på: én dag hvor vi lige var ankommet og så seværdigheder i Agrigento by, én dag på det arkæologiske museum, én dag i tempelparken og så én dag ved stranden i San Leone / Dune.

Den første dag gik var vi forbi bymuseet i Agrigento, Museo Civico. Det lille museum holder til i den gamle klosterbygning fra middelalderen. Selve museet er hurtigst set, men besøg det alligevel for det flotte, gamle bygninger.

Ringer du på døren ved siden af, kan du købe kager hos nonnerne i Monastero Santo Spirito. De laver også en helt særlig sød couscous med pistacinødder. Couscousen er lavet efter en gammel og velbevaret hemmelighed. Kun her og på restauranten Ex Panificio kan du spise denne fantastiske dessert.

Du må endelig heller ikke gå glip af udsigtspunktet, hvor Via Empedocle og Piazza Luigi Pirandello møder hinanden. Herfra er der den bedste udsigt udover tempeldalen, og om aftenen er der lys på templerne.

Der er mange flere ting at se i Agrigento, og det kan du læse mere om her: Agrigento – Old Town

Badestrande tæt på Agrigento

Nedenfor Agrigento finder du de skønneste strande mellem byerne San Leone og Dune. Bus nr. 2 kører fra busstationen og helt ned til badebyerne. Billet kan købes i kiosken i den gamle biograf “Cinema Astor”. Du finder busplanen her: TUA – Linea 2. Bus nr. 2 kører som nævnt kun i én retning (mod uret), så du kan sagtens stå af bussen, gå lidt længere mod vest og så stå på igen.

Stå gerne af ved marinaen i San Leone og gå i vandkanten ud til strandbarerne ved Dune. Det er ca. 2 kilometer med den lækreste sandstrand, og da vi var der i oktober 2022, var der næsten øde. Forstå det, hvem der kan: både vand og luft var som på en skøn, dansk sommerdag!

Gode restauranter i Agrigento

Hver by på Sicilien har sine specialiteter, og i Agrigento er det kalveroulade med æg, sardinruller med en slags kagecreme og en dessert-couscous med pistacienødder. Det sidste laves af nonnerne i det gamle kloster, Santo Spirito, efter en hemmelig opskrift.

Pizza i gågaden

Med vores fire overnatninger i Agrigento havde vi travlt, og den første aften spiste vi på den lækre pizzarestaurant Le Boccerie, der ligger på gågaden i den gamle bydel. Det kostede det samme som på en halvdårlig pizza i Danmark, men vi fik en pizza med bøffelmozzarella og ansjoser og en med burrata og bressola. Sammen med to glas vin og en flaske vand kom vi af med €42 i alt.

En skøn teaterrestaurant

Næste aften besøgte vi Ruga Reali, en af de finere restauranter i byen. Den ligger ved siden af byens berømte teater, Theatro Luigi Pirandello, og hele restauranten er da også dækket af teaterplakater med autografer fra italienske skuespillere. Det var skøn mad og virkelig venlig betjening. Vi startede med grillet ost og tuntatar og til primi pasta med tomatsovs og auberginer samt en tuncarbonara. Portionerne er store så vi delte bare en parfait med pistacie til dessert – den måtte gerne have været hovedretten!

Michelin-restaurant i Agrigento

Tredje aften havde vi reserveret bord på den populære Michelin-restaurant Ex Panificio. Reservationen viste sig at være en god ide, for fredag aften var der fyldt med mennesker. Maden var fuldstændig fantastisk, og vi fik serveret mange lokale specialiteter. Som antipasti en Tortino di Melanzane (tærte med aubergine) og Spiedino di Sarde a Beccafico (fyldte sardinruller). Primi var risotto med kaktusfrugt og ravioli med gedeost. Til secondi delte vi en kalverullesteg fyldt med æg, og desserten var den berømte søde couscous fra klostret og en siciliansk tiramisú.

Lokal pizza på toppen af Agrigento

På den fjerde aften kom vi til at fare en lille smule vild helt oppe på toppen af Agrigento. I aftenmørket var vi på jagt efter den gamle borg, der skulle ligge oppe på det højeste punkt af Agrigento. Op og op gik det gennem de snævre gader, men borgen fandt vi aldrig. Til gengæld var udsigten smuk, og vi fortsatte ned til den store Cattedrale di San Gerlando, som i øvrigt også er et besøg værd.

Her fandt vi det hyggeligste familiedrevne pizzaria, I Sapori del Duomo. Imens vi ventede på vores take-away pizzaer, havde vi en levende samtale, på hvad vi nu hver især kunne på italiensk, tysk og engelsk. Både pizzaen og de søde sicilianere var et af turens helt store højepunkter.

Morgenmad og frokost-snack

Til morgenmad og frokost kan vi anbefale de to bagerier / sandwichbarer, der ligger i hver sin ende af gågaden. Bar Milano finder du lige ved busstationen, imens Panificio dalli Cardillo ligger ved udsigtspunktet. Der er fyldt med lokale dagen lang, og når du først har smagt deres brød, kager og sandwich, er det let at forstå.

Shopping og supermarkeder

Meget af bylivet foregår oppe i den gamle bydel, hvor den hyggelige gågade Via Atenea ligger fem minutters gang fra busstationen. Her er der et mindre udvalg af butikker og souvenirshops.

Lidt udenfor byen, sydøst for tempeldalen, ligger et større shoppingområde med tøj- og møbelbutikker, havecentre og store supermarkeder. Søg på “McDonalds” på Google Maps, så finder du det.

Piano di Gamez Apartment - SidderUnderEnPalme

Udsigten fra vores lejlighed, Piano di Gamez Apartment. Klik på billedet for at læse mere.

Inde i byen ligger der to større supermarkeder fra kæde MAX, det ene ved trappen ned til det arkæologiske museum og det andet på bakken ovenfor busstationen. I gågaden er der også et par mindre minimarkeder.

Find et godt hotel i Agrigento

Den gamle bydel er fyldt med hyggelige B&B’s. Vores lejlighed, Piano di Gamez Apartment, ligger urolig godt på Via Gamez, lige over gågaden. I den lille lejlighed er der både et køkken, et kombineret stue/soveværelse med en ekstra seng og et lækkert badeværelse. Vigtigst på denne del af turen er dog, at der også er en vaskemaskine og en lille balkon til at tørre tøj på.

Lejligheden ligger 5-10 minutters gang fra busstationen. Der er masser af restauranter i området, og vil du op og besøge nonnerne i Monastero di Santo Spirito, ligger det lige oppe ovenover på bakken.

Læs mere om lejligheden her: Piano di Gamez Apartment

Se alle de andre dejlige hoteller i Agrigento ved at klikke her eller lav din egen søgning efter skønne hoteller på Sicilien:Booking.com

Sådan kommer du til Agrigento

Har du lejet en bil, er det let at komme til Agrigento. Vær dog opmærksom på at du skal køre en del bjergkørsel i byens smalle gader. Lige så let er det dog at tage bussen. Vi stod på i Castelvetrano, men bussen kører hele vejen fra Trapani og til Agrigento.

Det er busselskabet Lumia, der driver linjen, og du kan finde køreplanen her: Trapani – Agrigento. Skal du fra en anden station, kan du skifte destination i højre side. Kommer du fra Palermo eller Catania, kører der busser hele dagen. Lav din egen søgning på Omio’s hjemmeside her: Omio. Bemærk, søndag er en dårlig rejsedag, når du skal rundt på Sicilien. Der går næsten ingen tog eller busser.

Sidder Under En Palme - Sjove spil til ferie i Italien

Læs de andre artikler om Sicilien her!

« Rundrejse på Sicilien – alle de gode rejsetips!
Selinunte: Templer og badestrande på Siciliens sydkyst »