Seværdigheder i Jerez de la Frontera, Spanien 29. marts 2022 – Kategori: Rejser, Spanien – Tags: , , , , , , ,

*Artiklen indeholder reklamelinks, læs mere her: Samarbejdspartnere*

En dagstur til Jerez de la Frontera

På en ferie til enten Cadiz eller Sevilla, bliver du simpelthen nødt til at lave en afstikker til sherrybyen Jerez. De fleste danskere forbinder sherry med noget sødt og likøragtigt, som kun bliver drukket af bedstemødre og i gamle, engelske serier. Men intet kunne være længere fra sandheden! Jerez betyder sherry på spansk, og den skønne drik fremstilles da også kun i den andalusiske sherrytrekant, i byerne Jerez de la Frontera, El Puerto de Santa María og Sanlúcar de Barrameda, som alle ligger i nærheden af Cadiz.

Banner - Spanien - Lær sprog

De fleste vælger ligesom os at tage en dagstur til Jerez, og her i artiklen kan du læse om, hvad vi nåede på 8 timer i den skønne by. Hvis du er vild med sherry eller bare elsker det afslappede andalusiske byliv, kan du dog sagtens bruge flere dage i den dejlige by. Her er der nemlig masser af bodegaer, de store sherryhuse, hvor du kan komme på sherrytur. Byen byder dog også på mange andre oplevelser, som du kan læse om her.

Hvad kan man nå at se på en dag i Jerez?

Churros på torvet

Uden mad og drikke er det svært at se på seværdigheder, og derfor starter turen på det lille torv foran Mercado Central. Det føles som om samtlige indbyggere i hele Jerez har fået samme ide, for der er trængsel foran churrosboderne i det lille runde hus midt på torvet. Køb dine churros hos Churros Plaza De Jerez og find så et ledigt bord på en af de omliggende caféer. Her bestiller du din varme chokolade til at dyppe i og måske en kop kaffe til at skylle efter med.

Alcázar de Jerez

Derpå går turen til den gamle mauriske borg, Alcázar de Jerez. Læs gerne den engelske guide først. Den store fæstning blev bygget af de arabiske herskere i 1100-tallet, da det mauriske rige var på sit højeste. Start i den smukke mezquita (moske) og bevæg dig igennem de arabiske haver over mod forsvarsværket. Hammam’en, det arabiske badehus, er lidt gemt af vejen, men prøv at finde det og nyd de smukke stjerneformede lyshuller. Fra det ottekantede forsvarstårn er der en flot udsigt ud over byen, men også et godt kig ned til den velbevarede vandmølle.

I 1600-tallet blev fæstningen overtaget af Villavicencio-familien, der byggede det lille palads, som ligger ud til gården. Du kan frit gå rundt i den gamle herskabsvilla, men det mest spændende er dog apoteket på 2. sal. Apoteket stammer fra 1800-tallet, og de smukt udskårne originale træhylder, og de mange kolber og æsker er et besøg værd.

Catedral de Jerez de la Frontera

Lige nedenfor borgen ligger den imponerende katedral, Catedral de Jerez de la Frontera. Jerez-katedralen er en smuk bygning fra 1600-tallet, og den er bygget ovenpå resterne af en ældre kirke. Før disse kirker lå der dog her, i gåafstand fra maurernes prægtige palads, en lige så prægtig moske. Det koster €7 at komme ind i katedralen og det tilhørende tårn. Vi valgte at nyde katedralen udefra, for nu var det blevet tid til en pause!

Frokost i Calle Latorre

Jerez er en by, der er vant til mange turister. Derfor har byen også mange skønne tabancos, små spisesteder med tapas. Oprindeligt var en tabanco et sted, hvor man købte sherry fra de store tønder, der blev hældt over i den medbragte flaske. I dag er det et spisested, hvor du også kan købe sherry i glas.

Især på den lange gade Calle Consistorio ligger der mange restauranter, men vi valgte den mere stille gade, Calle Latorre. Her ligger også nogle af de bedre restauranter, men på La Bota var tapas’en og det obligatoriske glas sherry både virkelig god og rimelig til prisen.

Sherrysmagning

Efter en god frokost var det tid til sherrysmagning. De fleste større bodegaer i Jerez tilbyder sherrytours, hvor du får både en rundvisning og en sherrysmagning. Vi havde en teenager med på ferien, så sherrytouren må vente til en anden gang – og vi lover at skrive om det her. I stedet fandt vi endnu en bar, Tabanco Plaza Plateros, hvor vi delte lidt flere glas af den dejlige sherry.

Sherry er en hel videnskab for sig, men her er en ultrakort indføring i et par af de mest populære sherrytyper:

Banner - Spanien - Sprogspil
  • Fino: meget tør og lys – og også den mest populære
  • Manzanilla: tør og lysegul – som fino god til fisk
  • Oloroso: tør – men med den mørke farve fra Cream
  • Cream: sød og mørk – den sherry, som vi forbinder med navnet. En dessert i sig selv
  • Pedro Ximenez: meget sød – god til især blåskimmelost

De forskellige sherrytyper passer til bestemte retter, så spørg gerne tjeneren, hvad der går godt sammen. Og ellers så bare prøv dig frem. Vil du læse mere om sherry, så er der en kort og let forståelig oversigt her.

Fundación Real Escuela Andaluza Del Arte Ecuestre

Fundación Real Escuela Andaluza Del Arte Ecuestre, Den Kongelige Andalusiske Rideskole, er også et besøg værd. Vi nåede det desværre ikke, for skolen havde lukket denne dag som forberedelse til et af det store hestestævne, der skulle finde sted dagen efter. Men generelt er rideskolen dét sted, du gerne vil være, hvis du er vild med heste. Det er verdens førende dressurskole med elever fra hele verden, og to gange om ugen kan du nyde de store rideshows med de flotte dressuropvisninger med de andalusiske heste.

Hvordan kommer du til Jerez?

Den nemmeste måde at komme til Jerez på er ved at lande i lufthavnen i Sevilla. Jerez har også sin egen lufthavn, men ingen direkte fly fra Danmark. Fra Sevilla lufthavn skal du først med lufthavnsbussen ind til togstationen Santa Justa. I marts 2022 kostede lufthavnsbussen €4.

Fra togstationen Santa Justa i Sevilla kan du køre videre mod Jerez. Fra Sevilla og til Jerez tager det ca. en time med toget. På stationen skal du købe dine billetter på billetkontoret (Renfe), hvor du også skal vise pas, inden du kan komme med toget. I marts 2022 kostede det €11,50 fra Sevilla til Jerez, og prisen inkluderer en obligatorisk pladsbillet. Vil du spare tid, kan du også købe billetter på app’en Omio. Bemærk, at du stadigvæk skal indtaste dine pasoplysninger her.

Er du allerede i Cadiz, tager det ca. en halv time med toget til Jerez. Rejser du udenfor myldretiden, koster det €6,25 – i myldretiden tre gange så meget.

Flere gode tips til din ferie

Under vores besøg i Jerez de la Frontera boede vi i Cadiz. Precioso piso en La Caleta - Lejlighed i Cadiz - Find et godt hotelVi var to voksne og en teenager på ferie, og det krævede derfor et ekstra værelse. Vi endte med at finde den lækreste lejlighed lige midt i La Vina i den gamle bydel. Der var ikke ét, men to ekstra værelser samt en sofa, der kunne slås ud. Dertil to toiletter, en stor stue med spiseplads og et virkelig lækkert køkken.

Allerede hjemmefra planlagde vi al den mad, vi nu skulle købe på madmarkedet, der ligger kun fem minutters gang fra lejligheden, men det skete bare aldrig! La Vina og faktisk hele den gamle bydel er fyldt med billige tapasbarer og restauranter, og vi endte med at spise ude hver eneste aften.

Lejligheden ligger også lige ved stranden La Caleta, hvor både små og store vil elske at bade. Det allerstørste plus var nu alligevel, at nøglen til lejligheden skal hentes i en nøgleboks, så du kan lukke dig ind, lige når du ankommer og ikke skal vente på udlejeren. Til gengæld stod der en flaske vin og en æske chokolade og ventede på os, da vi låste os ind. Vi kommer gerne igen!

Læs mere om lejligheden her: Precioso piso en La Caleta

Booking.com kan du se det store udvalg af hoteller, og du kan også lave din egen søgning på Booking.com efter et godt hotel i Cadiz lige her:Booking.com

Sidder Under En Palme - Sjove spil til ferien i Spanien

Læs de andre artikler om Cadiz her!

« Tips til en dejlig ferie i Rom
Gode restauranter i Cadiz, Spanien »