Hvad skal du spise i Venedig? 22. september 2021 – Kategori: Italien, Rejser – Tags: , , , , , , , ,

*Artiklen indeholder reklamelinks, læs mere her: Samarbejdspartnere*

Hvilke retter skal du prøve i Venedig?

Hvis du allerede er vant til at rejse i Norditalien, vil du blive overrasket over, hvor anderledes køkkenet i Venedig egentlig er fra alle de andre større byer i området. Hvor Bologna har sin parmesan og Milano sin bøffelmozzarella, er maden i Venedig domineret af fisk og skaldyr fra den omliggende lagune. Og hvor er det da skønt!

Banner - Italien - Lær sprog

Venetianerne er også voldsomt glade for deres ombra og cicchetti (udtales tji-kæt-ti), et glas rød- eller hvidvin med en lille skive brød til, belagt med torskemousse, oste eller sardiner. Det indtages døgnet rundt, og der bliver på ingen måde set skævt til dig, hvis du lige skyder formiddagen godt i gang klokken 10.30 med at bestille sådan et lille snack-sæt. Fik vi sagt, at vi elsker Venedig?

Alt det og meget gerne kan du læse om i denne lille guide til fantastiske madoplevelser i Venedig.

10 ting, du skal spise i Venedig

1. Cicchetti

Venetianernes lille hapser minder meget om den spanske montadito. Udover brødskiven med det skønne fyld, kan cicchetti også være små polpette (friturestegte kødboller), oliven, eller bare en skive mortadella.

Når du står der ved disken og skal vælge, så må du helt sikkert prøve et stykke brød med baccala mantecato, en fiskemos af klipfisk, rørt op med olivenolie, salt og peber. Er der også et stykke med sarde in saor, så må du heller ikke springe over denne venetianske klassiker. Retten minder lidt om vores egne stegte sild, men hvor sardinerne her har ligget i en sur/sød lage med rosiner og pinjekerner.

Cichetti spises stående med en ombra de vin. Ombra betyder i øvrigt “skygge” og henviser til dengang vinhandlerne flyttede deres stand rundt med skyggen fra klokketårnet for at holde den kølig.

2. Risi e bisi

Ikke rigtig en risotto og heller ikke det, vi danskere ville betegne som en risret, ligger risi e bisi sig lige midt imellem. Retten er lavet på risottoris med grønne ærter, pancetta og parmesan og smager himmelsk! Er du ikke pjattet med grønne ærter, så får du også en vanvittig god risotto i Venedig, nogle gange farvet sort med blæksprutteblæk og andre gange bare helt simpel med friskfangede rejer og lokale svampe.

3. Spaghetti alle vongole

Bestiller du en gang Spaghetti alle vongole, får du serveret en tallerken spaghetti med de fineste små venusmulinger, der minder om hjertemuslinger. Retten er helt simpel og kun lige smagt til med hvidløg, olivenolie, hvidvin og persille.

4. Fritto Misto

Det her er altså en af de skæggeste retter, vi har spist! Du tager alle de småfisk og bittesmå rejer, du lige har fanget, og som ikke kan bruges til så meget andet, vender dem i tempuradej og kommer dem i kogende olie sammen med lidt blæksprutteringe og peberfrugter – et voilà! Du får med andre ord tallerken med alt godt fra havet, også rejeskaller og sardinhoveder – men det smager vildt godt.

5. Bigoli in salsa

Pastaignoranter ville nok bare sige, at dette var endnu en portion spaghetti, men bigoli er tykkere og lavet på fuldkornsmel, ofte boghvedemel. Salsa’en består af løg og salttørrede ansjoser. Det er det italienske køkken, når det er bedst: få ingredienser, men med masser af smag.

Banner - Italien - Sprogkursus

6. Fegato alla veneziana

Kan du lide lever? Nej vel – men det er måske bare fordi, du aldrig har smagt det i Venedig. Det er næsten helt synd at sammenligne vores hjemlige skamstegte svinelever med dette udsøgte måltid. Skiver af kalvelever med bløde løg serveret med polenta er noget, du simpelthen bliver nødt til at prøve.

7. Tiramisu

Der er store diskussioner om, hvilken italiensk region der egentlig kan tage æren for at have opfundet tiramisu. Et af stederne, der bliver nævnt igen og igen er “Le Beccherie” i Treviso, lufthavnsbyen i Veneto-regionen. Uanset hvor i støvlelandet tiramisu så dagens lys, så er det et faktum, at mange restauranter i Venedig har den lækre italienske kaffedessert på menuen. Og sig endelig ja tak!

8. Bussolai

De gyldne, smørbagte småkager kommer både i den runde form, hvor buso betyder hul, eller som essi, der ligner et S. Tilsammen kaldes de Buranelli, oprindeligt småkager fra øen Burano. De kan dog heldigvis købes overalt i Venedig.

9. Bellini

Der er kommet mange gode ting ud fra Harry’s Bar i Venedig gennem tiden. Udover den delikate carpaccio, er baren, hvor bl.a. Hemminway og Peggy Guggenheim hang ud, også verdensberømt for Bellini’en, en aperitif lavet på pureret fersken og prosecco. Den skal du smage, og hvis du ikke vil betale spidsen af en jetjager for den på Harry’s Bar, serveres den overalt i Venedig.

10. Spritz

Du kender sikkert allerede en Aperol Spritz, og det kan du sagtens bestille i Venedig. Venetianerne foretrækker dog en Select Spritz, lavet på den lokale likør Select. Den er flot rødlig i farven og mere Vermouth-agtigt i smagen, som en Negroni.

Bemærk, at en spritz ikke regnes som en cocktail i Italien, men en aperitif, altså en drink, der drikkes før maden. Men altså hallo, italierne drikker selv deres spritz som saftevand, så du bestiller bare løs!

Flere tips til din ferie i Venedig

Hvor skal du bo i Venedig?

Der er mange skønne hoteller i Venedig, og i stedet for at tage en endagstur til byen, må du endelig ikke snyde dig selv for en overnatning! Så hvor skal du bo? På Booking.com kan du se det store udvalg af hoteller i Venedig, og i artiklen Hvor skal du bo i Venedig kan du læse mere om, hvor i Venedig du skal booke din ferie. Der er flere romantiske hoteller på listen, og du får også et rigtig godt tip til, hvor du skal bo, hvis du har børn med på ferie i Venedig.

Du kan også lave din egen søgning på Booking.com efter et godt hotel i Venedig lige her:Booking.com

Hotel Al Ponte Mocenigo - Sidder Under En Palme

Hotel Al Ponte Mocenigo

En anbefaling: Hotel Al Ponte Mocenigo

Hotel Al Ponte Mocenigo er en perfekt ramme for kæresteferien i Venedig. Hotellet ligger lige i hjertet af Venedig, væk fra turisternes larm og med egen vaporetto-station (San Stae) få skridt nede ad gaden. Ellers ligger Rialtobroen kun syv minutters gang væk og Markuspladsen et kvarter.

Det lille boutique-hotel har kun 10 smukke værelser, alle indrettet i venetiansk 1700-tals stil med fritlagte loftsbjælker, damaskgardiner, store lysekroner og bløde senge. Om morgenen byder hotellet på skøn morgenmad i den lille gårdhave efter devisen, lidt men virkelig godt. Der er æg og bacon, knitrende sprøde croissanter og vigtigst af alt: god kaffe!

Se flere gode hoteller her: Hvor skal du bo i Venedig?

Hvordan kommer du til Venedig?

Det tager ca. to timer at komme fra København og Billund til Venedig. Byen har to lufthavne: Marco Polo Airport, der ligger 10 kilometer fra centrum og Treviso Lufthavn, som ligger 40 km nord for Venedig. Lander du i Treviso, går der lufthavnsbusser ind til Venedig hele dagen, som koster 12 euro for en enkeltbillet. Læs mere her: Treviso Airport Shuttle Bus.

Sidder Under En Palme - Sjove spil til ferie i Italien

Læs alle de andre spændende artikler om Venedig her!

« Ferie med børn i Venedig
Shopping i Venedig – her finder du alle de gode butikker! »