De bedste tips til en ferie i Catania, Sicilien 6. januar 2023 – Kategori: Italien, Rejser – Tags: , , , , , , , , ,

Annonce

*Artiklen indeholder reklamelinks, læs mere her: Samarbejdspartnere*

Hvad skal du se, opleve og spise i Catania?

Catania ligger ved foden af Etna og har oplevet både jordskælv og flere vulkanudbrud. Byen har en intens og helt hysterisk puls, som gør det til en ret sjov by at besøge. Men det er måske nok ikke en by, som alle vil sætte lige stor pris på.

Catania er nemlig også modsætningernes by. Her er virkelig, virkelig klamt og beskidt og samtidig så uendelig smukt. Med skrald over det hele, bilos og huller i vejen. Og med sicilianere, der i deres allerbedste tøj spadserer op og ned ad gaderne på jagt efter et bord til den obligatoriske lørdagscocktail. Og sæder i det græske teater, der er hugget ud af sorte lavasten og markeder med friske fisk og grøntsager og og og… Catania har det hele!

Seværdigheder i Catania

De fleste turister besøger måske nok Catania i forbindelse med en tur op på vulkanen Etna. Alle vores rejsetips til en Etna-udflugt har vi derfor samlet i en artikel for sig: Vulkanen Etna – de bedste tips til din udflugt. Der er dog mange andre spændende seværdigheder i Catania, som du kan læse om lige her!

Piazza del Duomo

Start din rundtur i Catania på Piazza del Duomo, det store torv ved domkirken, Cattedrale di Sant’Agata. Det er muligt at nyde udsigten ud over Catania fra det store tårn, og ellers kan du bare beundre den flotte elefant i springvandet. Overalt hvor du går i Catania, ser du den sorte elefant, Catanias vartegn. Hvorfor det lige er en elefant, fortaber sig et sted i legenderne, mellem vilde elefanter ved Etnas fod, sejren over Libyen og magiske elefanter. Der er ikke helt enighed om det.

A’ Piscaria Mercato del Pesce

Ovre i hjørnet af torvet finder du den smukke marmorfontæne, Fontana dell’Amenano. Fontænen markerer samtidig også indgangen til fiskemarkedet, A’ Piscaria Mercato del Pesce. Markedet er sjovt, spændende og festligt, men vi kan ikke anbefale at besøge det iført sandaler. Skiddent vand og fiskeindvolde ligger op til en centimeters højde nogle steder. Men besøg det alligevel og nyd det traditionelle marked med de blanke fisk, sorte muslinger og fiskehandlerne, der ivrigt brøler om kap.

Castello Ursino

Fem minutters gang fra fiskemarkedet ligger Castello Ursino. Slottet, som ser så underligt ufærdigt og bart ud, blev bygget af Kong Frederik II, imellem 1239 og 1250. Store stridigheder havde splittet det sicilianske folk, men med denne konge blev der ro, og Sicilien blev samlet. Det var her, at han udøvede sin magt fra, og inde i selve slottet er der i dag et bymuseum samt skiftende kunstudstillinger.

Det græk-romerske teater

Lige nord for slottet ligger det imponerende teater, Teatro Antico greco-romano di Catania. Det teater, du ser i dag, er romersk og blev opført i det første århunderede e.Kr. ovenpå en eksisterende græsk teater. Det, der gør teatret så imponerende, er både beliggenheden herinde mellem alle husene og så sæderne i teatret, der er hugget ud af sorte lavablokke. Går du igennem de smukke buegange, kommer du om til det mindre Odeon, et halvcirkelformet teater, der stadig er i brug til koncerter.

På din gåtur rundt i Catania vil du i øvrigt nok også på et tidspunkt støde på ruinerne efter det romerske amfiteater ved Piazza Stesicoro. Beliggenheden ved en trafikeret vej og med kun kælderen tilbage, er det ikke lige så imponerende som teatret, men stadig værd lige at standse op for.

Annonce

Via Crociferi

Fra det græsk-romerske teater er det let at komme til byens mest berømte gade med de mange barokkirker, Via Crociferi. Lige inden du drejer op til venstre ad den lange gade, passerer du i øvrigt Bellinis fødehjem. Billedet øverst er netop taget fra Via Crociferi, for ingen andre steder i byen møder du samme skønhed. Flere italienske film er blevet optaget i de små sidegader. Udover de mange flotte bygninger er gaden også hjemsted for gode restauranter og barer.

Monastero dei Benedettini di San Nicolò l’Arena

Fra Via Crociferi går turen vestpå til benediktiknerklostret, Monastero dei Benedettini. Den imponerende bygning, der også huser det humanistiske fakultet, kan besøges hver formiddag og eftermiddag. Det er gratis at besøge UNESCO-bygningen, men book gerne en tur, som tager dig rundt til dele af museet, som ellers ikke er tilgængelige for offentligheden. Fra klostret er det også muligt at komme op på taget og nyde udsigten ud over Catania.

Chiesa di San Nicolò l’Arena

På Sicilien taler man stadig om de to mest voldsomme begivenheder i øens ellers ret omskiftelige historie: vulkanudbruddet i 1669 og jordskælvet i 1693. Etna gik i 1669 udbrud og sendte strømme af lava ned over Catania. Byens indbyggere måtte flygte, og selv om benediktinerklostret blev reddet, overlevede den daværende kirke ikke.

I 1687 begyndte man at genopbygge kirken, men bare 13 år senere, i 1693, skete en af de mest omfattende katastrofer i Siciliens historie. Jordskælvet jævnede byen med jorden og dræbte mere end 2/3 af Catanias befolkning. I 1702 begyndte genopbygningen af kirken igen, men den dag i dag står facaden stadig bar og ufærdig. Dette har nu ikke noget med jordskælvet at gøre, men klostret blev simpelthen uvenner med det firma, der skulle levere de sidste sten til kirken.

Villa Bellini

Efter alle de mange spændende seværdigheder er det godt at slappe lidt af i skyggen. Catania er stolte af deres bysbarn Vincenzo Bellini, med tilnavnet “Catanias svane”. Prøv f.eks. at lytte til “Casta Diva”, gerne med Maria Callas som sopran. Den store park Villa Bellini er bygget som en hyldest til komponisten. Hvor mange andre områder i Catania godt være være beskidte og forfaldne, så er parken her smuk og stille.

Gode restauranter i Catania

Maden i Catania er ligesom på resten af Sicilien fuldstændig fantastisk. Blandt de specialiteter, som du bare må prøve at smage, finder du Pasta alla Norma, hestekød og Cassatella di sant’Agata. Pasta alle Norma er opkaldt efter bysbarnets Bellinis opera, Norma. Det er en simpel no-nonsense pastaret med pasta, aubergine, tomat og pecorino-ost.

Overalt hvor du går i byen, vil du støde på de store rygende grill-riste. Det dufter lækkert – men måske kun indtil du finder ud af, hvad det er. I Catania spises der nemlig hest i meget store mængder. Er du i stedet sulten til en snack midt på dagen, så bestil en Cassatella di sant’Agata. Grunden til at den hvide kage med det røde bær ligner et bryst, er for at ære Sankt Agatha. Den katolske martyr nægtede at gifte sig med den romerske præfekt Quintianus og fik til straf skåret brysterne af.

Eftermiddagskaffe og masser af kage

Det fine konditori Pasticceria Savia er netop dér, hvor du skal spise sådan en kage. Når du er færdig med at shoppe på den lange gågade, så slut af med en kage og bestil også en Etna-kaffe. Kaffen er sød og fyldt med likør og pyntet med flødeskum på toppen. Synes du, det er lidt for dyrt, ligger der lige rundt om hjørnet et billigere bageri. Hos Pasticceria Ficarra Luigi kan du få alle slags kage og brød, og der er åbent hele dagen.

Hest på fem måder

Når aftenmørket falder på, myldrer de lokale ind på restauranterne. Vi prøvede i flere dage at få et bord på den populære Trattoria da Mario, som ligger på Via Crociferi, men uden held. Vi gik lidt rundt på må og få, indtil vi fik øje på en rygende grill langt oppe på bakken. Du har nok gættet det, men på Macelleria equina Licciardello serveres der hest. Vi kastede os ud i det og smagte hest på fem forskellige måder. Flere af de lokale gik ombord i en heste t-bone steak, men den skal du nok kun bestille, hvis du ikke har spist i en uge.

Tunpanini og vafler

Næste aften forsøgte vi os igen med et bord hos Mario, og da også det løb ud i sandet, endte vi inde ved siden af hos Pizza & Waffle. Det lyder som en trist fastfood-restaurant på Strøget, men vi endte faktisk med at spise der to aftenener i træk. Deres tunpanini er fuldstændig uovertuffen, med lokalt fanget tun, mozzarella, søde cherrytomater og friskbagt brød. Er du i Catania med børn, så vil de elske det her sted!

Pasta alla Norma

På vores sidste aften i byen spiste vi på Artù Ristorante, som vi havde læst godt om. Her kan du få lov til at smage dig frem i Catanias køkken, for menukortet er stort og fristende. Der serveres også hest, men vi syntes, vi skulle prøve noget nyt og endte med en Pasta alle Norma og en Pasta Carbonara med panchetta.

Festgader og barer i Catania

Gem gerne lidt plads i maven, for efter middagen er det blevet tid til at bevæge sig ud i Catanias natteliv. Især lørdag aften er gaderne ét stort mylder af sicilianere, der i deres allerbedste tøj spadserer op og ned ad gaderne på jagt efter et bord til den obligatoriske lørdagscocktail. Selv om der er mange mennesker, er det meget civiliseret og trygt, og der er ikke nogen, der er fulde. Man drikker en cocktail eller to og går hjem lige efter midnat. Men festen stadig noget af de sjoveste, vi har prøvet – det er ret vildt!

De fleste turister finder hurtigt “Paraplytorvet” eller Piazza Santa Maria dell’Indirizzo, som det populære torv ved fiskemarkedet hedder. Her er der et festligt mylder hele dagen, og drik gerne din cocktail hos Lettera 82. Lidt derfra og ved siden af Restaurant Artù ligger Gammazita. Den hyggelige bar, som også er et kulturhus, havde livemusik på programmet, da vi var forbi.

Den helt store fest starter ved vinbaren Razmataz, som ligger i en sidegade til gågaden. I den lille gade ligger flere andre små barer, og det lidt roligere område er kun et forvarsel om, hvad der venter. Efter et godt glas vin, kan du gå videre op mod Black cocktail beer bar. Baren markerer starten på den festligste gade i byen, og om du er forbi tirsdag eller lørdag, er der et væld af unge mennesker her.

Festgaden forstsætter hele vejen op til Via Umberto I. På det sidste stykke skiftes barerne dog ud med virkelig lækre restauranter, noget vi dog først opdagede den sidste aften. Men så må vi jo komme tilbage en anden gang!

Shopping i Catania

Vi har flere gange henvist til “den store gågade”. Via Etnea er næsten tre kilometer lang, og her ligger der butik efter butik. Du finder alle de kendte mærker, f.eks. H&M, Levi’s og Tezenis. Leder du efter noget, som ingen andre har, så skal du ud på Via Umberto I og de små gader inde bagved.

Via Etnea slutter nede ved Piazza del Duomo. Går du tværs over torvet, kommer du ned til fiskemarkedet. Drejer du til højre lige inden, kommer du op på Via Giuseppe Garibaldi, hvor du finder små souvenirshops og butikker med unika kunsthåndværk. Er du ikke blevet træt af at shoppe, finder du alle de mere eksklusive butikker på Corso Italia. Catania har også to store shoppingcentre: La Rinascente, som svarer til vores Magasin, og så den helt store shoppingby Porte di Catania, som du finder tæt ved lufthavnen.

Du skal dog også lige prøve at besøge Catanias største udendørsmarked, Fera ‘o Luni. Det store marked strækker sig langs hele Piazza Carlo Alberto. Her er alt, hvad hjertet kan begære af frisk frugt, kastanjer, fisk på dåse, ost og også tøj og sko. Markedet er åbent hver dag fra 6.00 – 12.00, undtagen lørdag hvor der er åbent til 17.00. Markedet er lukket om søndagen.

Find et godt hotel i Catania

Når du booker hotel i Catania, skal du være opmærksom på, at det er en by, hvor man ikke har noget imod larm. Sørg for at booke et hotel, der ligger væk fra de store veje og væk fra de sjoveste festgader. Det rejsetip havde vi heldigvis fundet på nettet, inden vi bookede, og den viden blev vi ret glade for.

Vi boede på Liberty Hotel i et af Catanias pænere kvarterer. Det smukke hotel i koloni-stil ligger i en rolig gade, men med kun fem minutters gang til den store gågade og den smukke Bellini-park. Samme afstand er der også til det store benediktiner-kloster og til den ufærdige kirke, San Nicolò.

Det lille boutique-hotel har kun 18 værelser, og der var ikke trængsel ved morgenbuffeten. Værelserne er smukt indrettet og meget klassisk italienske. Det er helt sikkert et hotel, vi kommer til at bo på igen, næste gang vi er i Catania!

Læs mere om hotellet her: Liberty Hotel

Se alle de andre dejlige hoteller i Catania ved at klikke her eller lav din egen søgning efter skønne hoteller på Sicilien:Booking.com

Sidder Under En Palme - Sjove spil til ferie i Italien

Læs de andre artikler om Sicilien her!

Annonce

« En forlænget weekend i Barcelona – de bedste tips!
Gode restauranter i Siracusa og Ortigia, Sicilien »