Vulkanen Etna – de bedste tips til din udflugt 2. januar 2023 – Kategori: Italien, Rejser – Tags: , , , , , , , , ,

*Artiklen indeholder reklamelinks, læs mere her: Samarbejdspartnere*

Tips til dit besøg på vulkanen Etna

Allerede fra Catania kan du se den imponerende vulkan. På klare dage også de små røgskyer, der konstant vælder ud fra toppen. Etna er en aktiv vulkan, der løbende er i udbrud, og det skal du have med i dine overvejelser, når du planlægger dit besøg. Etna er ikke en forlystelsespark, men et sted hvor voldsomme naturkræfter pludselig kan komme i spil.

Banner - Italien - Lær sprog

Toppen af vulkanen ligger 3.357 meter over jordens overflade og med guide er det muligt at komme 2.920 meter op. Uden guide kan du selv gå op til 2.672 meter. Du kan se et kort her. Pga. af vulkanens status som aktiv kan du opleve ændringer i muligheden for at komme tæt på toppen. Tjek derfor selv oplysningerne, f.eks. hos turguiden her, inden du planlægger en tur.

NB! Oplysningerne i denne artikel er baseret på vores tur til Etna i oktober 2022. Du bedes derfor selv tjekke, om alle oplysninger stadig er gældende. Brug gerne de indsatte links til at få oplyst priser, køreplaner etc.

Hvornår skal du besøge Etna?

Etna kan besøges året rundt, men det er bedst at aflægge vulkanen et besøg forår og efterår, i maj og igen i september/oktober. Om sommeren er der simpelthen for mange turister, og vulkanvandring om vinteren er ikke for nybegyndere.

Har du flere dage at vælge imellem, så start med at tjekke vejrudsigten. Der er ofte tåge på Etna, og det ville være synd at komme derop i gråvejr og uden at kunne nyde den fantastiske udsigt.

Med bus til Etna

Fra Catania kører bussen til Etna fra busstationen foran banegården. Taster du “Viale delle Libertà” ind i Google Maps, så er det her i trekanten mellem de to veje af samme navn, at Etna-bussen kører fra. Billetter til bussen købes i AST-kontoret på “Via Don Luigi Sturzo”, en lille sidegade lige over vejen. Klik på linket her for at få mere information.

Busbilletten til Etna koster €6,60 tur/retur (2022). Du kan købe billetten dagen før – ellers kom i god tid om morgenen. Vi var der ca. en time før afgang, og der havde kontoret åbent. Der er lukket hele søndagen, og her kan du købe billetter i bussen. Stil dig i god tid hen til busstoppestedet, minimum en halv time før, for køen vokser hurtigt.

Afgang er 8.15, og bussen kører fra Etna igen SENEST 16.30 – og dobbeltjek gerne tiderne, hvis de skulle have ændret sig. Misser du bussen, kører der ikke flere den dag. Turen op til Etna tager to timer, med et lille stop i landsbyen Nicolosi. På den lille café er der kaffe- og toiletpause. Bussen er fremme ved Etna ca. 10.15, og du er – uden pause – tilbage i Catania igen klokken 18.00.

Med svævebane op til Etna

Bussen stopper ved Refugio Sapienza i ca. 2.000 meters højde. Rejser du på et lille budget, kan du gå på opdagelse i de mindre kratere her. Svævebanen Funivia tager dig dog gerne videre op i 2.590 meters højde. Det koster €30 (2022), og det er alle pengene værd! Nogle af de mere hardcore hikere går selvfølgelig hele vejen op herfra, men stien er stejl, og underlaget er støvede og skarpe lavasten.

Det er også hernede, du kan booke en af de guidede ture eller tage en kop kaffe i en af de mange caféer, inden du kører videre op.

Banner - Italien - Sprogkursus

Rundt på Etna på egen hånd

Vi tog svævebanen op og nød den skønne udsigt fra den lille kabine. Fra svævebanen hikede vi selv op på Mt. Escrivà i 2.672 meters højde. Vi var – på trods af al den lækre sicilianske mad – i ret god form, men det var stadigvæk en hård tur. Den tynde luft og stierne, der kun består af lavagrus, som alle konstant glider rundt i, gav rigeligt med udfordringer.

Oppe på kanten af krateret på Mt. Escrivà, blæste det i øvrigt en halv pelikan. Med andre ord så skal vide, hvad du gør. Det er ikke en tur for gangbesværede eller for børn, som liiiige skal udforske på egen hånd. Du kan godt have større børn med herop, men de skal kunne følge dine og evt. guiders instruktioner.

Guidede ture på Etna

På Etna er det nemlig også muligt at booke guidede ture. Og her kommer lige en scam-advarsel! På busturen deltog også en “guide”, som man på ingen måde måtte tage billeder af. Han brugte lang tid på at forklare hele bussen, at hvis man ikke bookede en tur hos ham, så var det forbudt at gå længere op end svævebanen.

Vi googlede det selvfølgelig med det samme, og det passer ikke. Når vind og vejr tillader det, må du gerne selv gå op på Mt. Escrivà og ud i området. Husk at tjekke, om du har en rejseforsikring, der dækker over 2.000 meter – det er ikke alle, der gør.

Hvad der derimod er sandt er, at skal du længere op end det første krater over svævebanen, så skal du booke en guidet tur. Fordi vulkanen er aktiv, er det ikke muligt at komme helt op og stå på toppen, men med en guidet tur kan du komme op til 2.920 meter.

Fra svævebanen kan du både hike op på vulkanen, anført af en guide der også samtidig fortæller om vulkanen. Det er også muligt at blive kørt op i en terrængående bus.

I starten af indlægget har vi indsat et link til en af de mange guidede ture til Etna, men da vi ikke selv bookede en tur, vil vi ikke anbefale nogen fremfor andre. Men du behøver i hvert fald ikke at booke hos guiden i bussen. Når du kommer op med bussen, standser den på parkeringspladsen foran alle turoperatørerne.

Hvilket tøj skal du have på op til Etna?

Vi besøgte Etna i slutningen af oktober 2022. Selv om vi havde haft nogle dage med 30 grader helt op til vores udflugt, så blev der koldere og koldere, efterhånden som vi nåede op på vulkanen.

Vi havde diskuteret frem og tilbage, om man nu skulle have shorts eller lange bukser på, men vi blev ret glade for vores fornuftige beslutning om at tage varmt tøj på. Vi så flere i shorts og små kjoler, og de frøs!

Vi kan derfor anbefale at tage lag på lag-tøj på, og gerne pakke et par ekstra lag i tasken. Du behøver ikke at have særlige vandrebukser på, jeans er fint.

Vi så flere, der besteg Etna i et par gummisko, og det kan vi virkelig ikke anbefale. Oppe over svævebanen er der kun grus og småsten, som du glider rundt i. Hvis du har et par gode vandresko eller støvler, så bliver du meget glad for at have dem på. Klipklapper og sandaler er ét stort nej! Du risikerer at rive dine fødder til blods og vrikke om.

Skal du på en af de guidede vandreture længere op på vulkanen, sørger turlederen for det korrekte udstyr: hjelme, vandrestave, jakker, støvler etc.

Hvad skal du pakke til Etna?

Jo længere du kommer op på vulkanen, jo mere tøj får du lyst til at tage på. I rygsækken anbefales det derfor, at du både pakker en let jakke og et tørklæde – og også gerne hue og handsker. Det blæser ret meget oppe tæt ved toppen.

Der er caféer både ved bunden og toppen af svævebanen, så du behøver ikke at pakke uendelige mængder af mad og vand. En vandflaske, lidt snacks og frugt er fint.

Det allervigtigste, du skal huske, er solcreme. Uden solcreme bliver du meget forbrændt. Solbriller bliver du også glad for at have med. Har du astma, så tag også gerne din inhalator med. (P.S. Trine har haft astma i mange år, men bortset fra at blive noget hurtigere forpustet end normalt, så var der ingen problemer).

Endelig er det også fornuftigt at pakke en powerbank. Etna inviterer til at tage mange billeder, og du får hurtigt brug for at kunne lade telefon og kamera op.

Find et godt hotel i Catania

Liberty Hotel - Catania - SidderUnderEnPalmeDe fleste besøgende til Etna vælger at bo i enten Catania eller Taormina. Vi indlogerede os på Liberty Hotel i et af Catanias pænere kvarterer. Det smukke hotel i koloni-stil ligger i en rolig gade, men med kun fem minutters gang til den store gågade og den smukke Bellini-park. Samme afstand er der også til det store benediktiner-kloster og til den ufærdige kirke, San Nicolò.

Det lille boutique-hotel har kun 18 værelser, og der var ikke trængsel ved morgenbuffeten. Værelserne er smukt indrettet og meget klassisk italienske. Fra hotellet og ned til busstationen er der ca. 20 minutters gang.

Læs mere om hotellet her: Liberty Hotel – eller klik på billedet.

Se alle de andre dejlige hoteller i Catania ved at klikke her eller lav din egen søgning efter skønne hoteller på Sicilien:Booking.com

Sidder Under En Palme - Sjove spil til ferie i Italien

Læs de andre artikler om Sicilien her!

« Hvor skal du holde ferie på Sicilien?
Rundrejse på Sicilien – alle de gode rejsetips! »