Sådan kommer du rundt på Sicilien med bus og tog 2. januar 2023 – Kategori: Italien, Rejser – Tags: , , , , , ,

*Artiklen indeholder reklamelinks, læs mere her: Samarbejdspartnere*

Offentlig transport på Sicilien

Skal du rundt på Sicilien med bus og tog? Så skal du vide, at det er meget nemmere, end du tror! Du behøver ikke at leje en bil og træne bjergkørsel i de mange hårnålesving, for selv til den mindste lille flække på Sicilien kører der ofte både bus og tog. Togtiderne finder du hos Trenitalia, men udfordringen kommer, når du skal videre med bus.

Banner - Italien - Lær sprog

Bussystemet på Sicilien kan nemlig godt være lidt svært at finde rundt i. Der er ikke kun ét busselskab, men ét til hver rute, og det tager lidt tid at finde det rigtige. Når du læser vores rejseartikler om Sicilien, har vi derfor lavet en udførlig guide til, hvordan du kommer hen til de forskellige byer og seværdigheder med offentlig transport. Længere nede i denne artikel finder du også en praktisk oversigt over de selskaber, der kører de forskellige strækninger.

Men først lidt praktiske informationer…

Hvad koster det at køre i bus og tog?

Udover at du med en lejebil afskærer dig fra at smage alt for meget på den fantastiske sicilianske vin, så kan det slet, slet ikke betale sig at leje en bil på Sicilien. Set med danske øjne er det virkelig billigt at køre med både bus og tog – og så går det hurtigt!

F.eks. kostede det i 2022 €14, dvs. ca. 100 kr. at køre med bus fra Catania til Palermo, en tur på 2,5 time. Strækningen Trapani – Marsala (31 km), en togtur på en halv time, kostede €4, hvilket svarer til 30 kr.

Til sammenligning koster det os hjemmei Danmark 86 kr. at komme de 45 km og 45 minutter mellem Svendborg og Odense!

Her finder du køreplaner for tog og bus

Når du skal rundt på Sicilien på egen hånd, er det godt at kende app’en og hjemmesiden Omio. Her kan du slå togtider op for strækninger over hele Europa. Det rigtig smarte er, at du også kan købe billet til Trenitalia‘s tog med det samme.

Skal du finde en bestemt busafgang, kan du med fordel bruge Google Maps. Klik på den blå pil ved “Directions/Rute” og indtast de to byer, som du vil køre imellem og klik på “Transit”-ikonet (formet som et tog). Hvis du er heldig, er busruten tastet ind i Google Maps.

Til samme formål kan du også bruge Rome2rio. Prøv f.eks. at åbne siden og taste Trapani og Palermo ind som hhv. start- og slutdestination. Nu kan du se bustiderne. Klikker du på en bestemt afgang, bliver du sendt videre til busselskabet Segesta, hvor du kan købe billet.

Skal du være et bestemt sted næste dag, og vil du være sikker på, at bussen nu også går efter den plan, du har fundet, så kommer her et lille tip. Tjek aftenen før, om du kan finde busstoppestedet, og om bustiderne på skiltet her svarer til det, du har fundet på nettet. Du vil opdage, at oplysningerne ikke altid er opdaterede online, imens det er vores erfaring, at bustiderne på de intermistiske busstoppesteder næsten altid er korrekte.

Banner - Italien - Sprogkursus

Hvor køber man billet?

Skal du med toget, kan du købe billet på stationen i en automat. Du kan også købe den online, når du har fundet din afgang på Omio.

I busserne kan du nogle gange være heldig, at du kan købe en billet og betale kontant. Andre gange vil du opleve, at den lokale kiosk eller café fungerer som billetkontor. Det er et fint system, for så kan man jo lige få sig en lille forfriskning i ventetiden på bussen.

Og hvordan finder man så ud af, hvor man kan købe sin busbillet? Tja, nogle gange står det på skiltet ved busstoppestedet, nogle gange kan du google dig til det på forhånd. Og nogle gange går der bare Sicilien i den, og så er der heldigvis altid nogle lokale, der er klar til at hjælpe.

Er det sikkert at køre i offentlig transport?

De lokale sicilianere er den primære grund til, at vi til enhver tid vil anbefale at komme øen rundt med offentlig transport. Når det gælder infrastruktur er hele Italien ret godt med, og bortset fra de mindste bumletog, så er både busser og tog forholdsvis nye og sikre. Udover det så er der muligheden for at komme tæt på sicilianerne selv, som både er søde og venlige.

Selv om mange sicilianere ikke taler så godt engelsk, så er de altid klar til at hjælpe. Nogle gange sker det, at en togafgang bliver aflyst, og her bliver der indsat togbusser som i Danmark – og altid med en ansat fra Trenitalia, der bliver stående på perronen for at hjælpe passagererne det rigtige sted hen, og altid uden tumult eller uro.

Der er dog én ting, du ikke må gøre, hvis du vil undgå, at dine medpassagerer kigger skævt til dig. Sicilianere spiser og drikker ikke på farten, og hiver du den helt store tunsandwich frem i bussen, kan du være sikker på, at det kaster nogle fornærmede miner af sig. En slurk vand i ny og næ er okay, men vent med at spise, til du er stået af bussen igen.

Undgå at rejse om søndagen!

Inden vi går videre til den store oversigt og busser og tog på Sicilien, får du lige vores allerbedste tip til offentlig transport på Sicilien: Lad være med at rejse om søndagen!

94% af alle italienere spiser søndagsfrokost med deres familie – og det gør søndag til en ret dårlig rejsedag, for det inkluderer også buschaufførerne. Kun tidligt om morgenen og sidst på aftenen kan du være heldig, at der kører busser. Resten af dagen er der meget få eller slet ingen busafgange mellem byerne.

Sådan kommer du rundt på Sicilen

Ved mange af rejseartiklerne om Sicilien har vi lavet en lille guide, der forklarer, hvordan du kommer til og fra byer og seværdigheder. Her får du det lidt større overblik, hvor vi har samlet både destinationer og links til de selskaber, der kører strækningen. Vi ved, at både ruter og køreplaner og priser kan ændre sig, så derfor skal du selv lige finde ruter og tider i selskabets køreplan, inden du begiver dig ud på en rejse rundt på Sicilien.

Men her kommer oversigten over de ruter, vi har kørt på Sicilien:

Trapani Airport – TrapaniTrapani Airport Bus (bus)

Trapani – SegestaTarantola (bus) NB! Bussen kører kun mellem Trapani og Segesta-parken

Trapani – MarsalaTrenitalia (tog) – NB! Det er også denne togstrækning, du benytter, når du skal til Motya

Trapani – CastelvetranoTrenitalia (tog) og AST (bus)

Castelvetrano – SelinunteSalemi (bus)

Castelvetrano – AgrigentoLumia (bus) – NB! Bussen stopper også i feriebyen Sciacca

Agrigento – Tempelparken, San Leone og DuneTUA (bus)

Agrigento – CataniaTrenitalia (tog) og Flixbus (bus)

Catania – SiracusaTrenitalia (tog) og Interbus (bus)

Siracusa – Modica og RagusaTrenitalia (tog) – NB! Toget stopper begge steder

Modica – CataniaAST (bus)

Catania – EtnaAST (bus)

Catania – PalermoSAIS (bus)

Palermo – TrapaniSegesta (bus)

Listen bliver løbende opdateret, for vi er slet ikke færdige med at rejse rundt på den smukke ø!

Find et godt hotel på Sicilien

I alle vores rejseartikler om Sicilien kan du ved de forskellige byer også læse vores anbefalinger til dejlige hoteller, som vi har boet på. På Sicilien hænger pris og kvalitet ret godt sammen, men ofte får du lidt mere for pengene her. Men se selv! Du kan hurtigt lave din egen søgning efter gode hoteller på Sicilien lige her:Booking.com

Sidder Under En Palme - Sjove spil til ferie i Italien

Læs de andre artikler om Sicilien her!

« Hvor skal du holde ferie på Sicilien?
Rundrejse på Sicilien – alle de gode rejsetips! »