Tag på ferie i Skopje, Nordmakedonien 25. september 2020 – Kategori: Nordmakedonien, Rejser – Tags: , , , , , , , ,

*Artiklen indeholder reklamelinks, læs mere her: Samarbejdspartnere*

Hold en skøn og anderledes ferie i Skopje

Det er blevet tid til ferie i Skopje. Lørdag eftermiddag står solen højt over Skopje. De tre veninder går fnisende henover de brostensbelagte gader i Den Gamle Bazar, en med tørklæde og to uden. På de hyggelige kafana’er drikker mændene tyrkisk kaffe og får en lille rakija, imens brikkerne på backgammonbrættet skifter plads. Kvinderne slapper af i et af de store shoppingcentre, der ligger lige ved siden af den gamle togstation, hvor jordskælvet i 1963 for evigt satte tiden i stå på stationsuret.

Et par enkelte nysgerrige turister prøver på at tyde de kyrilliske bogstaver på en af de utallige statuer. Over hele byen ligger en duft af grillet kød, der kun venter på aftenens mange gæster. Velkommen til Skopje.

Hvorfor skal du tage til Skopje?

Mange kommer kun igennem Skopje på et kort stop i den længere rundrejse på Balkan – og det er synd. Den lille hovedstad ved floden Vardar har nemlig rigtig meget at byde på! Tag gerne mindst tre-fire overnatninger for at nå at opleve så meget som muligt af den lokale kultur, historie og det fremragende køkken.

De store turisthorder har endnu ikke fundet frem til Skopje, og du kan derfor nyde en afslappet og meget autentisk ferie. Der er turister i byen, især fra de omkringliggende lande: Kosovo og Serbien mod nord, Bulgarien mod øst, Albanien mod vest og Grækenland mod syd.

På rejsen støder du også på enkelte tyskere og skandinaver, som kommer for den flotte natur og den spændende historie. Hvad du ikke heldigvis endnu ikke finder i Skopje er de rædselsfulde turistfælderestauranter, hvor du bare bliver taget ved næsen, og du kan stort set gå i fred på gaden uden at blive antastet af tjenere, sælgere og tiggere.

Historie og kultur i Skopje

Skopje er især kendt for at være fødested for Mother Teresa, fortet Kale, den gamle bazar og så det store jordskælv i 1963, der lagde det meste af det, der var kendt som en af verdens smukkeste byer, i ruiner. Skopje – og hele Nordmakedonien – byder også på masser af enestående natur og en lang historie, der går hele vejen tilbage til civilisationens vugge.

En af de andre store berømtheder på de kanter er Alexander den Store. Hvem der egentlig kan påberåbe sig at kalde den store helt for ‘deres’, er et kontroversielt spørgsmål, der er en del af navnekonflikten imellem Grækenland og Nordmakedonien.

Former Yugoslav Republic of Macedonia, Makedonien og Nordmakedonien

Nordmakedonien får de fleste til at tænke på det længste landenavn i Melodi Grand Prix. F.Y.R. Macedonia eller bare FYROM var landets navn indtil 12. februar 2019, hvor landet officielt skiftede navn til Republikken Nordmakedonien. Årsagen navneskiftet skal findes i konflikten med Grækenland, hvor der i den nordlige del af landet findes et landområde, der også hedder Makedonien.

For at gøre forvirringen total, så regerede Alexander den Store over et landområde, der dengang kaldtes Makedonien. Dette område overlapper det nuværende græske Makedonien – imens det senere romerske, byzantinske og osmanniske Makedonien lå i det, der i dag er hhv. Grækenland, Bulgarien og det nuværende Nordmakedonien.

Forvirret? Læg dertil at befolkningen i Nordmakedonien igennem tiden er sammensat af mange forskellige folkeslag. Med sin placering på en af datidens vigtigste handelsruter, annekteret af blandt andet romere og osmannere og senest en del af Jugoslavien har landet sammen med en indvandring op gennem historien af slavere og romaer en stadigt skiftende befolkningssammensætning.

Den største befolkningsgruppe i dag udgøres af makedonere, der er makedonsk-ortodokse efterfulgt af albanske muslimer og et tyrkisk mindretal. Når du sidder på en kafana i den gamle bazar er det derfor ikke ualmindeligt at have muezzinen, der kalder muslimerne til bøn i det ene øre og balkan-popnumre i det andet. Skopje har altid været og er stadigvæk en smeltedigel for mange kulturer, og det giver en helt særlig stemning i byen.

Tag den mentale schweizerkniv med

Skopje er bare ikke som den gængse charterferie, hvor alt er tilrettelagt for turisterne. For det første er Nordmakedonien stadig et ukendt rejsemål, og der findes kun få engelske, guidebøger, der overhovedet nævner Skopje. Du skal derfor selv sætte dig ind i det land, du skal besøge – men heldigvis kan du læse meget mere om Skopje her.

For det andet er en af de rigtig store udfordringer, at vejskiltene står på makedonsk-kyrillisk. Det kan gøre det mere end svært at finde vej rundt i byen. Det kan anbefales at gå med to kort: et med vejnavnene på engelsk og så et lokalt. På den måde kan du sammenligne kortene undervejs. Har du ikke mobildata på din telefon, kan du også tage et screendump af din rute, når du befinder dig på et sted med wifi.

Stopper du en makedoner for at spørge om vej, sker det ofte, at de bare går videre uden at hjælpe. Makedonerne som folk kan godt virke lidt arrogante, men for det meste dækker det ganske enkelt over, at mange ikke taler særlig godt engelsk. Det er derfor bestemt ikke af uvenlighed! Befinder du dig på en bar i de sene timer, vil du opleve, at de lokale meget gerne vil snakke, når der er kommet lidt indenfor vesten.

Når alt det er sagt, så kan du i Skopje komme så meget på eventyr, som kun Balkan kan levere. Er du vant til at klare dig selv, når du rejser, og tager du ud for at se, smage og høre ting, du ikke har oplevet før, så er Skopje og Nordmakedonien et oplagt rejsemål.

Prisniveau i Skopje

Et andet plus ved Skopje er de lave priser, du får nemlig rigtig meget kvalitet for pengene i Skopje. Hvor en storbyferie i Rom, Milano eller London er en dyr affære, kan du få et femstjernet luksus-hotelværelse i Skopje for 700-800 kr. To personer kan spise 5-6 retter med god rødvin, kaffe og rakija for 300 kr. De lokale tager gerne en hurtig frokost med fra et af burek-bagerierne, hvor du kan spise dig dejlig mæt for 3-4 kr.

Også tøj kan det godt betale sig at tage til Skopje for at købe. Der er meget pænt tøj at vælge imellem – og så får du rigtig meget for pengene!

Udflugter ud af Skopje

Mange vælger at kombinere en ferie i Skopje med en større rundrejse i Nordmakedonien og Albanien. Det er især populært at tage videre til Ohrid-søen eller kombinere et besøg i Skopje med en udflugt til Matka Canyon.

Find et godt hotel i Skopje

Uanset om du skal på ferie i Skopje eller bare vil besøge byen på en kort weekendtur, så er der mange dejlige hoteller i byen, hvor du kan bo godt. Generelt er det billigt at bo i Skopje, og selv med et lille budget kommer du langt. Vil du gerne forkæle dig selv, kan du også få rigtig meget luksus for pengene i Skopje.

Med de ord kommer vores anbefaling til et rigtig godt hotel i Skopje, der kan bookes direkte igennem Booking.com. Se flere hoteller ved at lave din egen søgning her:Booking.com

Hotel Arka - Skopje - SidderUnderEnPalme

Hotel Arka i Skopje – klik her for at booke!

Hotel Arka

Det er ret vildt, hvor meget man egentlig kan få for pengene i Skopje! Vi boede lige midt inde i den gamle bazar på det femstjernede Hotel Arka. Luksushotellet har udover værelser og suiter også tre temaværelser: et, der er holdt helt i hvidt med badekar, et andet der er sort og med spabad og et tredje i klassisk indretning, hvor du kan tage bad med udsigt ud over byens tage. Vi valgte selvfølgelig det med badet midt i stuen og udsigten ud over byen.

Morgenmadsbuffeten er fuldstændig overdådig og byder på makedonske specialiteter og frisklavet omelet. På tagterrassen finder du en poolbar, der er åben 24 timer i døgnet samt den mest fantastiske udsigt ud over byen og den gamle bazar. Fra Hotel Arka er der kun en kort gåtur til restauranterne i bazaren og Macedonia Square.

Læs mere her: Hotel Arka

Se flere gode hoteller i Skopje her på Booking.com!

Morgenmadsbuffeten på Hotel Arka - SidderUnderEnPalme

Vi må også bare lige vise den vildeste morgenmadsbuffet, vi nogensinde har set… altså, det her er bare noget af den!

Hvordan kommer du til Skopje?

Det tager cirka 2½ time at komme med fly fra Københavns Lufthavn til Skopje. WizzAir flyver dertil to gange om ugen. Fra Skopje Lufthavn kan du i dagtimerne tage en luftbus ind til byen, og det koster 160 denar (cirka 20 kr.). Foran lufthavnen holder der også taxaer med faste priser. 1500 denar koster det, cirka 180 kr. – og lad være med at spare penge ved at tage en pirattaxa. Der står ’Park’ på taget af de rigtige taxaer.

Når du skal tilbage til lufthavnen, kører bussen fra togstationen i den østlige ende af byen. Køb billet på banegården og stil dig foran ’East Entrance’. Bussen kører ikke om aftenen, se busplanen her.

Ekstra forkælelse til ferien?

Der bliver endnu mere at glæde sig til med de festlige ferie-kuponer fra Lou Noire! Her kan du for eksempel byde på en drink i lufthavnen eller en frokost, når I når frem. Klip de sjove gavekort ud og lav et festligt kuponhæfte til ham eller hende, der skal forkæles på turen. Download og print Kuponhæfte til ferien med det samme!

Banner - Kuponhæfte til ferien

Læs de andre artikler om Skopje her!

« Seværdigheder i Aarhus – 8 attraktioner, du skal se
Shopping i Hamborg – her finder du alle de gode butikker! »