Seværdigheder i Ronda – 10 attraktioner du skal se! 22. maj 2023 – Kategori: Rejser, Spanien – Tags: , , , , , ,

*Artiklen indeholder reklamelinks, læs mere her: Samarbejdspartnere*

Turistattraktioner i Ronda

Langt de fleste turister kommer til Ronda for at se den smukke bro, Puente Nuevo. Broen deler Ronda i to: nordpå ligger den nye bydel med den brede shoppinggade og masser af spændende restauranter. Syd for broen finder du den gamle mauriske bydel med de snævre gader og de smukke hvidkalkede huse. Det er her i La Ciudad, som bydelen også kaldes, at du finder de fleste af Rondas attraktioner.

Banner - Spanien - Lær sprog

I denne artikel har vi skrevet om nogle af alle de seværdigheder i Ronda, som du skal nå at se på en ferie i byen. Der er dog mange andre spændende oplevelser i og omkring byen, som vi ikke nåede, bl.a. romerbyen Acinipo. Vil du udforske Ronda på egen hånd, er der masser af hjælp at hente i Rondas officielle turistguide.

10 seværdigheder i Ronda, du skal se

Vi havde tre overnatninger i Ronda, så guiden her giver et godt overblik over, hvad du kan se på et par dage. Måske når du ikke alle seværdighederne på listen, men Puenta Nuevo, vandminen i Casa del Rey Moro og udsigten fra parken Alameda del Tajo er dog alle tre et must.

Når du skal rundt i Ronda, er det hurtigst at snøre traveskoene og gå rundt. Ronda er bare en lille by, men med meget stejle gader og masser af trapper. Så lad klipklapperne blive hjemme og tag gerne en vandrestav med. Og lad os så komme ud og se noget!

1. Puente Nuevo

Vi ankom til Ronda en søndag middag samtidig med de store turistbusser, der læssede alle dagsturisterne af lige ved Puente Nuevo. Det gjorde det derfor lidt svært at fornemme, hvor smuk broen egentlig er. Da solen begyndte at sænke sig, forsvandt også de sidste dagsturister, roen indfandt sig, og vi nød den smukke bro til lyden af fuglefløjt i solens sidste gyldne stråler.

Og det er sådan, den skal opleves, den pragtfulde bro, der spænder henover over El Tajo-kløften og forbinder de to bydele, med det nye og det gamle Ronda. Broen stod færdig i 1793 efter 40 års byggearbejde. Når du står ude midtpå, er der ca. 100 meter lige lodret ned i kløften. Under broen findes et kammer, der tidligere blev brugt til fængsel, og som i dag huser bromuseet.

De fleste nøjes med at tage et billede af den fra stien, der løber rundt om Parador de Ronda, det dejlige hotel som vi boede på. Andre går ned til udsigtspunktet, der ligger under Plaza de María Auxiliadora. Vil du ned til det bedste billedespot, så kræver det lidt mere vandring. Hvor du kan tage billedet af broen, som du ser øverst, har vi skrevet om her: Skønne vandreture i Ronda

2. Casa del Rey Moro

Næste morgen stod vi tidligt op og begav os ud for at udforske de lavereliggende dele af byen. Går du henover Puente Nuevo mod syd og den gamle bydel, kan du kort efter dreje ned ad Calle Cuesta de Santo Domingo.

Vejen fører lige forbi Casa del Rey Moro, Den Mauriske Konges Hus. Paladset var desværre lukket pga. ombygning, da vi var forbi, men du kan altid gå en tur i den smukke have og nyde udsigtsplatformene og påfuglene.

Hverken palads eller påfugle er dog grunden til, at Casa del Rey Moro er et must på turen til Ronda. Billetten giver nemlig også adgang til den vandmine, som var en del af det mauriske forsvarsværk. Vandminen blev anlagt af den arabiske kong Abomelic I i 1300-tallet. Ronda var på dette tidspunkt et uafhængigt islamisk kongerige lige i skudlinjen mellem det kristne nord og det islamiske Nazari-rige i Granada.

Banner - Spanien - Sprogspil

For at kunne klare sig igennem en belejring, var det vigtigt at have adgang til frisk vand. Igennem et sindrigt system med bl.a. et vandhjul trukket af kristne slaver, blev vandet trukket op til paladset og byen. Det er derfor også skæbnens ironi, at vandminen netop blev det svageste punkt i forsvarsværket. Det var nemlig lige her i 1485, at det lykkedes de kristne tropper at trænge ind og fordrive maurerne.

3. Puente Viejo og Puente de San Miguel

Fra Casa del Rey Moro kan du gå videre ned mod de to lavereliggende broer, som du kan se fra Puente Nuevo. Du kommer ned til Puente Viejo og Puente de San Miguel ved at følge vejen rundt og ned, til du kommer til trapperne og den gamle port.

Puente Viejo er fra 1600-tallet og 120 meter lang. Den nederste bro, Puente de San Miguel, kaldes også for Den Romerske Bro og Puente Arabe. Fra de to broer kan du fortsætte ud i landskabet på en af de mange vandreruter eller ned til de arabiske bade.

4. Baños Árabes – De arabiske bade

Baños Árabes blev anlagt sidst i 1200-tallet, også af kong Abomelic I. Vi har set en del arabiske bade rundt omkring, men få der er lige så velbevarede som de mauriske bade her i Ronda. Badene ligger i San Miguel-kvarteret, som var den gamle arabiske bydel.

Her kunne de arabiske herskere mødes for at bade og ordne forretninger. Vandet hertil kom fra den nærliggende Arroyo de las Culebras (Slangestrømmen), hvor et vandhjul ledte vandet ind i badene.

Baños Árabes er anlagt efter romersk forskrift med kolde og varme bade. Maurerne har dertil opbygget badehuset i arabisk stil med hesteskoformede buer og det smukkeste stjerneformede lysindfald.

5. La Ciudad

Fra de arabiske bade går vi nu opad igen og ind i den gamle bydel, La Ciudad. På Plaza de la Duquesa de Parcent er det nemlig blevet tid til en lille pause i skyggen på en af de hyggelige barer.

Vil du hellere have kagen med hjem, så sælger nonnerne i Convento Santa Isabel de los Ángeles smukke kager, udført efter de gamle traditioner. Der er åbent fra 9.30 og et par timer frem og igen fra 13.30 og til 17.30.

Fra torvet kan du også se byens nuværende rådhus og kirken Santa María la Mayor. Kirken var tidligere en moske, fra hvilken fire mauriske kupler samt en mihrab, en islamisk bedeniche, er bevaret.

Mod vest ligger det gamle mauriske palads Palacio de Mondragón. Paladset blev senere bygget om i renaissancestil og huser i dag det arkæologiske museum i Ronda.

6. Puerta de Almocábar

Går du mod syd fra Plaza Duquesa de Parcent, kommer du hen til byens gamle byport, Puerta de Almocábar. Porten er opkaldt efter det arabiske navn for kirkegård, som lå her lige udenfor bymuren. Byporten med den tilhørende bymur blev opført i 1200-tallet, med senere tilføjelser i 1300- og 1600-tallet.

Det er de færreste turister, der finder helt herud, men en gåtur på bymuren giver en imponerende udsigt ud over både det omgivende landskab, og også ind over labyrinten af gader som stadig ligger der, hvor maurerne anlagde dem.

7. Miradors

I det hele taget er der meget at kigge på i Ronda. Skønheden i El Tajo-kløften og ud over dalen og de omgivende bjerge vil mere end én gang fuldstændig tage vejret fra dig.

De bedste steder at se landskabet omkring Ronda fra er dels fra Plaza de María Auxiliadora og dels fra parken Alameda del Tajo. Plaza de María Auxiliadora ligger i den gamle bydel få minutters gang nordvest for Plaza de la Duquesa de Parcent. Mange turister bevæger sig helt naturligt igennem den lille park, fordi det også er her, stien ned til udsigtsplatformen til Puente Nuevo ligger. Vi har som tidligere nævnt skrevet mere om stien her: Skønne vandreture i Ronda.

Fra parken Alameda del Tajo kan du opleve den mest betagende solnedgang over bjergene. Udsigtsstien starter lige nord for Puente Nuevo, hvor du kan dreje ned lige før hotel Parador de Ronda og gå rundt om det. I Alameda del Tajo mødes turisterne og de lokale om aftenen, hvor de side om side nyder den pragtfulde udsigt.

8. Plaza de Toros

Hvor parken Alameda del Tajo slutter mod øst ligger Plaza de Toros. Den smukke gamle tyrefægterarena er Spaniens andenældste og bliver stadigvæk brugt til tyrefægtningsshows, dog kun én gang om året til den årlige Feria de Pedro Romero-festival i september.

Pedro Romero er den mest berømte i Rondas legendariske dynasti af matadorer, hvor bedstefaderen Francisco Romero grundlagde den moderne tyrefægtertradition.

Som du vil opleve på små plaketter rundt omkring i byen, så tilbragte Ernest Hemingway nogle af sine ferier i Ronda. Tyrefægterarenaen optræder derfor også i hans bog “Døden kommer om eftermiddagen”, som det sted i Spanien, hvor du skal se din første tyrefægterkamp.

9. Shopping i Ronda

Nu skal det hele jo heller ikke være ren kultur og historie! Lige ovre på den anden side fra Plaza de Toros ligger nemlig byens hyggelige gågade, Carrera Espinel eller Calle La Bola, som den også kaldes.

Gågaden er næsten en kilometer lang, og her er der masser af isbarer og små caféer. Udover souvenirs finder du også både de større kædebutikker og små lokale butikker med hatte og tørklæder. Bemærk, at mange butikker holder siesta fra ca. 14 – 17.

10. Plaza del Socorro

Når mørket falder på, er det tid til en aftentur. Mange samles som nævnt ved udsigtsplatformen i Alameda del Tajo, men også det lille bytorv Plaza del Socorro samler både lokale og turister til aftensmad eller bare en is.

Børnene leger omkring de sprudlende springvand, og snakken går lystigt i de mange restauranter rundt om pladsen. Her er hyggeligt, og man skal være lavet af stål for ikke at få lyst til at deltage i den skønne aftenfest!

Flere tips til din ferie i Ronda

Find et godt hotel i Ronda

Hvor skal man bo, når man er i Ronda? På det skønne hotel Parador de Ronda – lige ud til kløften og Puente Nuevo, selvfølgelig! Mindre kan også gøre det, men det er en storslået oplevelse at trække gardinerne fra og kigge ud over solopgangen hen over bjergtoppene. Eller hvad med at bade i hotellets pool, med et kig ud over kløften?

Udefra ligner hotellet, som i øvrigt er byens tidligere rådhus, et klassisk spansk feriehotel, men indenfor er alt nyt og flot. Vi boede, så vi kunne se lige ud på Puente Nuevo. Vi regnede derfor med en del larm fra broen, men når den sidste bus med dagsturister er kørt ud, er det kun fuglenes aftenssang, der kan høres henover byens tage.

Morgenmaden fortjener sin egen fortælling. Her er der nemlig ingen automatkaffemaskine i den store morgenmadsbuffet. Til gengæld får du virkelig god, stærk kaffe, serveret ved bordet i den smukkeste sølvkande. Imens kan du så fortælle tjeneren, om du foretrækker dine æg spejlede eller som scrambled eggs – så kommer han også med dem, helt nylavede!

Læs mere om hotellet her Parador de Ronda og se alle de andre hoteller i Ronda ved at klikke her. Du kan også lave din egen søgning efter hoteller i Ronda lige her:Booking.com

Sidder Under En Palme - Sjove spil til ferien i Spanien

Læs de andre artikler om Ronda her!

« De bedste rejsetips til en ferie i Ronda, Spanien
Gode restauranter i Ronda »