Seværdigheder i Bologna – 9 attraktioner du skal se! 24. september 2020 – Kategori: Italien, Rejser – Tags: , , , , ,

*Artiklen indeholder reklamelinks, læs mere her: Samarbejdspartnere*

Turistattraktioner i Bologna

Mangler du tips til seværdigheder i Bologna? Der er masser at se på i Bologna, og er du kun i byen på en dagstur fra Firenze, Venedig eller Milano, når du ikke det hele. Tag i stedet en weekendtur, så du kan se alle de spændende attraktioner.

Banner - Italien - Lær sprog

Det kan dog stadigvæk være svært at vælge, hvad du skal se, så her kommer en liste over de seværdigheder i Bologna, som du helt sikkert bliver nødt til at besøge, når du er på ferie i byen.

Der er mange andre spændende seværdigheder i Bologna, og du kan læse meget mere og planlægge dit eget besøg på: Bologna Welcome

Bologna, byen med de mange tilnavne

La grassa, la dotta, la rossa… den fede, den lærde, den røde. Bologna er blevet kaldt meget igennem tiderne, og udover at være Italiens spisekammer med dejlig mad, er den også verdens ældste universitetsby. Den røde tilnavn stammer dels fra byens smukke farver og dels fra den politiske observans i byen.

Men det skal det ikke handle om her. Med alle de fantastiske restauranter i Bologna, skal der nemlig også sættes tid af til en travetur ud til de mange spændende seværdigheder i byen, så du ikke kommer hjem som “la grassa”, den tykke turist!

9 seværdigheder i Bologna, du skal se

Piazza Maggiore

En af de seværdigheder i Bologna, som du næsten ikke kan undgå at se, er Piazza Maggiore. Her på byens centrale plads er der masser af liv døgnet rundt. Om dagen kommer store flokke af turister forbi for at se San Petronio-kirken, rådhuset og Neptuns springvand på den tilstødende Piazza del Nettuno. Om aftenen støder de lokale til på en spadseretur, imens den livlige snak ekkoer imellem de rødgule mure.

Læs mere her: Piazza Maggiore

Basilica di San Petronio

Basilika-kirken for Skt. Petronius, Bolognas biskop fra cirka 431-450, er et imponerende syn, som den knejser over Piazza Maggiore i al sin ufuldstændighed. Byggeriet startede i 1300-tallet, men da rygterne om det store bygningsværk, der ville overgå Peterskirken i sin skønhed, nåede Rom, blev pengestrømmen stoppet. I det lille museum bagerst i den spartansk indrettede kirke ses det, hvordan det færdige byggeri skulle have set ud. Fra toppen af kirkens tårn er der den smukkeste udsigt ud over byens tage.

Bolognas historie er tæt knyttet til universitetet og den videnskab, der udspang fra det. I kirken kan du derfor opleve noget, du sandsynligvis ikke har set i en religiøs bygning før: et ca. 68 meter langt solur. Stiller du dig i venstre side af kirken, kan du i loftet se indgangshullet til solens stråle.

Læs mere her: Basilica di San Petronio

Banner - Italien - Sprogkursus

Salaborsa

I den nordvestlige del af torvet kan du i det nuværende folkebibliotek kigge lige ned i fortiden. Gennem glasruderne i gulvet ligger ruinerne af den tidligere romerske koloni, Bononia. Der er gratis adgang til udgravningen igennem kælderen, hvor du kan gå over de gamle gader, brønde og resterne af religiøse og verdslige bygninger samt en bid af et springvand fra den senere botaniske have. Pengeskabet ved indgangen til museet vidner også om bygningens omskiftelige historie: udover bibliotek, botanisk have og en bank, har der blandt andet også været restaurant på stedet.

Læs mere her: Salaborsa

Biblioteca dell’Archiginnasio

Bologna huser også verdens ældste universitet, der i dag har 100.000 studerende. Siden 1100-tallet er de strømmet til byen for at få del i den viden, som byens lærde har samlet. I 1562 startede opførelsen af Archiginnasio-paladset, der skulle samle de forskellige fakulteter i én bygning, som stod færdig i 1563. I dag kan du stadigvæk besøge det imponerende bibliotek med over 850.000 manuskripter, bøger og tidsskrifter. Spændende er også Teatro Anatomico, hvor de medicinstuderende lærte anatomi ved at dissekere lig.

Igennem årene blev pladsen for trang i Archiginnasio, og universitetet ligger i dag spredt ud over hele byen. Langs med universitetsgaden Via Zamboni kan du se flere af de bygninger, der huser det “nye” universitet.

Læs mere her: Biblioteca dell’Archiginnasio

Museo Civico Archeologico

Det arkæologiske museum fortæller om Bolognas historie: fra de tidligste spor af den forhistoriske bebyggelse over til etruskernes grundlæggelse af byen Felsina til romernes kolonisering og det nye navn, Bononia. Også den store egyptiske samling er et besøg værd, der med sine 3.500 genstande er en af de vigtigste i Europa.

Læs mere her: Archaeological Museum of Bologna

Le Due Torri

De skæve to tårne, Bolognas vartegn, knejser stolt over byens tage. Bygget i 1100-tallet som et symbol på den umådelige rigdom, der altid har fulgt byen, var de datidens Ferrari. På et tidspunkt var der op mod 180 tårne i byen, hvor kun omkring 20 står tilbage i dag. Der er adgang til det højeste tårn, Torre degli Asinell på 97 meter. Her fører de de 498 trappetrin dig op til udsigtsplatformen, hvor du kan forsøge at tælle alle de røde tage. Det mindre tårn, Torre Garisenda, måtte i 1300-tallet forkortes på grund af den tiltagende hældning, ned til nutidens 47 meter.

Læs mere her: Le Due Torri

Den jødiske ghetto

Lidt nord for Piazza Maggiore ligger den tidligere jødiske ghetto. I 1555 dikterede paven opførelsen af ghettoer til jøder over hele landet. Fra solnedgang til solopgang blev jøderne låst inde i det lille område, og først om morgenen kunne de igen få lov til at gå ud i byen igennem en af de tre porte. Fra 1593 og to hundrede år frem var jøder forment adgang til Bologna.

Vil du gå en tur i de snævre gader, så start på Via Rizzoli. Her drejer du ind på Via G. Oberdan og dernæst Via dei Giudei. Fortsæt op til Via dell’Inferno, hvor der i nummer 16 tidligere lå en synagoge, markeret med en mindetavle på væggen overfor. Besøg også , det jødiske museum.

Læs mere her: The former Jewish ghetto

Søjlegangene

På din vej igennem byen, kan du ikke undgå at lægge mærke til søjlegangene, der strækker sig næsten 40 kilometer igennem Bolognas gader. De overdækkede gange giver en velkommen skygge, når solen bager, og om vinteren læ for regnen og den bidende kulde. Det er nu ikke kun derfor, de er bygget; i 1100-tallet voksede befolkningstallet i universitetsbyen nemlig eksplosivt. For at give plads til byens nye indbyggere besluttede man at inddrage rummet over fortovet. Med nye lejligheder bygget ovenpå søjlegangene, gav dette samtidig Bolognas de karakteristiske snævre gader.

Læs mere her: The porticoes of Bologna

Santuario di San Luca

Endnu mere imponerende er den fire kilometer lange søjlegang op til kirken San Luca, verdens længste sammenhængende søjegang. For at beskytte pilgrimme, der skulle på besøg i kirken, mod regnen, besluttede byens indbyggere i slutningen af 1600-tallet at forlænge søjlegangene op ad bjerget. Det er ikke tilfældigt, at søjlegangen har 666 buer, Djævelens tal. Jomfru Maria, som kirken er bygget til ære for, giver dog de rejsende sin beskyttelse.

Den nuværende kirke er bygget i 1700-tallet, og bag alteret kan du beundre den smukke ikon, Jomfru Maria og Jesusbarnet, som en pilgrim bragte til det tidlige kapel i 1100-tallet. Fra toppen af kirkens kuppel er der en betagende udsigt ud over landskabet omkring Bologna. Se åbningstider via linket.

Sådan kommer du op til San Luca

Bemærk, at gåturen fra Porta Saragozza og op igennem søjlegangene er for personer i god form. Er du ikke træt efter turen op, så tag den smukke rute videre henover bjerget og ned gennem de grønne parker. Følg Via di Monte Albano og drej til venstre ned ad Via di Casaglia. Er du dårligt gående, kører der fra Piazza Maggione et lille, hyggeligt tog, San Luca Express, op til kirken og tilbage igen.

Læs mere her: Santuario di San Luca

Flere tips til din ferie i Bologna

Hvor skal du bo i Bologna?

Der er mange skønne hoteller i Bologna, livsnydernes by! Så hvor skal du bo? På Booking.com kan du se det store udvalg af hoteller i Bologna, og her får du lige et par gode tips til at booke et hotel, der passer til din ferie:

Så længe du vælger et hotel indenfor den gamle bymur, markeret af ringvejen, bor du i gåafstand til alle de bedste restauranter og seværdigheder. I de små gader i centrum af den gamle bymidte er der en hyggelig gadestøj døgnet rundt. Varer bliver leveret tidligt om morgenen, og både turister og lokale går sent om natten feststemte hjem fra en glad aften i byen.

Er du meget lydoverfølsom, så vælg et hotel, der ligger tættere på bymuren end på Piazza Maggiore. Den gamle bymidte er bare dér, hvor alt det sjove sker, og hvor de mest charmerende hoteller ligger. Tag et par ørepropper med og deltag i festen! Er du virkelig glad for fest og farver, så find et hotel i nærheden af det nye universitet.

Se alle hoteller i Bologna på Booking.com ved at lave din egen søgning her:Booking.com

Hotel Al Cappello Rosso - Bologna - SidderUnderEnPalme

Hotel Al Cappello Rosso i Bologna – klik på billedet for at læse mere!

Luksushotel: Hotel Al Cappello Rosso

På vores første besøg i Bologna boede vi på det ikoniske Hotel Al Cappello Rosso, der siden 1375 har inviteret gæsterne indenfor på det charmerende hotel, få skridt fra byens centrale Piazza Maggiore. Det lille luksushotel med den hyggelige stemning har over 600 års erfaring i at tilbyde en eksklusiv hoteloplevelse ud over det sædvanlige.

Hotellet har 33 lækre værelser og 10 lejligheder, indrettet med husets historie for øje og alle moderne bekvemmeligheder. Mange af værelserne er dekoreret af lokale kunstnere, og vi boede f.eks. i BilBolBul 2014, som er dekoreret af kunstneren Liza Passaniti i forbindelse med tegneseriefestivalen samme år.

Hotel Al Cappello Rosso er et charmerende luksushotel med masser af historie, og vi elskede, at vi boede lige ved siden af byen centrale plads med alt det byliv, der nu følger med.

Supergodt til prisen: Elizabeth Lifestyle Hotel

På vores andet besøg i Bologna, vidste vi på forhånd, at vi skulle bruge meget af ferien på vandreture udenfor byen. Vi bookede os derfor ind på det dejlige Elizabeth Lifestyle Hotel, som ligger udenfor bymuren og i gåafstand fra togstationen. Lige foran hotellet kører bus nr. 25 også ind til stationen og videre ind mod centrum.

Dette er godt at vide, hvis man kommer i bil til Bologna. Dels har hotellet en stor parkeringsplads, og dels er det ikke en god ide at køre rundt inde i selve Bologna – der er simpelthen for mange biler! Så lad bilen stå på hotellet og tag bussen ind til byen.

Selve hotellet er lækkert og nyindrettet. Vi boede i en af suiterne på 7. etage – med en fire meter bred seng! Fra den store balkon var der en dejlige udsigt ud over parken og op mod bjergene. Parken bliver flittigt benyttet af hundeluftere, og hotellet er også kæledyrsvenligt, hvis du overvejer at tage hunden med.

Morgenmaden kører efter konceptet “lidt, men godt”. Udvalget er ikke overdådigt, men det har du virkelig heller ikke brug for i en by som Bologna, hvor meget af ferien går med at prøve at spise sig igennem nogle af byens mange restauranter! Personalet er søde og taler godt engelsk, og hotellet er pænt, rent og ikke mindst stille. Når vi gik hjem om aftenen var det rart at lægge larmen i centrum bag os og søge ud i vores eget rolige kvarter.

Elizabeth Lifestyle Hotel passer godt til dig, der er på rundtur i Norditalien, og som gerne vil kombinere bilferie med byferie. Bologna er en dyr by at bo i, så ved at booke dig ind her, kan du også ofte spare helt op til 50% ved at rykke udenfor den gamle bymur.

Se flere gode hoteller i Bologna her på Booking.com!

Hvordan kommer du til Bologna?

Det tager ca. 2 timer at komme fra København til Bologna. Byens lufthavn, Aeroporto G. Marconi Bologna (BLQ), ligger nord-vest for byen, 20 minutters kørsel fra centrum. Du kan også nemt stige ombord på lufthavnsbussen, der kører til togstationen, og billetter kan købes på stationen eller hos Aerobus. Det koster 6 euro pr. person, imens en taxa til centrum koster imellem 15-20 euro.

Sidder Under En Palme - Sjove spil til ferie i Italien

Læs de andre artikler om Bologna her!

« Gode restauranter på Langeland
8 anderledes seværdigheder i København »