På togt med skonnerten Johanne 2. juni 2023 – Kategori: Danmark, Rejser – Tags: , , , , , ,

*Artiklen indeholder reklamelinks, læs mere her: Samarbejdspartnere*

På togt med skonnerten Johanne

Har du nogensinde drømt om at komme ud og sejle med træskib? Det har jeg! Som barn læste jeg alle Fulton-bøgerne af skipper Mogens Frohn og drømte om at sejle verden rundt. Men livets vinde bragte mig helt andre steder hen, altså lige indtil nu…

Imens vi gik rundt nede i Sevilla i marts, ringede min telefon nemlig. Det var Veronica, som er skipper på skonnerten Johanne. Hun skulle bare lige høre, hvorfor vi nu igen var rejst udenlands, når hun i øvrigt havde verdens bedste sejlskib. Om jeg ikke havde lyst til at tage på togt med Johanne i Det Sydfynske Øhav?

Så skulle hun nok vise mig, at man ikke behøver at tage langt væk hjemmefra for at få kæmpestore oplevelser. Og hun fik helt ret, som du kan læse om her!

Sommerfugle på kajkanten

En skøn solskinsdag i maj mødtes vi på kajen i Svendborg. Jeg havde pakket min rygsæk efter den rejsebeskrivelse, som var blevet sendt til mig, men ellers var jeg helt blank på, hvad der skulle ske.

Jeg har altid troet, at træskibe var for en lille lukket klub, der virkelig var dygtige til at sejle. Misundeligt har jeg set til, når træskibene lagde til kaj her i Svendborg efter kapsejladsen Fyn Rundt. Og nu var det altså mig, der skulle afsted!

Der var også lidt sommerfugle i maven, for de gange, jeg har sejlet med andet end færge, kan tælles på ret få hænder. Men det skulle vise sig, at jeg slet ikke behøvede at være nervøs.

Kan alle sejle med træskib?

Man behøver nemlig ikke den helt store sejlererfaring for at sejle med træskib. Alle må heldigvis gerne få den store oplevelse, det er at glide lydløst frem for de store sejl. Det er sådan set bare at booke et togt eller en kapsejlads og så gå ombord. Den faste besætning er god til at instruere, og du bidrager med det, du nu kan.

Dog er det er vigtigt, at du ved, hvad du går ind til, når du vælger de gamle træskibe som ferieform. Jeg har skrevet en række artikler om mine oplevelser på togtet med Skonnerten Johanne. Når du har læst dem, så håber jeg, at du er blevet lidt klogere på, om du skal tilbringe sommerferien ombord på et træskib.

I denne artikel fortæller jeg om mit eget togt i Det Sydfynske Øhav. I artiklen En sejltur med træskibet Johanne, kan du læse mere om, hvad træskibssejlads er, og også lidt om den prægtige skonnert Johanne. Skal du på ferie med børn, har jeg også skrevet en artikel, der fortæller lidt om at have børn med ombord på skonnerten. Har du flere spørgsmål, kan det være, du kan finde nogle af svarene her: En sejltur med træskib – spørgsmål og svar.

Så stævner vi ud!

Vores togt rundt i Det Sydfynske Øhav kom godt fra start med masser af solskin. Da vi havde sat de første sejl og stukket kursen ud mod Drejø, dagens anløbshavn, forklarede skipper Veronica lidt om ruten. Mulighederne her i Øhavet er mange, for der er skønne havne alle steder. Men hvor vi lige kommer hen – det afhænger af vind og vejr.

En rute, der er fastlagt på forhånd, ville kræve en del motorsejlads. Selv om det altid er hyggeligt at sejle, så tager det lidt af oplevelsen. De fleste af de gæster, der kommer ombord, drømmer om at sejle for sejl, og så må man tage derhen, hvor vinden blæser.

De skønne øer i Det Sydfynske Øhav

Efter 4-5 timers sejlads anløb vi havnen på Drejø. Da aftensmaden var indtaget under dæk i salonen, var der stadig tid til at udforske den lille ø. Farvandet ved Sydfyn er fyldt med små og større øer, faktisk kan du tælle 55 i alt. Nogle af dem er ubeboede, imens andre, som Drejø, har en lang historie bag sig, som de nuværende beboere stolt fører videre.

Der er altid noget nyt at opleve, når de forskellige havne anløbes. Her på Drejø er der dobbeltcykler til leje og en smuk gammel landsby at udforske. Søby på Ærø, som vi kom til dagen efter, byder på minigolf og vandreruter – og et godt gammeldags værthus, Dok IV, hvor aftenen kan tilbringes på lystig vis.

Skarø, som vi besøgte som sidste anløbshavn, inden hjemturen mod Svendborg, kender jeg jo som min egen baglomme. Det er her, Rune holder Skarø Festival, og det var et skønt gensyn med klokkefrøerne i gadekæret, med en Skarø Is i hånden.

Et flydende fællesskab

At sejle i træskib her i Det Sydfynske Øhav er lidt som at bevæge sig rundt i et flydende sommerhus. Én ting er alle oplevelserne i havnene, men på de gamle træskibe kan du opleve et fællesskab, som ellers er svært at finde i dag, hvor alting skal gå så stærkt, og gerne med næsen nede i en telefon.

Jeg var afsted alene, og det skal jeg helt sikkert igen en anden gang! Når de første sejl er sat, og den første balje kartofler skrællet oppe på dækket, så kender alle hinanden. Der var fuldt mobilsignal ude på vandet, men min telefon forblev i lommen. Der var hele tiden noget, der skulle gøres, sjove historier jeg ikke havde hørt før, og i det hele taget bare en masse godt selskab.

På togtet her var vi en blandet gruppe fra det yngste medlem, skipperens søn på 7 år og hans far til den pensionerede rektor fra Marstal Navigationsskole. Han havde sit barnebarn med, som havde fået turen i konfirmationsgave, og ligesom jeg og de to andre gæster var hun også ude at sejle træskib for første gang.

Heldigvis var den faste besætning, skipper Veronica, Signi og Andrew, gode til at forklare, hvilke tov, der skulle hales i, når sejlene skulle sættes. Og så var der ellers også en masse andre sjove opgaver at gå i gang med!

Solskin ombord

Selv om du måske ikke ved så meget om at sejle, så er der en masse andre arbejdsopgaver, der skal løses i fællesskab ombord på et sejlskib. Og der er nok at tage af, så du kan bare byde ind med det, du er bedst til. Måske kan du sætte gang i en quiz eller kalde sammen til en badetur. Jeg er vild med at lave mad og stod meget af tiden i den lille kabys.

Det er selvfølgelig ikke at krav, at du skal lave noget hele tiden, for der er også masser af fantastisk udsigt, som skal nydes. Eller måske har du bare lyst til at kravle op i hængekøjen på dækket, kigge op i himlen og fundere lidt over, om det egentlig er nødvendigt, at alting skal gå så stærkt. I hvert fald lige indtil du falder i søvn.

… og måneskin om natten!

Sådan en sejltur trætter nemlig! De friskeste dele af besætningen havde også overskud til aftenhygge på dækket eller på det lokale værthus, men jeg begyndte allerede at gabe lige efter aftensmaden.

To ud af tre dage gik jeg ud som et lys, når mit hoved ramte puden i den lille køje. Den første nat tog det dog lidt længere, før jeg faldt i søvn. Der er mange nye lyde ombord på et skib: bølgernes klukken mod skibssiden, mågeskrig, færgerne der kommer og går og så den helt generelle og ret charmende knirken fra det gamle træskib.

Store oplevelser til søs

Veronica havde helt ret, da hun insisterede på, at man ikke behøver at tage udenlands for at få nye og store oplevelser. De er lige her på det gamle træskib.

Imens vi sejlede den sidste del af toget ind mod Svendborg, måtte jeg også sende en tanke til min veninde Andrea. Hun har sejlet træskib i mange år, og da jeg delte på Facebook, at jeg skulle på togt, skrev hun: Pas på, det er stærkt vanedannende!

Skonnerten Johanne - Trine Toft - Sidder Under En PalmeSom jeg skriver det her, savner jeg allerede fællesskabet og den ro, der er ude på skibet. Det glæder jeg mig til at opleve igen. Tak for et skønt togt, Johanne!

God vind på sejlturen!

Hvis du læser denne artikel, så er der stor sandsynlighed for, at du skal ud at sejle træskib for første gang. Togtet med skonnerten Johanne var min allerførste sejltur med træskib – men ikke den sidste! Fællesskabet, oplevelserne og den nærmest meditative ro i denne måde at holde ferie på er helt unik, og man bliver hurtigt bidt af det.

Jeg har skrevet meget mere om mine oplevelser ombord på Johanne i de artikler, som du kan se herunder. Klik på en af dem for at læse videre.

Læs mere om Skonnerten Johanne her!

« En sejltur med træskibet Johanne
En sejltur med træskib – spørgsmål og svar »