En sejltur med træskibet Johanne 2. juni 2023 – Kategori: Danmark, Rejser – Tags: Det Sydfynske Øhav, Ferie, Rejser, Sejlture, Skonnerten Johanne, Træskibe, Weekendtur
Annonce
*Artiklen indeholder reklamelinks, læs mere her: Samarbejdspartnere*
Tag med ud til søs!
Har du stået inde på land og set et af de gamle træskibe duve afsted på bølgerne for fulde sejl? Og ønskede du, at det var dig, der var med ombord? Så kan du her læse om, hvordan det er at sejle på togt med et af de gamle træskibe.
I maj 2023 var jeg nemlig på togt i hele pinsen med træskibet Johanne. Det var en helt igennem skøn tur, og jeg ville ønske, at jeg havde vidst noget før, at alle kan komme med ud at sejle – også selv om du ikke har den store sejlererfaring.
I denne artikel kan du læse om, hvad træskibssejlads egentlig er, og hvorfor det er en god måde at holde sommerferie på. I artiklen På togt med skonnerten Johanne, kan du læse mere om det togt, jeg selv var med på. Skal du på ferie med børn, har jeg også skrevet en artikel, der fortæller lidt om at have børn med ombord på skonnerten. Har du flere spørgsmål, kan det være, du kan finde nogle af svarene her: En sejltur med træskib – spørgsmål og svar.
Træskibet Johanne – en historie og en ferieform
Skonnerten Johanne, som jeg sejlede med på, er hjemmehørende i Nakskov. Skibet blev bygget i 1895, omtrent samtidig med at Peter Møller Mærsk stiftede Dampskibsselskabet Svendborg A/S. Du ved nok, det firma som senere blev til den verdensomspændende virksomhed under navnet A.P. Møller-Mærsk.
Der var dog stadig brug for sejlskibe som Johanne, der sejlede med cement, tømmer, stykgods, kul og korn i de hjemlige farvande. I 1917 fik skonnerten dog sin første motor, som kunne supplere sejlene, når vinden svigtede.
I 1956 kom Danmarks første motorvej, Helsingørmotorvejen, og dette blev samtidig også svanesangen for de mange fragtskibe. Skonnerten Johanne sejlede derefter som et lystfiskerskib, inden det fra sidst i firserne blev omdannet til det, det er i dag: En helt fantastisk måde at holde ferie på!
Dagture, togter og kapsejladser
I dag kan du booke dig ind på en dagstur, hvor du sejler ud og hjem samme dag. Er du til de lidt længere ture, så kan du tage med på togt i det flydende fællesskab, der hurtigt opstår ombord.
Endelig kan du også booke dig en plads på en af de sjove kapsejladser, hvor de gamle træskibe dyster mod hinanden. Det er Træskibs Sammenslutningen, der arrangerer kapsejladserne, og du kan opleve de smukke træskibe ved f.eks. Fyn Rundt og Limfjorden Rundt.
Annonce
Vil du gerne lige smage lidt på søfartslivet, inden du booker en tur, er kapsejladerne en oplagt mulighed for at se lidt nærmere på skibene.
En bouillonterning af indtryk
Det er svært at beskrive noget, der på fire dage er lykkedes med at gøre så stort et indtryk på mig. Nu hvor jeg i artiklerne her prøver at sammenfatte sejlturen, så er det en ret stor oplevelse, der på en eller anden måde skal koges ind til en lille bouillonterning.
For hvordan kan man forklare det fællesskab, der lynhurtigt opstår, fordi man på skibet er så tæt på hinanden? Hvor godt en leverpostejmad egentlig smager, når man kan spise den på dækket i solskin? Den ro, der langsomt kommer snigende, når man slipper kontrollen, telefonen og kalenderen og bare lader vinden bestemme, hvor skibet skal sejle hen?
Oplevelser – Fællesskab – Afslapning
Men jeg vil gerne gøre et forsøg på et give et billede af, hvordan det er sejle med træskib. Helt kort kan et togt med skonnerten Johanne sammenfattes med tre ord: Oplevelser, fællesskab og afslapning.
Oplevelserne er både de helt store, som når du overvinder din højdeskræk og klatrer op i masten – selvfølgelig med sele på. Men der er også et konstant bombardement af mindre indtryk, som finder hver deres plads det mentale billedalbum.
Som den hyggelige vandretur på Drejø, hvor vi blev overhalet af skipper Veronica og hendes søn Villy på 7 år, der kom fræsende på en dobbeltcykel. Eller flokken af marsvin – hvalen, ikke gnaveren – der boltrede sig lige agter for skibet. Eller den dejlige lyd af bølgernes klukken mod skibet, som vækkede mig hver morgen.
Fællesskabet er ret unikt og opstår hurtigt. Det kalder på en måde mig tilbage til dengang, der stadig blev spillet rundbold på legepladsen i den lille by, hvor jeg voksede op. Alle byens børn måtte være med, og alle havde hver deres opgave. Har du ikke den store sejlererfaring, er der stadig masser af opgaver ombord, som skal løses undervejs, og alle bidrager med det, de nu kan.
Med det sagt, så kan det godt lyde som om, der slet ikke er tid til afslapning – men det er der, masser! På sådan et togt sejles der 4-5 timer hver dag, og når først sejlene er sat, så er det bare om at finde sig en god plads i solen og nyde udsigten og turen.
En sommerferie i fællesskabets tegn
De tre ting gør en sejltur med træskib til en ret unik måde at holde ferie på. Selvfølgelig kan man også slappe af ved poolen på charterturen, men der er det stadig nemt at melde sig ud af fællesskabet og tage sightseeing-bussen i den modsatte retning af de andre turister. Eller kun at blive solbrændt i nakken, fordi hele ferien går med næsen nede i telefonen.
På et træskib kommer man hinanden ved. Det er en ferieform, som man vælger, fordi det er fællesskabet, man vil. På godt og ondt holder du ferie på skibets og fællesskabets præmisser – 24/7.
Til gengæld er det et fællesskab, hvor alle må være med. At sejle med træskib er både for familier, singler, seniorer og søulke. Så længe du er nogenlunde rask og rørig og møder op med godt humør – så er en sejltur med træskib også for dig!
God vind på sejlturen!
Hvis du læser denne artikel, så er der stor sandsynlighed for, at du skal ud at sejle træskib for første gang. Togtet med skonnerten Johanne var min allerførste sejltur med træskib – men ikke den sidste! Fællesskabet, oplevelserne og den nærmest meditative ro i denne måde at holde ferie på er helt unik, og man bliver hurtigt bidt af det.
Jeg har skrevet meget mere om mine oplevelser ombord på Johanne i de artikler, som du kan se herunder. Klik på en af dem for at læse videre.
P.S. Det er Signi Maersk Svendsen, der har taget det pragtfulde billede øverst. En af de aktiviteter, der også blev brugt meget tid på undervejs på togtet, var nemlig at flyve med drone. Signis billede er netop fra en af disse droneoverflyvninger.
Læs mere om Skonnerten Johanne her!
Sjove spil til rejsen
Annonce