Alahambra i Granada – Guide til billetter, besøg og historie 27. april 2023 – Kategori: Rejser, Spanien – Tags: , , , , , , ,

*Artiklen indeholder reklamelinks, læs mere her: Samarbejdspartnere*

Planlæg dit besøg på Alhambra

Dan Turèll udgav i 1983 “Alhambra Blues” – godt nok om den vej, han boede på. Men du vil genkende udtrykket, når du har besøgt Alhambra og går ud ad den store port: Alhambra Blues er det, man har i tiden mellem sit besøg i det mauriske palads, og så indtil man igen kan besøge det.

Banner - Spanien - Lær sprog

For smukt er det, og det er ikke uden grund, at det er Spaniens mest besøgte turistattraktion. Vi har efterhånden set mange slotte sammen, men aldrig noget så fantastisk som dette. Sirlige udskæringer, mosaikker, blomsterhaver og den evige lyd af rislende vand. Men faktisk er det svært at beskrive Alhambra, ja bare at tage et billede der kan indkapsle Alhambras skønhed volder besvær.

Alle de bedste tips til et besøg på Alhambra

Egentlig vil vi heller ikke tage oplevelsen fra dig, hvis du ikke har besøgt paladset før. Du skal også have lov til at træde ind og fuldstændig miste mælet, uden allerede at have set det hele. Oveni er der så mange andre steder, hvor du kan læse om Alhambras historie, f.eks. her, så i dette indlæg vil vi fokusere på at give dig alle de informationer, du også skal bruge, men som du ikke kan læse dig til, f.eks.:

  • Hvor køber du billet?
  • Hvornår skal du stille dig i kø til Nasrid-paladset?
  • Hvor lang tid skal du bruge på Alhambra, og hvad skal du se?
  • Skal du selv have mad med?
  • Og mange andre spørgsmål, som du helt sikkert gerne vil have svar på!

Sådan får du en billet til Alhambra

Inden vi overhovedet går i gang med at fortælle, hvad du skal se i Alhambra, er det vigtigt, at du køber en billet her: Alhambra y Generalife. Husk at have dit pas klar. Dette er den officielle hjemmeside for Alhambra, men der er også andre, som sælger billetter. Mere om det senere.

Vi kan kun anbefale, at du køber din billet i rigtig god tid. Men hvad er god tid? Jeg skriver denne artikel den 27. april, og jeg har lige tjekket, hvornår der næste gang er en ledig billet til Alhambra. Det er der den 16. maj, altså om små tre uger. Det passer meget fint med den oplevelse, vi havde, så det kan du også godt forvente. Vi vil derfor anbefale, at du planlægger din tur til Granada, ud fra hvornår du egentlig kan komme ind i Alhambra.

Hvad gør du, hvis du ikke kan få en billet til Alhambra?

Når vi anbefaler at købe billet i god tid, så taler vi af erfaring, for det var lige præcis det, vi ikke gjorde. Vi besøgte Granada som en del af vores rundrejse i Andalusien i marts 2023, hvor vi ikke havde mulighed for præcist at kunne sige, hvornår vi ville ankomme til byen. Vi havde læst, at man skulle være ude i god tid for at sikre sig en billet til paladset, men tænkte at en uge var rigelig fint. Det var det ikke.

Vi var derude, hvor vi faktisk ville komme til Granada uden at se Spaniens største turistattraktion, men heldigvis var der pludselig et par billetter til salg igen. Det, vi gjorde, var at opdatere hjemmesiden gentagne gange hver eftermiddag. Her bliver der frigivet nogle overskydende billetter, og de kommer til salg ca. kl. 13-15 stykker… hvis der altså er nogle. Vi var som sagt heldige og nåede at komme ind på vores sidste dag.

NB! På mange rejseguides på nettet kan du læse, at overskydende billetter bliver solgt på Alhambras billetkontor hver eftermiddag. Dette er IKKE længere korrekt, så du behøver ikke at spilde din tid med at stå i kø. Du kan kun købe din billet online.

Se Alhambra med en guide

En anden mulighed er at købe en guidet tur f.eks. hos GetYourGuide. Selv om det er en dyrere løsning, så oplevede vi, at der stadig var billetter til salg her dagen før vores eget besøg. Endelig – og det er der mange, der ikke ved – kan du faktisk komme ind og se stor del af området helt gratis. Samtidig er der næsten også altid billetter til salg til Generalife og Alcazaba, som er, hvis ikke helt så storslået om Nasrid paladset, så godt deroppe af.

Se Alhambra fra de mange miradors

Med billetten på plads kan du kun vente på, at den store dag kommer. Har du nogle dage i Granada inden dit besøg i Alhambra, så brug dem gerne på at se paladset fra de mange miradors, udsigtspunkterne i byen. På den måde har du en fornemmelse af storheden, når du skal ind og se paladset. Her fortæller vi lige kort om de to mest populære og så det hemmelige, hvor billedet øverst er fra.

Banner - Spanien - Sprogspil

Mest populært er det at se Alhambra fra Mirador de San Nicolás. Her har du udsigt til Alcazaba og forsvarsværket med smukke Sierra Nevada i baggrunden. Vi nød også udsigten fra Mirador de San Cristobal. Her kan du se over mod den nordlige ende af paladset.

Det allerbedste fotospot fandt vi dog ved et tilfælde. Vi havde været på vandretur oppe i parken Dehesa del Generalife og på vej ned kom vi forbi udsigtspunktet ved Silla de Moro, Maurerens Stol. Hvis du klikker på linket og går ind på Google Maps, er det lige øst for Generalife og inde i parken.

Du kan kun komme dertil ved enten at vandre en stejl tur op eller ned, men det er efter vores mening det bedste sted i Granada at se Alhambra fra.

Hvad skal du se på Alhambra?

Som du kan se på billedet øverst, består Alhambra af et kæmpestort paladskompleks med mange bygninger og haver. Borgen blev bygget af maurerne i 1200- og 1300-tallet, sandsynligvis på resterne af et romersk fort. Paladserne var hjemsted for Nasrid-dynastiet, og Granada stod, med paladset som beskyttelse, som den sidste mauriske by, indtil den kristne generobring af halvøen. Mest populært er Nasrid-paladset med sine smukke springvand, kakler og sirlige udskæringer. Det hele er så enestående, at man lige må synke en ekstra gang.

De fleste fortsætter derefter turen over til fortet Alcazaba, som man regner for at være en af de ældste bygninger, opført før maurerne kom til byen. En smal og stejl trappe går op til forsvarsværkerne, hvor du har en imponerende udsigt ud over byen.

Derpå kan du vælge at beundre den smukke renaissancebygning, Carlos den 5.’s palads. I dag er der skiftende kunstudstillinger, og da Alhambra strækker sig over så stort et område med så meget andet at se, kan du gøre som os og gemme den del til en anden god gang.

Bagved, og hvor maurernes moske engang stod, troner i dag kirken Santa Maria de la Alhambra. Kirken er fra det 17. århundrede og bygget i barokstil.

På vej over mod Generalife kommer du igennem de smukke haver og høje buske, der er klippet som en borgmur. En lille bro fører over til sommerpaladset Generalife, og hvor flere underskønne springvand og skyggefulde gårdhaver venter på dig.

Og nu – svarene på alle de andre spørgsmål…

Der var en masse spørgsmål, som vi forgæves prøvede at google, inden vores besøg på Alhambra. Vi fandt ikke svarene, før vi stod der selv, så her har vi lavet en lille guide til Alhambra.

Hvilket tidspunkt skal du vælge til dit besøg på Alhambra?

Når du køber din billet, kan du vælge imellem forskellige tidspunkter fra tidligt om morgenen til sidst på eftermiddagen. Hvis du kan, anbefaler vi, at du kommer så tidligt som muligt, så du dels kan tage dig god tid og dels slipper for den bagende hede om eftermiddagen.

Hvor lang tid skal du sætte af til et besøg på Alhambra?

Alhambras egen hjemmeside fortæller, at det gennemsnitlige besøg varer 3 timer. Vi tog os god tid og brugte 5½ time – og der var endda flere ting, vi sprang over. Vi kunne sagtens have brugt længere tid der, men besluttede os for at gemme resten til en anden gang. Nasrid-paladset og Generalife skal dog begge ses.

Hvor lang tid før mit tidsslot skal jeg ankomme?

Det er vigtigt, at du overholder din tid til at komme ind i Nasrid-paladset. Hvis du kommer for sent til dit slot, bliver du ikke lukket ind, og kommer du for tidligt, bliver du bedt om at gå om bag køen igen.

Vi havde en tid til at komme ind i Nasrid-paladset kl. 9.30. Vi gik hjemmefra i god tid og igennem den smukke port Puerta de la Justica kl. 8.45. Vi havde sat tid af til at finde køen ind til Nasrid-paladset, men den ligger faktisk lige ved denne indgang. Vi stillede os i kø en halv time før vores indgangsslot, og det passede fint. Husk at have pas og billet klar. Køen kan virke lang og uoverskuelig, men bare rolig, Alhambra er gearet til det, og køen afvikles hurtigt og professionelt.

Er der en parkeringsplads ved Alhambra?

Ved hovedindgangen lidt længere henne ad vejen ligger også billetkontor og en stor parkeringsplads til både biler og busser. Vi kan dog anbefale at lade bilen stå, for det er ét stort mylder og både hurtigere og mere afslappende at gå nede fra byen af. Der afregnes pr. time for parkering.

Er der mange turister?

Ca. 3 millioner turister besøger stedet hver år, og det er mere end 8.000 besøgende hver dag. Der bliver heldigvis ikke lukket flere turister ind, end der er plads til, så det føltes ikke for voldsomt.

Hvis vi skal sammenligne med Colosseum i Rom, som også har virkelig mange turister, så føles Alhambra slet ikke så overfyldt, og det er let at finde et fredeligt spot, hvor du lige kan puste ud i fred.

Køerne bliver afviklet hurtigt og professionelt, og du kan hjælpe til ved at have pas og billet klar ved de forskellige checkpoints.

Er der restauranter i Alhambra?

Vi så kun én restaurant på hele borgkomplekset, og den har fået lidt blandede anmeldelser. Der er også et par enkelte steder, hvor du kan købe en sandwich, men vi vil gerne anbefale, at du tager en lille snack med i tasken i stedet. Vær særligt opmærksom på, hvor du må spise, drikke og ryge, og tjek at du befinder dig i en af de dertil indrettede zoner, inden du hiver madpakken frem.

Pas på de smukke bygninger og haverne

Udover at du ikke må spise inde i paladserne, så hav også øje for, hvor du går. Det er ikke tilladt at læne sig op ad væggene i paladserne, og du skal gå med din rygsæk på maven, så den ikke pludselig hiver en flise ned.

Du må heller ikke plukke de smukke blomster, og overalt finder du skilte, der opfordrer dig til ikke at røre ved hverken vægge, springvand eller buske.

Kan jeg se noget af Alhambra gratis?

Er det ikke lykkes dig at få en billet, så kan du faktisk godt få lov at se ret meget af Alhambra helt gratis. Selvfølgelig kan du ikke komme ind i nogle af paladserne, men det koster ikke noget at gå rundt inde på området. Du kan også få lov til at besøge flere af de andre bygninger og haver, og det kan du læse mere om her (engelsk).

Flere tips til din ferie i Granada

Hotel Andalucia Center - Sidder Under En Palme

Find et godt hotel i Granada

Alhambra er som sagt Spaniens største turistattraktion, og det får helt naturligt hotelpriserne i Granada op i den høje ende. Vi gjorde op med os selv, at vi hellere ville bo lidt billigere og så have et par dage mere i byen. Vi nåede derfor hele fem dejlige overnatninger på Hotel Andalucia Center. Det er ca. halv pris, hvis du vælger at rykke ti minutters ekstra gang udenfor centrum.

Hotel Andalucia Center er en hotelkæde, som vi har boet på både i Cordoba og Sevilla, og der er samme gode service overalt. Hotellet ligger ca. 15 minutters gang fra centrum, og med sin store parkeringskælder er det især godt for dig, der er på bilferie i Andalusien.

Vi boede i et af deres standardværelser, der som på alle deres andre hoteller er stort – og med en ekstra dør ud til toilettet. Når man rejser ofte, så er det noget, man lærer at sætte pris på. På toppen af hotellet finder du en dejlig pool med udsigt ud over Granada, og hotellet har sin egen restaurant. Om morgenen er der som altid en gigantisk morgenmadsbuffet.

Læs mere om hotellet her Hotel Andalucia Center og se alle de andre hoteller i Granada ved at klikke her. Du kan også lave din egen søgning efter hoteller i Granada lige her:Booking.com

Sidder Under En Palme - Sjove spil til ferien i Spanien

Læs de andre artikler om Granada her!

« Shopping i Granada – her finder du alle de gode butikker!
Stor guide: Hvor skal du spise tapas i Sevilla? »