Seværdigheder i Nerja – hvad skal du se og opleve? 26. april 2023 – Kategori: Rejser, Spanien – Tags: , , , , , ,

*Artiklen indeholder reklamelinks, læs mere her: Samarbejdspartnere*

Turistattraktioner i Nerja

Den lille by Nerja på Costa del Sol venter bare på dig med masser af dejlige oplevelser! Der er masser af små og store seværdigheder i Nerja, og dertil de lækreste strande og masser af gode vandrestier.

Banner - Spanien - Lær sprog

De fleste turister er dog kun på en dagstur i Nerja for at se drypstenshulerne og Frigiliana – og det er faktisk en skam. Nerja har rigtig meget at byde på, og allermest så er her bare virkelig hyggeligt. Artiklen her er fra vores tur i marts 2023, hvor vi havde fire overnatninger. Det var dog ikke helt nok til alle de vandreture, vi gerne ville nå, så vi planlægger at vende tilbage.

mitnerja.dk

Selv om du har flere dage til rådighed, kan det dog stadig være svært at vælge, hvad du skal se, når du er på ferie i byen. Der er nemlig endnu mere at se og opleve i Nerja, end vi har haft plads til at nævne her. Du kan læse meget mere hos Sis, der står bag den skønne rejseblog mitnerja. Du finder den både på Facebook mitnerja.dk og Instagram mitnerja.dk.

Imens vi andre sad i Corona-isolation hjemme i Danmark, fulgte vi med hos WeAreNotOnVacation, som rejsebloggen hed dengang. Her rejste Sis, hendes datter og deres hest rejste rundt ude i Europa. De endte i Nerja på Solkysten, og vi har siden haft lyst til at besøge byen, der var et lillebitte kighul ud til resten af verden hjemme i vores boble i Svendborg.

Kort om Nerja

Inden vi går i gang med at fortælle om de turistattraktioner i Nerja, som du bare må opleve, så er det nødvendigt med et kort rids af Nerjas historie. Byen hed oprindeligt Narixa under det muslimske styre, hvilket på arabisk betyder “rig på vand”. Da maurerne kom til området i 700-tallet slog de sig ned her, hvilket de nuværende hvide huse i de krogede gader stadig vidner om.

Men faktisk har der boet mennesker i området siden stenalderen, og man har i de nærliggende drypstenshuler fundet genstande, der går mindst 25.000 år tilbage! Senere, omkring år 1000 f.Kr. kom fønikerne, og derefter grækere, romere og visigoter.

Da maurerne efterfølgende erobrede Al-Andalus, som Andalusien i dag har sit navn efter, var Nerja kun et lille fiskerleje. Her grundlagde de en omfattede tekstilindustri, som var på sit højeste, da de katolske konger begyndte på La Reconquista, tilbageerobringen af Spanien.

Senere blev farvandet udfor Nerja et populært territorium for pirater, som blev bekæmpet fra det nuværende Balcón de Europa. Samtidig begyndte man at dyrke sukkerør, og de første sukkerfabrikker skød op. Den store akvædukt, Las Aguilas, som du kan læse om længere nede, blev netop bygget for at fragte vand til den store sukkerfabrik i Maro.

Opdagelsen af drypstenshulerne i 1959 satte Nerja på turisternes landkort, og turisme er i dag en stor indtægtskilde for området, der dog primært lever af landbrug. Men lad os nu tage ud og se på Nerja!

Balcón de Europa - Sidder Under En Palme

Balcón de Europa i Nerja

Seværdigheder i Nerja

Balcón de Europa

Vi starter sammen med alle de andre turister på Balcón de Europa, hvor du har en fascinerende udsigt ud over Middelhavet. Her er der liv på alle tidspunkter af dagen og masser af hyggelige iscaféer og barer. En lille trappe fører fra porten og ned til den lille strand El Boquete de Calahonda.

Banner - Spanien - Sprogspil

Hvad mange ikke ved er dog, at området engang var en del af forsværsværket Castillo Bajo, som også bredte sig over til der, hvor Hotel Balcón de Europa ligger i dag. De rustne kanoner og kanonkuglerne var placeret, så de kunne forsvare fortet, der dog blev ødelagt i 1812.

La Torrecilla

Fra Balcón de Europa går turen mod vest til La Torrecilla, Det Lille Tårn. Resterne af tårnet ligger ligger på den lille balkon for enden af Playa Torrecilla. Herfra kunne man i middelalderen afværge piratangreb og sende varslingssignaler til Castillo Alto, hovedborgen, der lå længere inde i landet ved vejen mod Frigiliana. Senere blev tårnet en af et forsvarsværk, der skulle beskytte sukkerfabrikkerne.

Den gamle bydel

Fra Torrecilla går turen lidt ind i landet gennem den charmerende gamle del af Nerja. De små, snævre gader der stråler ud fra Balcón de Europa vidner om en by, der er selvgroet gennem mange århundreder. Modsat f.eks. Torrox, hvor der kun var bare marker i 1960, har der været den hyggelige lille by, som du stadig kan gå rundt i.

Og tag dig endelig tid til at slentre rundt og besøge alle de små butikker. Shopping i Nerja byder mest på kvalitetssouvenirs i form af kjoler, hatte og tasker. Skal du bruge et supermarked, ligger der et større Mercadona i hver ende af byen.

Strandene i Nerja

Selv om Nerja har en spændende historie og en skøn natur, så er noget af det, der virkelig kan lokke, de mange dejlige strande. Størst og mest populær er Playa Burriana i den østlige ende af byen, med de mange festlige barer og restauranter. Helt inde ved Balcón de Europa ligger også Playa Calahonda og Playa Calatilla. I alt har Nerja 12 badestrande indenfor kommunegrænsen fordelt på 13 kilometer kystlinie.

Sukkerfabrikken

Vil du gerne ud og strække benene lidt efter en lang dag i solstolen, kan vi anbefale en vandretur ud til sukkerfabrikken og den store akvædukt. Den første sukkerfabrik blev anlagt i Nerja allerede i slutningen af 1600-tallet. I dag kan du se resterne af den store fabrik San Joaquín Sugar Mill, der blev lukket i 1911.

Sådan kommer du derud: Følg det brede fortorv ud af Nerja og mod Maro. Ved den første store rundkørsel lige før akvædukten går der en lille vej op langs drivhusene. Søg evt. på Google Maps på Fábrica de Maro eller klik på linket.

Den romerske vej i Nerja - Roman Road - Sidder Under En PalmeDen romerske vej

Og fra sukkerfabrikken bliver det nu lidt nørdet! Men vi elsker jo gamle sten, især dem som romerne har anlagt. Går du om bagved sukkerfabrikken, kan du se en lille radiomast mod vest. Det er den, du også kan se på billedet. Lige nedenfor den ligger resterne af en romersk vej.

For jo, som nævnt i indledningen så var romerne også forbi Nerja, som de døbte Detunda. I dag findes de fleste arkæologiske spor efter dem i nabobyen Torrox, hvor du bl.a. kan se en garumfabrik. Her i området er der dog blevet fundet både mønter og amforaer og også resterne af en villa i Maro.

Men vejen her, en del af Vía Cástulo-Malaca, vidner om, at der var stor romersk aktivitet mellem byerne. Nerja har altid været et godt sted at lande fisk, der jo skulle fragtes videre til forarbejdning i Torrox.

Akvædukten Las Aguilas

Hvis du imod al forventning skulle synes, at gamle romerske veje slet ikke er spændende, kan du fra sukkerfabrikken i stedet vende om og gå tilbage ud på landevejen. I rundkørslen kan du tage vejen Carr. de Almería, der fører dig henover broen med god udsigt til akvædukten Las Aguilas. Det er den, du kan se på billedet i toppen.

Ørne-akvædukten blev bygget mellem 1879-1880 og bliver i dag regnet som et af højdepunkterne i spansk arkitektur. Og flot er den da også, som den troner der foran bjergene. Den blev oprindelig bygget for at lede vand til sukkerfabrikken San Joaquín, men aquadukten er faktisk stadig i brug i dag.

Vil du gerne se akvædukten i fred for de mange biler på broen, kan du i stedet dreje mod syd lige før rundkørslen. Det fører dig ned på den gamle bro, hvorfra du også kan tage den lille sti helt ned i kløften. De fleste vælger her at tage turen ud til den lille strand, men du kan også gå hen og beundre akvædukten nedefra. Vær her opmærksom på, at der er et par hjemløsecamps under broen. De er søde og rare og hilser gerne, men bare lige så du ikke bliver forskrækket.

Drypstenshulerne – Cueva de Nerja

Fra akvædukten er der kun en kort gåtur til drypstenshulerne, Cueva de Nerja. Hvor vi indtil nu har bevæget os i en fjern fortid, som vi kender, skal vi nu rejse langt tilbage tiden. Der er nemlig en teori om, at også Neanderthalere har boet her i hulerne for 40.000 år siden. Man mangler endnu et konkret bevis, men sikkert og videnskabelig bevist er det dog, at der for 25.000 år siden boede mennesker her.

Stenaldermenneskerne efterlod os en arv af hulemalerier, værktøjer og lerkrukker, hvoraf mange fund kan ses på det tilhørende museum. Hulemalerierne er dog sjældent tilgængelige for offentligheden, men til gengæld kan du besøge de flotte drypstenshuler, der bl.a. gemmer på verdens største stalaktit.

Vil du ikke gå ud til hulerne, kører der også et lille tog fra Nerja mange gange om dagen. Du kan se afgangstiderne her.

Vandreture i Nerja

Mange kommer ligesom os til Nerja for at vandre. Der er mange muligheder for skønne vandreture både langs kysten og i bjergene. Vi havde tre vandreture, bl.a. den til nabobyen Maro, som du også kan læse lidt om her, og til de andre nærliggende byer Torrox og Frigiliana.

Vi har valgt at skrive en særskilt artikel til hver by, så klik på bynavnet herover eller på artiklerne nederst.

Vi bruger flittigt app’en AllTrails, hvor du kan få inspiration til din vandrerute og se alle vandrestier i området, også de allermindste. Hvor vi før stod som to spørgsmåltegn og overvejede, om vi kunne komme videre ad en vej, eller om den mon endte blindt, kan vi i dag bare gå på eventyr. Du kan læse mere om AllTrails her.

Find et godt hotel i Nerja

Nerja er en lille by, men der er stadig overraskende mange hoteller. Mange turister kommer hertil på en charterferie, men vil du gerne booke selv, så er det lige så nemt. Vi valgte at bo lidt udenfor selve bykernen, men dog kun med få minutters gang til Balcón de Europa. På vores lille boutique-hotel Hotel Boutique Sibarys i en af de mindre gader var der derfor helt stille døgnet rundt.

Selv om hotellet kun ligger få minutters gang fra Playa Calahonda, så har hotellet sin egen lille pool med tilhørende poolbar. Vi boede med en skøn lille balkon lige ud til poolområdet og med udsigt ud over vandet. Med et lille bord og to stole var der lige plads til, at vi kunne sidde og nyde aftensolen, inden turen gik ud på en af byens restauranter. Om morgenen bliver morgenmaden indtaget i den lille spisesal i kælderen, med en buffet der er lavet efter devisen “lidt, men rigtig godt!”.

Hotel Boutique Sibarys er et voksenhotel, og det var ret tydeligt, at der kun boede livsnydere ligesom os selv! Sibarys er et hotel, du bor på, hvis du kan lide at slappe af og gerne vil bo tæt på bylivet, men alligevel i fred nok til at få en middagslur i solstolen uden at blive forstyrret.

Læs mere om hotellet her: Hotel Boutique Sibarys og se alle de andre hoteller i Nerja ved at klikke her. Du kan også lave din egen søgning efter hoteller i Nerja lige her:Booking.com

Sidder Under En Palme - Sjove spil til ferien i Spanien

Læs de andre artikler om Nerja her!

« Stor guide: Hvor skal du spise tapas i Sevilla?
Gode restauranter i Nerja »