Vandreture på Algarvekysten, Portugal 20. marts 2024 – Kategori: Portugal, Rejser – Tags: , , , , , , , , ,

*Artiklen indeholder reklamelinks, læs mere her: Samarbejdspartnere*

Vandring på Algarvekysten

Algarvekysten er et fantastisk område at vandre i, både for øvede og for nybegyndere. Langs kysten gør det flade landskab det nemt for alle at være med, og ganske få kilometer inde i landet begynder Algarves mere bakkede og bjergrige terræn med trails af højere sværdhedsgrad.

Mange besøger Portugal for at vandre på Fishermen’s Trail, men vil du ikke traske afsted i gåsegang med alle de andre vandrere, eller vil du bare prøve at vandre et andet sted i Portugal, så får du her tips til et par gode vandreture på Algarvekysten.

Vandreture på Algarvekysten - En pauseplads med bænk - SidderUnderEnPalme

På Algarvekysten er der masser af pausepladser undervejs – så husk madpakken!

Hvornår skal du vandre på Algarvekysten?

Den bedste periode er som alle andre steder langs Middelhavet enten forår eller efterår. Her er der masser af sol, mens temperaturen stadig er til at holde ud, og vejret er forholdsvist tørt og stabilt. Vintermånederne kan også anbefales. Her kræver det dog en lidt længere ferie, da der vil være dage, hvor det pga. regn og blæst ikke kan anbefales at begive sig ud på lange bjergrige hikes. 

Men er du i Algarve i en længere periode, er det ikke noget problem, da der er masser af solrige og lune dage i vintermånederne. Vælger du at tage på vandreferie i sommermånederne, skal du ikke bekymre dig om regn. Til gengæld skal du være opmærksom på, at det kan blive ulidelig varmt, især midt på dagen. Hvis du ikke er til ekstremt høje temperaturer, så vælg en af de andre årstider. 

Vandreturene her er fra vores langtidsferie i de første tre måneder af 2024, og tidspunktet var fuldstændig perfekt for os. Vi har de allerbedste vandreture ved temperaturer mellem 17 og 23 grader, og på vores workation var der lange perioder med tørt og stabilt vejr, hvor vi kunne vandre i fritiden.

Billige vandreture i Portugal

En væsentlig grund til at vandre på Algarvekysten er, at det er rimelig billigt. Ryanair flyver direkte fra København og Aarhus til Faro, og flyver du udenfor højsæsonen, kan det tit gøres for et par hundrede kroner.

Fra Faro kører der et lille tog engang i timen hele vejen hen mod den spanske grænse. Undervejs passerer du idylliske småbyer, hvoraf Tavira nok er den mest kendte. Søger du på Booking.com, kan du se, at et standard hotelværelse udenfor højsæsonen ligger i 500-600 kr. for to personer, oftest med morgenmad.

Du kan også gøre som os og bo ovre på den anden side af grænsen, i den lille spanske by Ayamonte. Her var vi i 2024 på langtidsferie, som du kan læse mere om nederst. Fra Ayamonte sejler der en lille færge til Portugal, og ovre på den anden side i Vila Real de Santo Antonio kan du hoppe på det samme tog, der kører til Faro. Vandreturene her er derfor også et udtryk for, hvor langt rundt man egentlig kan komme i Portugal, hvis man bor ovre i Spanien.

Nå, men nok om alt det praktiske – nu skal vi nemlig snøre vandreskoene og ud på tur!

Skønne vandreture på Algarvekysten

Ecovia Litoral

Ecovia Litoral er en smuk vandrerute langs Algarvekysten. Ruten løber hele vejen fra Vila Real de Santo Antonio i den sydøstligste del af Portugal og ud til Sagres, som ligger helt ovre på den anden side af kysten på det sydvestligste punkt i Portugal. Dette gør ruten interessant, for næsten ligegyldigt hvor du bor langs kysten, kan du stå på et af Algarves regionaltog og køre hen ad hele kysten fra øst til vest, med et enkelt skift i Faro. 

Det er nemt og billigt at tage toget ud og hjem, og f.eks. koster det 6 euro (2024) at komme fra Faro og til Vila Real de Santo Antonio. Du kan planlægge din egen vandretur i én eller flere byer ud fra togenes køreplan: Se køreplanen – klik her!

Ecovia Litoral – fra Fuseta til Olhão

Vandreture på Algarvekysten - Fuseta - SidderUnderEnPalmeVi gik et lille stykke af ruten fra Fuseta til Olhão. Vi startede med at tage toget fra Vila Real de Santo Antonio til Fuzeta. Toget kører 10 gange om dagen, og der er flest afgange på de tidspunkter, som passer til de almindelige arbejdstider morgen og eftermiddag. Billetten kostede ca. 5 euro, og der kan købes billetter i toget eller på stationen. Køber du billetter i toget, kan du kun betale med kontanter.

Vandreruten mellem Fuseta og Olhão er let, men en helt igennem skøn vandretur langs kysten på nybyggede, hævede gåarealer henover områdets vådland, saltmarker og gamle fiskesøer. De mange træbroer (billedet øverst) kan sagtens forceres med både barnevogn, kørestol og rollator. Vandrestien her er især også populær, fordi den er rimelig flad, og vi mødte rigtig mange cyklister på turen.

De sidste par kilometer ind mod Olhão foregår (foreløbig) langs en trafikeret hovedvej, og er ikke særlig rart. På vores tur i januar 2024 oplevede vi dog, at de er i fuld gang med at udbygge vandrestien langs vandet helt ind til Olhão. Vi glæder os til at komme tilbage og gå hele vejen igen – nu i fred for den larmende biltrafik. 

Turen er cirka 12 km og vi gik i et roligt tempo med frokostpause langs vandet på omkring 3,5 timer.

GR-15 – Grande Rota do Guadiana

GR-15 - Grande Rota do Guadiana - Portugal - SidderUnderEnPalmeVandreruten GR-15 løber fra Vila Real de Santo Antonio i syd til Alcoutim i nord. Stien snor sig langs Rio Guadiana, grænsefloden som ligger mellem Portugal og Spanien. Den samlede rute er ca. 65 km lang og består af 4 etaper.

Den første etape mellem Vila Real de Santo Antonio og Junqueira er den fladeste og i kategorien let. De 3 andre har lidt flere stigninger og kategoriseres som middel. Vi gik 1/3 af etape 2 og hele etape 1, dvs. fra Azinhal og tilbage til Vila Real de Santo Antonio.

Vi tog bussen fra Santo Antonio til Azinhal. Vi købte billetter i billetkontoret ved busstationen, men det kan også gøres i bussen. Billetterne kostede 4,10 euro pr. styk (2024), og busturen tog cirka 25 minutter. 

Er du begynder udi vandring, så er den sidste del af GR15 helt perfekt. Stien løber langs hovedvejen mellem Vila Real de Santo Antonio og Castro Marim. Turen følger et fortov/cykelsti med fin plads til at gå. Langs hele vejen mellem de to byer ligger de store vådområder med flamingoer og saltmarker. Når du kommer frem til Castro Marim, kan du nyde den medbragte frokost på muren af det gamle fort med udsigt ud over floden Guadiana og den spanske by Ayamonte på den anden side af floden.

Rundtur fra Vila Real de Santo Antonio

Mata Nacional das Dunas Litorais - Vila Real de Santo Antonio - SidderUnderEnPalmeEn anden skøn vandretur tager udgangspunkt i Vila Real de Santo Antonio. Start ved byens havn og følg den smukke mosaikbelagte havnepromenade mod syd ud til det skønne naturområde Mata Nacional das Dunas Litorais. Fortsæt helt ned til den sydligste spids til udsigtspunktet ved Foz do Guadiana. 

Langs vejen ligger flere lækre restauranter, og du kan enten spise nu eller tage en rundtur og ende her igen. Går du ud til Foz do Guadiana, er du nu på den sydøstligste spids af Portugal. Tæt ved slutningen af molen spottede vi skestorke i det lave vand. 

Herfra kan du dreje ud på den brede sandstrand, der fortsætter ud i det uendelige. Du kan vælge at gå hele vejen hen til stranden ved Monte Gordo og tage toget tilbage. Halvvejs derhenne kan du i stedet også dreje ind mod land og gå en tur i skoven på vandrestien Caminho dos Três Pauzinhos e do Tosga. Hvis du er heldig, kan det være, du får øje på en af områdets mange kamæleoner, når du passerer gennem skoven. De er naturligt nok svære at spotte, men kommer ned på jorden i september for at lægge æg i sandet.

Vi gik først en tur langs stranden og drejede derpå op i områdets store skovareal og gik tilbage mod byen. Rundturen er ca. 10 km lang og uden stigninger. Turen førte os lige tilbage til alle de dejlige restauranter, og vi endte med at spise på Dom Petisco. Frokosten bestod af den portugisiske specialitet frango, en velkrydret og grillet kylling, grillet fisk samt ostefondue og grøn vin.

Hvor skal du bo på Algarvekysten?

Under vores langtidsferie i den lille spanske by Ayamonte, tog vi ofte den lille færge over til Portugal. Her stiftede vi et indgående bekendtskab med den del af Algarvekysten, som ligger mellem Faro og Vila Real de Santo Antonio. Vi vil derfor meget gerne prøve at komme med nogle anbefalinger til, hvor det er bedst at bo.

Storbyferie

Er du til en lille smule storbystemning og masser af restauranter og solbeskinnede barer at vælge imellem, så skal du endelig blive i Faro. Den gamle portugiske kystby byder på masser af byliv og historie, og det er let at sætte sig ind i toget og køre med ud til alle vandrestierne.

Vila Real de Santo Antonio - Færge mellem Portugal og Spanien - SidderUnderEnPalmeBadeferie

Vil du gerne kombinere vandreferien med en skøn badeferie, kan du i stedet vælge at bo i den anden ende af togbanen i Vila Real de Santo Antonio. Mange turister vælger dog at bo ude ved de skønne strande, især i Monte Gordo, som ligger i gåafstand fra Santo Antonio. Her ligger der masser af lækre strandhoteller, og du kan se dem ved at klikke på linket her: Strandhoteller i Monte Gordo. Det er også i Santo Antonio, at du kan tage den lille færge over til Spanien, se billedet.

Smukke Tavira

Vi er dog faldet pladask for Tavira, som ligger midt imellem de to byer. En eller anden efterårsdag, hvor vi fryser på tæerne hjemme i Danmark, har vi lovet hinanden, at vi skal have en ferie i den skønne by, som har lidt af det hele. Denne gang nåede vi kun en dagstur, men begejstringen over byen skinner helt sikkert igennem i den artikel, vi allerede har skrevet om byen. Du kan få vores bedste tips til Tavira her: En dagstur til Tavira, Portugal – tips til seværdigheder og gode restauranter

Eller måske i Spanien?

Selv boede vi lige på den anden side af færgen fra Santo Antonio. Her ligger den lille spanske kystby Ayamonte, hvor vi havde den skønneste langtidsferie. Vi besøgte derfor ofte Portugalsiden for at få lidt lækker mad og vandre i den anderledes natur. Vi boede i det lille blå og hvide byhus, Flor de Sal, som ligger helt oppe på toppen af byen, med udsigt udover Guadiana-floden og over til Portugal. Klik på linket for at læse mere om leje af huset: Flor de Sal.

Du kan også lave din egen søgning efter hoteller på Algarvekysten lige her:Booking.com

Sidder Under En Palme - Sjove spil til ferien i Spanien

Læs alle de andre artikler om Algarvekysten her!

« 9 fantastiske seværdigheder i Sevilla
Hold ferie i Isla Canela, Isla Cristina & Punta del Moral »