Smukke vandreture i Cordoba 29. november 2021 – Kategori: Rejser, Spanien – Tags: , , , , , , , , ,

*Artiklen indeholder reklamelinks, læs mere her: Samarbejdspartnere*

Gåture i Cordoba

Vi elsker jo at gå, og derfor skal der også være plads til en artikel om gåture i Cordoba. Artiklen her indeholder beskrivelsen af den vandretur, vi tog fra Cordoba og ud til den gamle mauriske paladsby, Medina Azahara. Du kan også læse om det stisystem vi fandt, der i 2022 blev indviet til en smuk vandrerute i Cordobas omegn. Endelig er der også plads til en lille fortælling om Cordobas gåtavler, der viser fodgængere vej gennem den smukke by.

Banner - Spanien - Lær sprog

Inden du kaster dig ud i vores gåtursforslag til Cordoba og omegn, skal du lige vide, at vi derhjemme normalt går minimum 5-10 kilometer på en almindelig dag, og på ferierne helst mellem 15 og 20. Så vi kan altså ret godt lide at gå, og det afspejles i turen. Turforslagene kan dog også bruges til dig, der godt kan lide at bevæge dig rundt på cykel.

Et par tips til den gode gåtur

Inden vi kaster os ud i den lange gåtur, har vi lige et par gode tips med i rygsækken. Vi har gået tur i mange år, og efter et par begynderfejl, har vi lige nogle gode råd til den vellykkede vandretur:

  1. Sørg for altid at have vand med i tasken og også noget, der er salt. Saltmandler eller peanuts er gode, fordi de både giver energi og salt til de varme dage. Sommeren i Middelhavslandene bliver i øvrigt hurtigt for varm at gå i. Fordi de lange vandreture er så stor en del af vores rejser, tager vi helst afsted forår og efterår, hvor temperaturen er til at holde ud.
  2. Gode sko er essentielt. Du kan godt gå turen i almindelige sko og sneakers, men vi vil anbefale et par vandresko eller -støvler. Ikke noget med hæle eller klipklappere, der ikke sidder fast på fødderne – det går lidt op og ned ude i paladset!
  3. Hav et kort med og gennemgå gerne ruten hjemmefra. Lad telefonen helt op og tag også gerne et papirkort med, hvis der ikke er mobildækning.

Så er vi vist klar til at gå derud af!

Gåtur til Medina Azahara – langs landevejen

Allerførst: Jo, selvfølgelig går der en bus fra Cordoba til Medina Azahara! Rute 01 kører fra República Argentina (Gasolinera) ca. en gang i timen, og du kan også tage turistbussen derud. Den letteste måde at finde busafgangene med 01 på er at gå ind på Google Maps. Hvis linket her ikke virker, så indtast “República Argentina (Gasolinera)” som startposition og “Medina Azahar” som slutpunkt. Når du vælger “Offentlig transport”, får du vist bussens rute.

Vandresti til Medina Azahara - SidderUnderEnPalme

Skiltet, der næsten var der… På vej ud til Medina Azahara ad landevejen, fandt vi et skilt, der viste ind på vandrestien.

Da vi først havde fået et overblik over den 7 kilometer lange rute, blev vi enige om, at der ikke var længere, end at vi kunne gå. Det blev en tur langs landevejen, med alt hvad den kunne trække af bilos og larm! Den første del inde i byen var fin, men da vi kom ud i det åbne land, var der ikke langt (nok) mellem os og bilerne. Der er en fin cykelsti hele vejen, men ruten er dog ikke for begyndercyklister – bilerne kører ret stærkt.

Imens vi gik der langs landevejen, blev vi ved med at spejde ind i landet. Der var stadig et par kilometer op til bjergene, og der måtte næsten være en anden parallelvej derinde, der ikke fyldt med larmende biler. Pludselig lå der et skilt med et EU-logo i græsset, og da vi studerede det nærmere, så vi, at det pegede ind imod en vandresti.

Indgangen til stien så lidt forsømt ud, og vi var ikke helt sikre på, om nogen bare havde kastet skiltet ud af en bil, men vi gav det en chance – heldigvis. Den lille sti første os hurtigt væk fra landevejen, og efter ca. 10 minutter kunne vi dreje ind på den smukke vandresti, der løber parallelt med landevejen. Den kan du læse mere om lige om lidt.

Fra parkeringspladsen til Medina Azahara

Stien førte os nemlig helt hen til den store parkeringsplads, der ligger en lille kilometer før selve ruinbyen. Fra perkeringspladsen kører der en shuttlebus hvert 20. minut, men vi besluttede os for at gå det sidste stykke. Turen (markeret med en stiplet linje på Google Maps) var meget smuk, men det kan ikke anbefales. Bilerne kører stærkt, og der er dårlig sigtbarhed.

Som cyklist vil du også komme til at svede bravt over den jævne stigning, der er fra parkeringspladsen og op til Medina’en. Det er ikke muligt at parkere sin bil oppe ved selve Medina’en, men du kan sandsynligvis godt slippe af sted med at parkere din cykel. Men altså, shuttlebussen til et par euro kan virkelig anbefales, for det er en farlig strækning uden cykelti eller fortov.

Banner - Spanien - Sprogspil

Vandresti til Medina Azahara

Efter at have gået rundt i flere timer i den gamle paladsby, skulle vi jo også hjem igen. Denne gang besluttede vi os for at se, om vandrestien nu også førte hele vejen ind til Cordoba. Det gjorde den heldigvis og det var en smuk tur igennem olivenlunde langs Canal del Guadalmellato. Du kan se ruten her. Hvis linket ikke virker, så indtast “Hotel Córdoba Center” som startposition og “Medina Azahar” som slutpunkt. Når du vælger “Til fods”, får du vist to gåruter, én langs landevejen og en, der løber et godt stykke langs Canal del Guadalmellato.

Vandresti i Cordoba - SidderUnderEnPalme

Cinturón verde de Córdoba – den fine vandresti vest for byen

Vi mødte overraskende nok ikke andre på vejen end lokale mountainbikere, der lige var ude og lufte cyklen. Hernede hilser de pænt og er søde til at ringe med klokken, når de kommer kørende bagfra, så man ikke bliver forskrækket, når de suser forbi.

Stierne er fine, velholdte og grusbelagte. Der er ikke for mange stigninger, men det er primært en tur for dig, der som os er helt pjattet med at gå tur. Sørg for at have en sandwich med i tasken, for der er ikke nogen steder, du kan få noget at spise.

Den nye vandrerute i Cordoba

Hvor stien drejer ind mod Cordoba, fik vi forklaringen på skiltet i græsset ude ved landevejen og på, at vi ikke rigtig havde mødt andre vandrere. Den flotte vandresti i Cordoba er nemlig en del af et 20 kilometer langt stisystem, der først er helt færdigt i 2022.

Gåruter i Cordoba - SidderUnderEnPalme

Gå-metrominutsystem i Cordoba

Men så bliver vi også nødt til at komme igen. Det er nemlig et omfattende projekt, der kommer til at byde på helt nye vandreruter rundt om Cordoba – og det frister jo!

Du kan læse mere om Cinturón verde de Córdoba her. Artiklen er på spansk, men kør den evt. igennem Google Translate.

Opdatering fra 2023: Vandrestien Cinturón verde er nu etableret, og du kan se ruten her på wikiloc: Cinturón verde Córdoba.

Gåruter i Cordoba

Stien fortsatte helt ind til den nordlige del af Cordoba, og herfra var det jo nemt at se, hvor langt der er hjem. Overalt i Cordoba er der nemlig opsat gåtavler med minuttal. Det ligner et metrokort, men pointen er, at du finder din position på kortet og det sted, du vil hen – og så er det bare at lægge minuttallene sammen.

Det er smart i en by, der ligesom alle andre større byer i Europa kæmper med en stigende bilisme. De mindre veje i den indre by er slet ikke gearet til al den trafik, så kommer du i bil, så sæt den i udkanten af Cordoba. Det er dyrt at parkere inde i byen, og der er ikke meget plads. Bussystemet er fint og veludbygget, og ellers tag en taxa eller bedst af alt: brug gå-tavlen!

Flere tips til din ferie i Cordoba

Hvor skal du bo i Cordoba?

Der er mange skønne hoteller i Cordoba, og især den gamle bydel er populært blandt turister. Så hvor skal du bo? På Booking.com kan du se det store udvalg af hoteller i Cordoba, og nedenfor kan du også læse vores anbefaling til et dejligt hotel, der er til at betale. Du kan også lave din egen søgning på Booking.com efter et godt hotel i Cordoba lige her:Booking.com

En anbefaling: Hotel Cordoba Center

Hotel Cordoba Center - SidderUnderEnPalme

Hotel Cordoba Center

Vi boede på Hotel Cordoba Center, som ligger ca. 10 minutters gang fra togstationen. Vi havde booket et standard dobbeltværelse, men aldrig har vi haft så meget plads! Da vi kom, stod der en flaske mousserende vin klar til os på værelset, og det passede meget godt med det generelle indtryk af, at det primært var par og forretningsfolk, der tjekkede ind her. Vi så i hvert fald ingen børn på hotellet under vores ophold.

Morgenmadsbuffeten var gigantisk og med alt, hvad hjertet kan begære af bacon og æg, lokale specialiteter, kager og en udmærket kaffe. På toppen af hotellet er der en pool og poolbar med udsigt ud over byen, og i lobbyen er der endnu en bar. Vi brugte nu ingen af delene, for hotellet ligger kun fem minutters gang fra starten på centrum og den livlige gade, Av. del Gran Capitán, der byder på masser af barer og restauranter. Fra hotellet og til den gamle romerske bro er der ca. 25 minutters gang.

I november 2021 gav vi lige omkring 600,- pr. nat for et dobbeltværelse med morgenmad på Hotel Cordoba Center.

Hvordan kommer du til Cordoba?

Den nemmeste måde at komme til Cordoba på er ved at lande i lufthavnen i enten Malaga eller Sevilla. Vi valgte at flyve til Malaga og tage toget til Cordoba, det tager ca. en time. Fra Malaga lufthavn skal du med toget ind til Malagas togstation, Estación de Málaga María Zambrano.

På stationen skal du købe dine billetter på billetkontoret (Renfe), hvor du også skal vise pas, inden du kører din bagage igennem securitytjekket ved indgangen til perronerne. I november 2021 kostede det 30 euro fra Malaga til Cordoba og lidt mindre fra Cordoba til Sevilla. Der er ikke mulighed for at købe mad eller drikke i toget, så proviantér evt. på stationen.

Vi havde seks skønne overnatninger i Cordoba, inden vi tog toget videre til Sevilla, hvor vi skulle flyve hjem fra. Togturen mellem Cordoba og Sevilla tager ca. 45 minutter. Imellem Sevilla centrum og lufthavnen går der både tog og lufthavnsbusser, men vi skulle af sted så tidligt om morgenen, at vi valgte at tage en taxa.

Sidder Under En Palme - Sjove spil til ferien i Spanien

Læs alle de andre spændende artikler om Cordoba her!

« 10 ting, du skal spise i Cordoba
Gode tips til din ferie i Cordoba, Andalusien »