10 ting, du skal spise i Cordoba 29. november 2021 – Kategori: Rejser, Spanien – Tags: Andalusien, Anmeldelser, Bryggerier, Cordoba, Ferie, Mad, Rejser, Restauranter, Spanien, Tapas, Weekendtur, Øl
*Artiklen indeholder reklamelinks, læs mere her: Samarbejdspartnere*
Hvilke retter skal du prøve i Cordoba?
Du skal glæde dig til at smage på maden i Cordoba! Byen har nemlig et helt unikt køkken, også for Andalusien, som ellers er kendt for deres lokale specialiteter. Men Cordoba ligger lidt afsides, helt op mod de store bjergkamme, og måske er netop dét grunden til, at Cordoba byder på helt særlige egnsretter, som du ikke finder andre steder i Andalusien.
Det cordobanske køkken er også stadig præget af de mange år med maurisk overherredømme, og du vil kunne genkende det arabiske køkken i flere af retterne på menukortet, der ofte byder på karry eller couscous.
I Cordoba spiser man tapas hele døgnet rundt, også som et aftenmåltid, hvor de lokale gerne bestiller flere retter til deling. Ibero-skinken er her altid et populært valg, men der er så mange andre spændende retter, du bliver nødt til at smage, når du kommer til Cordoba. Dem kan du læse lidt om her.
10 ting, du skal spise i Cordoba
1. Flamenquin
Retten, der helt sikkert vil få dig til at fnise lidt, når den kommer på bordet! For ja, det ligner jo… en tyrepenis. Men det er det heldigvis ikke. Flamenquin er en typisk cordobansk specilitet, som kødelskere vil sætte stor pris på. Penisen, undskyld flamenquin’en, består af en skive svinekam, en skive serrano- eller Iberico-skinke og et stykke ost, som rulles sammen og paneres, inden den frituresteges.
2. Berenjenas con Miel
Ja, friturestegt aubergine med honning lyder som en dessert, men denne klassiske andalusiske tapasret må du bare prøve at smage. Honningens sødme kompletterer den salte panering og stegte smag helt perfekt. Oftest er auberginen skåret i skiver, men nogle gange serveres den også som auberginefritter.
3. Tortilla
Tortilla serveres overalt i Cordoba, og er en slags kartoffelæggekage. Som du kan se på billedet øverst, prøvede vi varianten Tortilla Rellena i bageriet Pastelerias Roldan. Denne ret kan nok bedst beskrives som en tortilla-lagkage. Mellem lagene af tortilla var der lagt bacon, peberfrugt og ost, og det var ganske fantastisk!
4. Salmorejo Cordobes
Salmorejo kan godt minde om gazpacho, den kolde tomatsuppe, men den er lidt tykkere i konsistensen og mindre krydret. Serveres med jamon i tern på toppen. Suppen er især god på en varm sommerdag, men fungerer også fint som en dele-tapa om vinteren.
5. Croquetas
Ligesom alle andre steder i Spanien er de i Cordoba også glade for croquetas, de små, sprøde kugler med et cremet fyld. Croquetas kan være fyldt med skinke, ost, blæksprutter – og vi prøvede dem også med den cordobanske oksehale.
6. Ajo Blanco / Mazamorra
Ajo Blanco eller Mazamorra bliver også kaldt den hvide gazpacho, og er en kold mandel- og hvidløgssuppe smagt til med sherry. Allerede før tomaten kom tilbage til Europa med de spanske skibe, var suppen her meget populær, og der er fundet opskrifter på den helt tilbage fra romersk tid.
Det er i øvrigt let at forveksle en Ajo Blanco med fætteren Mazamorro, men forskellen er mængden af brød, hvor den sidste er tykkere da der er mere brød i. Konsistensen og smagen af begge er som en tyk hvidløgscreme og vil nok dele vandene. Vi elskede den!
7. Rabo de Toro
Rabo de Toro betyder tyrens hale, altså oksehale. Det er en populær spise i Cordoba, som nævnt før i croquetas, og især som oksehaleragout. Bestiller du en gang Rabo de Toro a la Cordobesa, får du en gryderet med så kraftig en smag, at du med god samvittighed kan bestille et ekstra glas rødvin til. Serveres med couscous eller patatas fritas.
8. Anchoas con leche condensada
Ansjoser i kondenseret mælk kan lyde som en helt vanvittig kombination, men det smager himmelsk! Det salte fra ansjoserne blander sig med den søde, kondenserede mælk og giver en helt unik smagsoplevelse. Serveres som en montadito, på et stykke hårdtristet stykke brød eller i en bolle.
9. Kage!
Fordi vi besøgte Cordoba i slutningen af november, kunne vi også få lov til at smage på nogle af alle de fantastiske kager, som Cordoba byder på til jul. På billedet øverst ses også en Roscón de Reyes, den berømte julekage. Den runde Helligtrekongerskage er fyldt med citronflødeskum og pyntet med kandiseret frugt og sukkerkugler. På andre tider af året kan du sætte tænderne i en gang churros med flydende chokolade, som du kan få over hele byen.
10. Specialøl
Selv om vi opfatter Spanien som en vinland, så vil Cordoba være et paradis for øl-elskere. Cordoba er det sted i Andalusien, ja faktisk i hele Spanien, hvor der drikkes allermest specialøl. Ikke fordi den lokale vin ikke er god, men fordi øllet er virkelig godt.
Der ligger flere bryggerier i og omkring Cordoba, og vi blev især vilde med Alhambra, som bliver brygget i Granada. Det er flasken til venstre på billedet, øverst. Hvis du vil have en rigtig god øloplevelse, så besøg endelig specialølsbaren CEPA, som vi har skrevet mere om her: Gode restauranter i Cordoba.
Flere tips til din ferie i Cordoba
Hvor skal du bo i Cordoba?
Der er mange skønne hoteller i Cordoba, og især den gamle bydel er populært blandt turister. Så hvor skal du bo? På Booking.com kan du se det store udvalg af hoteller i Cordoba, og nedenfor kan du også læse vores anbefaling til et dejligt hotel, der er til at betale. Du kan også lave din egen søgning på Booking.com efter et godt hotel i Cordoba lige her:
En anbefaling: Hotel Cordoba Center
Vi boede på Hotel Cordoba Center, som ligger ca. 10 minutters gang fra togstationen. Vi havde booket et standard dobbeltværelse, men aldrig har vi haft så meget plads! Da vi kom, stod der en flaske mousserende vin klar til os på værelset, og det passede meget godt med det generelle indtryk af, at det primært var par og forretningsfolk, der tjekkede ind her. Vi så i hvert fald ingen børn på hotellet under vores ophold.
Morgenmadsbuffeten var gigantisk og med alt, hvad hjertet kan begære af bacon og æg, lokale specialiteter, kager og en udmærket kaffe. På toppen af hotellet er der en pool og poolbar med udsigt ud over byen, og i lobbyen er der endnu en bar. Vi brugte nu ingen af delene, for hotellet ligger kun fem minutters gang fra starten på centrum og den livlige gade, Av. del Gran Capitán, der byder på masser af barer og restauranter. Fra hotellet og til den gamle romerske bro er der ca. 25 minutters gang.
I november 2021 gav vi lige omkring 600,- pr. nat for et dobbeltværelse med morgenmad på Hotel Cordoba Center.
Hvordan kommer du til Cordoba?
Den nemmeste måde at komme til Cordoba på er ved at lande i lufthavnen i enten Malaga eller Sevilla. Vi valgte at flyve til Malaga og tage toget til Cordoba, det tager ca. en time. Fra Malaga lufthavn skal du med toget ind til Malagas togstation, Estación de Málaga María Zambrano.
På stationen skal du købe dine billetter på billetkontoret (Renfe), hvor du også skal vise pas, inden du kører din bagage igennem securitytjekket ved indgangen til perronerne. I november 2021 kostede det 30 euro fra Malaga til Cordoba og lidt mindre fra Cordoba til Sevilla. Der er ikke mulighed for at købe mad eller drikke i toget, så proviantér evt. på stationen.
Vi havde seks skønne overnatninger i Cordoba, inden vi tog toget videre til Sevilla, hvor vi skulle flyve hjem fra. Togturen mellem Cordoba og Sevilla tager ca. 45 minutter. Imellem Sevilla centrum og lufthavnen går der både tog og lufthavnsbusser, men vi skulle af sted så tidligt om morgenen, at vi valgte at tage en taxa.
Læs alle de andre spændende artikler om Cordoba her!