Hvad skal du spise i Lissabon – 15 lækre fristelser 2. maj 2025 – Kategori: Portugal, Rejser – Tags: , , , , , , ,

*Artiklen indeholder reklamelinks, læs mere her: Samarbejdspartnere*

Spændende madoplevelser i Lissabon

Lissabon er en by, der smager lige så godt, som den er flot i solskin! Bag de farvestrålende, kakkeldækkede facader, de gule sporvogne og glimtende fra den vandet i Tejo-floden gemmer der sig et køkken fuld af varme, krydderier og kærlighed til gode råvarer.

I denne guide deler vi de bedste madoplevelser fra vores tur til Lissabon i april 2025 – fra små lokale favoritter til klassikere, du bare må prøve. Vi giver også tips til, hvor du finder den bedste frango asado, den sprødeste pastéis de nata og de mest autentiske retter. Og til sidst kan du læse om de to hoteller, der gjorde vores ophold i Lissabon helt perfekt. Vil du se mere om de restauranter, vi besøgte, så kan du gøre det her: Gode restauranter i Lissabon og Restauranter i Belem og Alges

SidderUnderEnPalme - Manteigaria i Lissabon

Pastéis de nata – cremetærte

Ingen tur til Lissabon uden den legendariske pastéis de nata. Den lille, sprøde tærte med cremet vaniljefyld og karamelliseret top fås overalt, men det bedste sted at starte er hos Pastéis de Belém, hvor de efter sigende stadig bruger en hemmelig opskrift fra 1837.

Har du ikke tid til at tage en dagstur til Belem, kan vi virkelig anbefale Manteigaria i gågaden Rua Augusta, hvor billedet her er fra. Her i bageriet får du også lov til at kigge med i processen og se dejen blive foldet og fyldt op med den søde creme. De små kager, som også kaldes pastel de nata, er en perfekt kage-snack – sprøde, varme og med den helt rigtige brændte overflade – og vi var forbi hver eneste dag!

Frango assado – kylling

En af de mest populære hverdagsretter blandt de lokale er frango assado – grillet kylling, der ofte serveres med piri-piri sauce, en oliebaseret chilisovs, og sprøde pomfritter. Det er enkelt, billigt og virkelig lækkert. Og gå bare efter duften! Frango asado bliver grillet over trækul og sender en himmelsk duft ud på gaden.

I Lissabon fik vi virkelig god kylling to steder, som vi meget gerne vil anbefale: O Churrasco for enden af den store gågade og så hos Chickinho i LX Factory.

Bacalhau – klipfisk

SidderUnderEnPalme - Arroz com bacalau på Marítima Do ResteloDet siges, at der findes over 365 opskrifter på bacalhau – én til hver dag i året. I Lissabon finder du den blandt andet som bacalhau à Brás (revet klipfisk med æg, løg og kartoffelstrimler) eller som bacalhau com natas (en cremet gratin). Det lyder måske lidt rustikt, men smagen er alt andet end kedelig.

På en lille, lokal restaurant i Belém, Marítima Do Restelo, fik vi serveret en skål dampende arroz com bacalhau, ris med klipfisk, tomat, løg og masser af smag.

Kommer du forbi et menukort med pastéis de bacalhau, så skynd dig endelig også at bestille dem! Det er små, aflange fiskekroketter lavet af klipfisk, kartoffel, persille, æg og lidt løg, friturestegt til de er gyldne og sprøde udenpå og bløde indeni.

Grillede sardiner – og masser af fisk!

Besøger du Lissabon, vil du blive mødt af duften af grillede sardiner overalt. Gaden lugter af røg og hav, og man spiser de små fisk hele, med fingrene, på en skive brød, drislet med olivenolie og strøet med salt. Det er simpelt, rodet og helt fantastisk. Du finder dem året rundt på klassiske tascas – små, lokale spisesteder.

På grillen ligger også fisk i alle afskygninger fra det store Atlanterhav. Men vær lige varsom med, hvor meget du egentlig bestiller – og om der afregnes efter vægt. På Marítima Do Restelo bestilte vi f.eks. makrel, og det var ikke fordi €17 var dyrt, men der kom bare to kæmpestore makreller! Og det var oveni alt det andet, vi også havde bestilt.

Endelig er der den klassiske portugisiske fiskesuppe, sopa de peixe, en rustik og smagfuld sag med tomat, hvidløg og fisk direkte fra Atlanterhavet. Hver restaurant har sin egen version, nogle spækket med rejer og blæksprutte, andre mere enkle med sej eller torsk. Den serveres ofte med et stykke groft brød og er især god på de lidt køligere dage. Prøv også caldo verde – en anden nationalfavorit med kartoffel, kål og et stykke røget chouriço, som sætter prikken over i’et.

Petiscos – små hapsere

SidderUnderEnPalme - Time Out Market i Lissabon - Francesinha og Toucinho de CeuHvis du elsker små retter, der kan deles, så kast dig over petiscos. Prøv for eksempel pica-pau (marineret kød i hvidløg), ameijoas à bulhão pato (muslinger i hvidløg og koriander) og peixinhos da horta (små fritterede grønne bønner). Det perfekte valg, når du vil smage lidt af det hele.

Francesinha – toast

Skal det være ekstra syndigt, så prøv en francesinha – en sand kaloriebombe, oprindeligt fra Porto, men også populær i Lissabon. Det er en toast med steak, pølse og skinke, dækket af ost og druknet i en krydret brun sauce, ofte serveret med spejlæg og pommes frites.

Er du kommet til at drikke lidt for mange af Portugals gode øl dagen før, så er det her retten, du skal bestille, gerne på Time Out Market, hvor billedet her er fra!

SidderUnderEnPalme - As Bifanas do Afonso - SandwichBifana – sandwich

Bifana er en klassisk portugisisk sandwich med mørt svinekød marineret i hvidløg, hvidvin og laurbær, serveret i en sprød bolle. Den fås overalt i Lissabon, men et af de mest ikoniske steder er As Bifanas do Afonso på Rua da Madalena.

Her står folk i kø for at få en dampende varm bifana, som serveres med sennep eller chiliolie og gerne skylles ned med et glas iskold øl. Stedet fik for alvor international opmærksomhed, da Anthony Bourdain besøgte det i 2012 i programmet “No Reservations” – og han elskede det.

Og husk for guds skyld kontanter!!! Hvis du som os har glemt dem, er der en ATM lige ovre på den anden side af vejen i indgangen til elevatoren.

Alheira – brødpølse

SidderUnderEnPalme - Alheira i LissabonAlheira ligner måske en almindelig pølse, men lad dig ikke narre! Pølsen er lavet af brød, krydderier og typisk kylling eller and. Den blev oprindeligt opfundet af portugisiske jøder, som under inkvisitionen blev tvunget til at konvertere. I hjertet var de dog stadig jøder og ville derfor ikke spise svinekød, som de almindelige pølser var lavet af.

Sådan kom alheira til verden! Jøderne lod som om, de spiste svinekød, men i virkeligheden var de pølser, der hang til tørre, mest fyldt med brød. I dag er alheira en fast del af det portugisiske køkken.

Pølsen serveres ofte stegt og sprød med et spejlæg og pomfritter. Den smager langt bedre, end man skulle tro. Den er ikke på alle menukort, så hvis du støder på den, så sig endelig ja!

Vinho verde – grøn vin

Vinho verde, grøn vin fra det nordlige Portugal, er hverken grøn i farven eller umoden. Navnet henviser til den frodige, grønne region, den kommer fra. Sandt er det dog, at den helst skal drikkes ung og frisk og inden for et år efter høståret. Du får derfor den allerbedste vinho verde i Portugal!

Den grønne vin er en let, frisk og perlende vin, som ofte har en lav alkoholprocent og en lille naturlig karbonering, der gør den perfekt til varme dage og lette retter. Vi drak den til fisk, pølser, snacks og sommetider bare helt for sig selv – iskold og dugfrisk i glasset.

Kaffe og likør

SidderUnderEnPalme - Ginjinha i Lissabon

Kaffe spiller en vigtig rolle i det portugisiske måltid. I Lissabon drikker man en bica – en lille, stærk espresso – typisk efter frokost. Du kan også slutte måltidet af med et lille glas Ginjinha, en kirsebærlikør, som sommetider serveres i en chokoladeskål.

I Portugal slutter mange aftenen med et lille glas Moscatel, en sød, gylden dessertvin med smag af appelsin og krydderier. Den nydes kølig og langsomt, ligesom sherry. Vil du hellere have noget med mere bid, så prøv en Beirão, en urtelikør, som portugiserne drikker som shot eller med is og citron.

Time Out Market – alt samlet på ét sted

Vil du gerne smage lidt af det hele – men har du ikke tid til at besøge alle de restauranter, vi har nævnt her? Så er mange af de lækre retter heldigvis samlet ét sted, nemlig på byens store madmarked, Time Out Market. Det populære madmarked ligger lige ved Cais do Sodre og har virkelig noget for enhver smag!

Flere gode rejsetips til din ferie i Lissabon

Skal du bare på en forlænget weekendtur til Lissabon, kan det anbefales at bo så centralt som muligt, så du kan komme rundt til det hele. Lissabon er en stor by, og med et hotel i de populære bydele Alfama, Barrio Alto og Baixa-Chiado er du i gåafstand til alle seværdigheder. Bortset fra gågaderne kan det dog føles som om Lissabon kun består af stejle bakker, og du vil derfor blive glad for at læse vores artikel: Kom rundt i Lissabon med sporvogn, tog, bus og færge

Kuponhæfte til ferien - Lou Noire - Print selv

Kuponhæfte til ferien – 29,95 kr.

Vi havde en hel uge til rådighed og valgte som sagt at starte i Alfama, Lissabons ældste kvarter. Herefter rykkede vi ud til bydelen Belem, der ligger ca. en halv time væk med sporvogn. Og det kan altså virkelig anbefales at gøre begge dele! Efter tre dages intensiv sightseeing i centrum var det rart at komme ud til det mere stille Belem. Vores anbefalinger til hoteller afspejler derfor også to forskellige måder at holde ferie i Lissabon på, og det kan du læse om her!

Se også: Kuponhæfte til ferien – 29,95 kr.

Hotel Áurea Museum by Eurostars

Vi havde tre uforglemmelige overnatninger på det femstjernede Hotel Áurea Museum by Eurostars i Lissabon, som ligger i Alfama helt nede ved Tejo-floden og 5-10 minutters gang fra gågaden. Hotellet er en perfekt kombination af historie, luksus og virkelig god morgenmad. Vi elsker jo romersk historie, og hotellet blev valgt udfra de romerske ruiner i kælderen.

Hotellet er indrettet i en historisk bygning med en permanent arkæologisk udstilling. Når du spiser morgenmad i den smukke morgenmadssal, er det således også med udsigt til den gamle romerske bymur, som udgør den ene væg af salen. Det var dog allivevel ikke svært at fokusere på den lækre morgenmad, hvor der var alt fra frisk frugt til forskellige lune retter, som du kan bestille efter smag og behov.

Vi boede i et dejligt værelse lige ud til havnen, men på trods af det var der meget stille om natten. Áurea Museum har også en spa-afdeling og pool – men højdepunktet på hotellet var nu alligevel den gratis rundvisning i de arkæologiske udgravninger under bygningen af en af de arkæologer, som var med til at udgrave ruinerne. Det kan vi varmt anbefale! Læs mere om hotellet her: Hotel Áurea Museum by Eurostars

Palácio do Governador

Efter et par dage i det pulserende turistliv i centrum rykkede vi ud til det smukke og rolige Belem. Her er der masser af seværdigheder og Hotel Palácio do Governador ligger kun 10 minutters gang fra både Belem-tårnet og Jerónimos-klosteret. Og så er her i modsætning til gaderne i Lissabon aldeles fladt! Det er værd at tage med i overvejelserne, for Belem er helt ideel for dig, som har klapvogn med eller er gangbesværet.

Endnu engang var det lykkedes os at finde et hotel med romerruiner, og ved indgangen kunne vi således nyde romernes garumfabrik. Det femstjernede Palácio do Governador er indrettet i det smukke gamle guvenørpalads, der er nænsomt restaureret og forvandlet til et luksuriøst boutiquehotel.

Herude i Belem er der så stille, at vi den ene dag sov i vores fantastiske seng – helt til klokken 10! Det er noget, der ellers aldrig sker for os. Vi var lige ved at komme for sent til morgenmaden, som er anrettet efter princippet lidt, men godt. Hvad du ellers måtte have lyst til kan bestilles hos kokken, som kommer rundt og hilser på gæsterne – ligesom i en rigtig aftenrestaurant. Det var helt igennem fornemt og meget lækkert. Spaområdet, Felicitás Spa, omfatter både en indendørs og en udendørs pool, spa, sauna og tyrkisk bad. Hvis du ellers nogensinde får lyst til at forlade hotellet igen, så kører sporvognen til Lissabon lige udenfor døren. Læs mere om hotellet her: Hotel Palácio do Governador

Læs alle de andre artikler om Lissabon her!

« Dagstur til Cascais – med strandliv, kongelige og vild natur
Dagstur til Belem, Lissabon – de 10 bedste seværdigheder »