Seværdigheder i Cordoba – 10 attraktioner du skal se! 29. november 2021 – Kategori: Rejser, Spanien – Tags: , , , , , ,

*Artiklen indeholder reklamelinks, læs mere her: Samarbejdspartnere*

Turistattraktioner i Cordoba

Mangler du tips til seværdigheder i Cordoba? Der er masser at se på i den historiske by, der engang var hovedstaden i kalifatet Al-Andalus, som Andalusien også har fået sit navn efter. Hvis du kun er i byen på en rundtur fra Granada til Sevilla eller på en udflugt fra Malaga, er det svært at nå at se det hele. Det kan derfor virkelig slet ikke anbefales nok at tage en eller flere overnatninger i Cordoba. Den smukke, gamle by fortjener at blive oplevet langsomt, med traveture gennem de labyrintiske gader og også gerne med en vandretur ud til den gamle paladsby, Medina Azahara.

Banner - Spanien - Lær sprog

Selv om du har flere dage til rådighed, kan det dog stadig være svært at vælge, hvad du skal se, så her kommer en liste over de seværdigheder i Cordoba, som du helt sikkert bliver nødt til at besøge, når du er på ferie i byen. Der er dog mange andre spændende seværdigheder i Cordoba, og du kan læse meget mere og planlægge dit eget besøg på: Turismo de Córdoba.

En rejse gennem Spaniens historie

Bogtip: En rejse gennem Spaniens historie af Svend-Arne Jensen

Kort om Cordoba

Inden vi går i gang med at fortælle om de turistattraktioner i Cordoba, som du bare må opleve, så er det nødvendigt med et kort rids af byens historie. Både i bygninger, i sproget og i menukortet kan du den dag i dag finde tegn på, at Cordoba engang var hovedstaden i Al-Andalus, det muslimske kalifat, der strakte sig over det meste af den Iberiske halvø, i de lande der i dag er Spanien og Portugal.

Riget bestod i næsten 800 år, fra 711 til 1492, hvor Kong Ferdinand og Dronning Isabella under La Reconquista fordrev de sidste maurere fra Granada. Det var i øvrigt samme kongepar, der sponsorerede Christoffer Columbus’ ekspedition, der førte til opdagelsen af Amerika.

Når du går rundt i Cordoba, er det dog tydeligt, at den andalusiske by også har været under indflydelse fra andre folkefærd. De oprindelige beboere, ibererne, blev i 217 f.Kr. invaderet af romerne og gjort til romersk koloni i 152 f.Kr., og i det 6. århundrede e.Kr. fik visigoterne herredømmet over byen. Både under det romerske styre og igen under maurerne, var der i Cordoba også et stort jødisk mindretal, der etablerede sig i det jødiske kvarter, som du stadig kan besøge i dag.

Vil du læse mere om iberere, romere, visigoter, maurere og spanske jøder, kan vi stærkt anbefale En rejse gennem Spaniens historie af Svend-Arne Jensen. Her får du en god indføring i landets omskiftelige historie, og bogen er rigtig godt skrevet og et must for dig, der elsker Spanien. Klik på billedet for at læse mere.

Når du går rundt i Cordoba, er det derfor samtidig også en rundtur igennem alle de spor, som de forskellige folkeslag har efterladt sig. Nederst de romerske ruiner, hvis fundament visigoterne byggede ovenpå. Siden muslimske moskeer, mauriske paladser og den jødiske synagoge – og øverst de kristne kirketårne. Ja, det giver mening, når du står midt i det! Lad os derfor komme afsted til alle seværdighederne. Vi starter tæt ved floden, i et af de mest udsøgte muslimske bygningsværker i den vestlige verden…

10 seværdigheder i Cordoba, du skal se

1. La Mezquita

Den store moske-katedral, La Mezquita, er et stærkt symbol på de to kulturer, der især har formet Andalusien. De over 850 dobbeltbuede søjler er et imponerende syn, men mindst lige så betagende er den store katedral, der under hensyntagen til den allerede eksisterende bygning fik plads inde midt i det store rum.

Moskeen blev i 784 opført på ruinerne af en visigotisk kirke, der igen er bygget dér, hvor der engang stod et romersk tempel. Da moskeen stod færdigbygget i slutningen af 900-tallet, kunne den rumme 18.000 bedende, og den blev kun overgået af moskeen i Mekka i størrelse. Efter erobringen af Cordoba i 1236, blev moskeen omdannet til en kristen katedral og minareten til det 54 meter høje klokketårn, hvorfra du i dag har den flotteste udsigt ud over byens tage.

La Mezquita er en populær attraktion, og selv om der er masser af plads i den store søjlehal, anbefales det alligevel, at du kommer tidligt om morgenen – og sæt gerne mindst et par timer af til besøget. I november 2021 kostede det 11 euro at komme ind, og det var alle pengene værd, for der er meget at se på! Tjek gerne åbningstiderne på hjemmesiden inden dit besøg, da der ofte er særarrangementer i moske-katedralen.

Banner - Spanien - Sprogspil

2. Puente Romano

Syd for La Mezquita ligger den romerske bro, Puente Romano, henover floden Guadalquivir. Den 250 meter lange stenbro blev opførst af kejser Augustus og stod færdig i det 1. århundrede f.Kr. Broen blev først i 2004 lukket for kørende trafik, og i dag kan du således slentre henover de 16 halvbuer sammen med alle de andre fodgængere. Hvis broen virker bekendt, så har du måske set den i sæson 5 af Game of Thrones!

3. Molino de la Albolafia

Stop også op på broen og kig tilbage mod bredden. Lidt vest for broen står Molino de la Albolafia, den gamle  vandmølle, der førte vand op gennem ækvadukten til mauriske palads, det nuværende Alcazar de los Reyes Cristianos.

4. Torre de la Calahorra

Ovre på den anden side af Puente Romano knejser Torre de la Calahorra, på det sted hvor maurerne i 711 krydsede floden og angreb Cordoba. Maurerne gik straks i gang med at udbygge byens forsvarsværk, med Torre de la Calahorra som en af byportene. I dag rummer tårnet det lille Al-Andalus museum, som viser de tre kulturer, der har formet byen: muslimer, jøder og kristne. Fra toppen af tårnet er der en forrygende udsigt over til La Mesquita.

På den anden side af broen er der beboelseskvarterer og ikke meget at se, så turen rundt i Cordoba går nu tilbage over Puente Romano igen, til en af byens andre store seværdigheder.

5. Alcazar de los Reyes Cristianos

Kongepaladset Alcazar de los Reyes Cristianos bærer samme historiske træk som La Mezquita: på resterne af boligen for den romerske guvenør opførte visigoterne et fort, som maurerne senere omdannede til fæstningsværk og palads. Da det mauriske rige var på sit højeste, husede Alcazar det største bibliotek i den vestlige verden med 400.000 bind, en hammam og smukke haver, der blev vandet ved hjælp af den store vandmølle.

Det nuværende palads blev bygget af Alfonso XI, men er især kendt som det sted, hvor Kong Ferdinand og Dronning Isabella tog imod Christoffer Columbus, og hvor samme dronning svor, at hun ikke ville vaske sin underkjole, før de sidste muslimer var fordrevet fra Cordoba. Det var også i kælderen under et af tårnene, at den berygtede spanske inkvisition havde sine forhørskamre.

Slottet er en oplevelse i sig selv, men den helt store grund til at besøge paladset er de vanvittig flotte haver, der strækker sig over et kæmpe område. Smukke springvand, karpebassiner og træer klippet som romerske amforaer vidner om tusind år gamle havetraditioner, der stadig bliver holdt i live.

6. Det jødiske kvarter

Under det muslimske styre blomstrede også det jødiske samfund, og i det gamle jødiske kvarter, La Juderia, kan du få en fornemmelse af, hvordan Cordoba så ud i middelalderen. I dag står kun én synagoge tilbage, som et minde over fordrivelsen af jøderne i 1492.

De labyrintiske gader med de hvidkalkede mure, huser i dag små souvenirbutikker og gode restauranter, og det er også her, du sammen med alle de andre turister kan besøge Cordobas mest fotograferede gade, Calleja de Las Flores. Kvarteret strækker sig i vest helt ud til Puerta de Almodóvar, hvor du foran byporten finder de smukke terrasse-springvand.

7. Casa Andalusí

De mauriske vandmøller i Cordoba trak ikke bare vand op i ækvadukterne og malede mel. Maurerne bragte papirproduktionen med sig, og det kan du se en udstilling om i det lille museum, Casa Andalusí, ligeledes i det jødiske kvarter. I det lille byhus kan du få en fornemmelse af dagliglivet under kalifatet, komplet med duften af røgelse og arabisk musik i ørerne.

Selv om det lille museum er hurtigt set, så er det altså en lille perle, som du ikke må gå forbi. Casa Andalusí giver endnu en sten til mosaikken i forståelsen af, hvad Cordoba var engang.

8. Det arkæologiske museum

Endnu en sten i den store mosaik, som er Cordoba, er også et besøg på det arkæologiske museum, Museo Arqueológico y Etnológico de Córdoba. Igen går du igennem lagene af Cordobas historie, med resterne af det romerske teater nederst og samlinger fra visigoternes, muslimernes, jødernes og katolikkernes historie på de øvre etager.

Er du bare lidt historieinteresseret, kan du hurtigt få flere timer til at gå her, for der er meget at kigge på, og samlingen er godt kurateret og formidlet. Fascinerende er især udstillingen af mønter gennem tiderne, hvor det med mønternes størrelse pludselig bliver meget tydeligt, hvordan magten bølgede frem og tilbage imellem de forskellige kulturer.

9. Det romerske tempel

Teatret under det arkæologiske museum er bare ét af de synlige tegn på, at Cordoba engang var en vigtig romersk provins. Ved byens rådhus står i dag resterne af det store romerske tempel, Templo Romano, påbegyndt under kejser Claudius og fuldført under kejser Domitian i det 1. århundrede e.Kr. De 10 store søjler vidner om et imponerende bygningsværk, der var synligt fra Via Augusta, hovedindgangen mod øst.

10. Medina Azahara

På turen rundt i Cordoba er det sandsynligvis blevet tydeligt, at pladsen indenfor bymurene altid har været trang. Måske var det derfor, at Abd al-Rahman III i 936 valgte at opføre sit palads Madinat al-Zahra otte kilometer vest for byen. Cordoba var dengang hovedstaden i kalifatet Al-Andalus, og med paladsbyen ville kaliffen dels cementere sin magt som den nye hersker og dels vise de andre mauriske dynastier, hvor stor og mægtig han var.

Og paladsbyen er dog også imponerende, selv i dag hvor kun ruinerne står tilbage. Medina’en er stadig under udgravning, men “den skinnende by”, som den også kaldes, er et prægtigt syn. For det er ikke bare et palads, du skal se, men en hel by med moskeer, administrationsbygninger, kaserner, hammam’er og akvædukter.

Vi har skrevet lidt om vores gåtur ud til Medina Azahara her, Smukke vandreture i Cordoba, og i samme artikel kan du også læse om, hvordan du kommer derud med bus eller på cykel.

Flere tips til din ferie i Cordoba

Hvor skal du bo i Cordoba?

Der er mange skønne hoteller i Cordoba, og især den gamle bydel er populært blandt turister. Så hvor skal du bo? På Booking.com kan du se det store udvalg af hoteller i Cordoba, og nedenfor kan du også læse vores anbefaling til et dejligt hotel, der er til at betale. Du kan også lave din egen søgning på Booking.com efter et godt hotel i Cordoba lige her:



Booking.com

En anbefaling: Hotel Cordoba Center

Hotel Cordoba Center - SidderUnderEnPalme

Hotel Cordoba Center

Vi boede på Hotel Cordoba Center, som ligger ca. 10 minutters gang fra togstationen. Vi havde booket et standard dobbeltværelse, men aldrig har vi haft så meget plads! Da vi kom, stod der en flaske mousserende vin klar til os på værelset, og det passede meget godt med det generelle indtryk af, at det primært var par og forretningsfolk, der tjekkede ind her. Vi så i hvert fald ingen børn på hotellet under vores ophold.

Morgenmadsbuffeten var gigantisk og med alt, hvad hjertet kan begære af bacon og æg, lokale specialiteter, kager og en udmærket kaffe. På toppen af hotellet er der en pool og poolbar med udsigt ud over byen, og i lobbyen er der endnu en bar. Vi brugte nu ingen af delene, for hotellet ligger kun fem minutters gang fra starten på centrum og den livlige gade, Av. del Gran Capitán, der byder på masser af barer og restauranter. Fra hotellet og til den gamle romerske bro er der ca. 25 minutters gang.

I november 2021 gav vi lige omkring 600,- pr. nat for et dobbeltværelse med morgenmad på Hotel Cordoba Center.

Hvordan kommer du til Cordoba?

Den nemmeste måde at komme til Cordoba på er ved at lande i lufthavnen i enten Malaga eller Sevilla. Vi valgte at flyve til Malaga og tage toget til Cordoba, det tager ca. en time. Fra Malaga lufthavn skal du med toget ind til Malagas togstation, Estación de Málaga María Zambrano.

På stationen skal du købe dine billetter på billetkontoret (Renfe), hvor du også skal vise pas, inden du kører din bagage igennem securitytjekket ved indgangen til perronerne. I november 2021 kostede det 30 euro fra Malaga til Cordoba og lidt mindre fra Cordoba til Sevilla. Der er ikke mulighed for at købe mad eller drikke i toget, så proviantér evt. på stationen.

Vi havde seks skønne overnatninger i Cordoba, inden vi tog toget videre til Sevilla, hvor vi skulle flyve hjem fra. Togturen mellem Cordoba og Sevilla tager ca. 45 minutter. Imellem Sevilla centrum og lufthavnen går der både tog og lufthavnsbusser, men vi skulle af sted så tidligt om morgenen, at vi valgte at tage en taxa.

Sidder Under En Palme - Sjove spil til ferien i Spanien

Læs alle de andre spændende artikler om Cordoba her!

« Gode tips til din ferie i Cordoba, Andalusien
Shopping i Cordoba – her finder du alle de gode butikker! »