Udflugt til Motya – tips til transport, seværdigheder og rygsæk 29. april 2022 – Kategori: Italien, Rejser – Tags: , , , , , , , ,

*Artiklen indeholder reklamelinks, læs mere her: Samarbejdspartnere*

Hvorfor skal du tage til Motya?

Motya var en fønikisk koloni, der blev grundlagt i 800-tallet f.Kr. på den ø, der i dag hedder Isola di San Pantaleo. Motya er en nutidig omskrivning af det fønikiske ord, MTR, og det kan derfor også staves Mothia, Mozia eller Mozzia, alt efter hvilket skilt du kigger på.

Banner - Italien - Lær sprog

På Motya finder du en helt enestående arkæologisk udgravning af et fønikisk samfund, som du kun kan opleve få andre steder. Fønikerne var oprindelig et folk fra det område, der i dag betegnes som Libanon. Herfra koloniserede de store det af Middelhavet, bl.a. også Cadiz. Læs mere om Fønikerne her: Fønikien.

På øens knap 2 km² kan du frit gå rundt i ruinerne af det næste 3.000 år gamle samfund og igen og igen forbløffes over, hvor meget der er bevaret. Sejlturen over til øen sker fra nogle af de flotteste saltmarker ved Trapani, og du kan læse om det hele her.

Færgetider til Motya - SidderUnderEnPalme

Færgetider til Motya – klik på billedet for at forstørre det.

Sådan kommer du til Motya

Det er lidt besværligt at komme til Motya, hvis du ikke har lejet en bil – men ikke umuligt og bestemt besværet værd! Fra togstationen i Trapani stiger du på toget mod Marsala. Du kan købe billet på Omio, hvor du også kan se togtider. Du kan enten stå af på stationen Mozia-Birgi eller på Spagnuola.

Uanset hvilken station du vælger, er der ca. 45 minutters gang eller 3,5 kilometer ud til kysten. Der er to færgelejer, med hhv. røde og hvide både, og vi tog fra det med de røde både, der ligger tættest på Mozia-Birgi. I april 2022 kostede det 5 euro. Klik evt. på billedet for at forstørre det.

I Trapani kan du også leje en cykel og cykle hele vejen ud til færgelejet, der er ca. 20 kilometer. Når du kommer ud til kysten, er der cykelsti, men resten af vejen kører bilerne stærkt og tæt.

Hvad kan du se på Motya?

Det koster 9 euro at komme ind på museet, Museo Giuseppe Whitaker, og de er godt givet ud, inden du skal rundt på resten af øen. Museet indeholder alle de forklaringer, som du får brug for, når du går rundt på den lille ø – og også fortællingen om, hvordan udgravningerne startede.

Øen Motya ejes og drives af Whitaker Foundation, opkaldt efter rigmanden Giuseppe Whitaker, en lidenskabelig forsker indenfor naturvidenskab, historie og arkæologi, som i begyndelsen af ​​det tyvende århundrede købte øen og udførte de første undersøgelser der.

Det lille museum rummer nogle af de mange genstande, som Whitaker og hans hold fandt under udgravningerne. Som du vil se, når du går rundt på øen, er der dog stadig meget, som endnu ikke er udgravet. Kronjuvelen i samlingen er “il Giovane di Mozia”, en smuk marmorskulptur fra 400-tallet f.Kr., som forestiller en ung mand.

Fra museet kan du besøge den lille café og øens toiletter, inden turen går ud på øen. På rundturen bliver det tydeligt, at øen havde alt det, der skulle til for at få et fønikisk samfund til at trives og vokse. Den velvoksne havn med de bevarede søjler, den vidtstrakte tempelplads og, på den anden side af øen, den store port der vendte mod Erice, en af datidens andre store fønikiske byer, vidner om, at Motya var et rigt samfund.

Banner - Italien - Sprogkursus

Grækernes tilstedeværelse på Sicilien forårsagede mange krige, som til sidst også førte til ødelæggelsen af ​​Motya, anført af Dionysius af Syracusa i 397 f.Kr. De overlevende fønikiere flyttede til den sicilianske kyst og grundlagde byen Lilibeo, det romerske Lilybaeum og nutidens Marsala.

Du kan læse meget mere om Motya her: Mozia, an ancient city og Motya – Wikipedia

Saltmarkerne ved Motya

Efter sejlturen tilbage til Sicilien kan du beundre de flotte saltmarker, der ligger rundt langs kysten her i Stagnone-lagunen. Der udvindes stadig salt her, hvor de smukke møller hjælper med at producere energi til udvindingen. Hvor de røde både sejler fra, kan du også få lov til at kigge indenfor i en af de karakteristiske saltmøller.

De 30 kilometer fra Trapani til Marsala kaldes “La via del sale” og vidner om den lange tradition for saltudvinding i de to byer. Saltmarkerne starter lige syd for Trapani, hvor et areal på omkring 1.000 hektar i dag et beskyttet naturområde. Her kan du komme på guidede ture og studere naturen og det fantastiske fugleliv fra tårne.

Flere tips til din ferie i Trapani

Find et godt hotel i Trapani

Der er tre områder, du kan vælge at bo i, når du besøger Trapani: Den gamle by, den nye bydel og så oppe i middelalderbyen Erice. Den gamle bydel er der, hvor det sker med den livlige gågade Corso Vittorio Emanuele som et festligt centrum. Den nye bydel er her, hvor de lokale bor, og også her hvor du virkelig kan shoppe igennem og er tæt på de gode badestrande. Erice ligger oppe på et bjerg, og her er du afhængig af svævebanen, men har til gengæld en mageløs udsigt.

Booking.com kan du se alle hoteller og ferielejligheder i Trapani, og nedenfor kan du også læse vores anbefalinger til Trapani. Du kan også lave din egen søgning på Booking.com efter et godt hotel i Trapani lige her:



Booking.com

Lejlighed og hoteller i Trapani

Punta Tipa - Hotel i Trapani - SidderUnderEnPalme

Hotel Punta Tipa i Trapani – klik på billedet og læs mere!

På vores første besøg i Trapani nåede vi både en byferie og en badeferie ved stranden. Til at starte med havde vi kun booket fire overnatninger i Trapani, men da vi begyndte at undersøge, hvad der egentlig fandtes af seværdigheder i området, blev vi enige om, at det slet, slet ikke var nok. Vi skyndte os derfor at ombooke vores flyafgang, så vi havde en hel uge i stedet.

Lejlighed i bymidten

Det krævede et hotelskift undervejs. I starten af ferien boede vi i en lejlighed midt i den gamle bydel lige ved Corso Vittorio Emanuele. Der var ikke langt til hverken restauranter, havn eller seværdigheder.

Hotel ved stranden i Trapani

Efter et rykkede vi videre til det forholdvis nye og virkelig lækre strandhotel Punta Tipa, hvor billedet er fra. Trapani er (endnu) ikke plastret til med strandhoteller, og faktisk er Punta Tipa et af de eneste. Det ligger lige før den rigtig gode strand ved universitet og med den smukkeste udsigt ind over byen. Måske kan du lige ane det på billedet!

Fra hotellet er der ca. 10 minutters gang op til den nye bydel og 30 minutter til Torre dell’Orologio i den gamle by. Trapani er en dyr by at parkere i, med priser fra 1 euro i timen inde i bymidten, og Punta Tipa er med sine gratis parkeringspladser derfor et godt hotel for dig, der lejer bil og vil bruge Trapani som base for at komme ud og se en masse seværdigheder i området. Læs mere om hotellet ved at klikke på links eller billede.

Luksushotel – lige ved by og strand

På vores anden tur til Trapani fandt vi det helt perfekte sted. Luksushotellet Room of Andrea ligger lige i skellet mellem den nye og gamle bydel og to minutters gang fra stranden. Er du ikke til sand mellem tæerne, kan du også bade i poolen på tagterassen.

Da vi kom op på vores standardværelse, troede vi først, at de havde givet os den forkerte nøgle til suiten. Værelset bestod nemlig både af en afdeling med stue og en med en dejlig, konfortabel dobbeltseng. Badeværelset var stort, og det samme var den overdådige morgenmadsbuffet. Få et lille glimt af hotellet herunder og klik på billeder eller links for at læse mere om Room of Andrea.

Hvordan kommer du til Trapani?

Lige syd for byen ligger lufthavnen Trapani-Birgi Airport. Fra lufthavnen kan du tage en taxi ind til Trapani, og det koster ca. 30 euro. Du kan også tage lufthavnsbussen, der afgår lige ude foran stationen og stopper igen i Trapani centrum tæt ved ved banegården. I april 2022 kostede lufthavnsbussen 5 euro, og du kan købe billetter i bussen med kontanter eller kort.

Sidder Under En Palme - Sjove spil til ferie i Italien

Læs de andre artikler om Trapani her!

« Hold ferie på Levanzo, en af Egadi-øerne ved Sicilien
En dagstur til Egadi-øerne – tips til færge, seværdigheder og mad »